Kontrollfrik uten kontroll

Det har vært rart å følge Bente Skari de siste dagene. Rart å se henne så strippet for kontroll.

En av grunnene til at Bente vinner de fleste skirenn hun stiller opp i, er at hun er en kontrollfrik.

Det hun være. Det er en del av gamet i jobben som verdensener. Derfor er det fascinerende å se hva som skjer med henne når hun for en gangs skyld mister det som ved siden av kroppen er hennes viktigste arbeidsredskap - kontrollen.

En kontrollfrik uten snev av kontroll er ikke nødvendigvis det mest sympatiske du støter på. Bente har vært knapp og spiss i stemmen de gangene hun har uttalt seg etter virusangrepet.

Hun har et års nøye kontrollerte forberedelser bak seg. Forberedelser til noe som kunne ende opp i noe ufattelig stort - et halvt dusin VM-gull.

Et bittelite - og fullstendig ukontrollerbart virus ødela det store hårete målet.

Spørsmålet er om det har ødelagt resten av VM.

Jeg tror ikke det. Og jeg tror ikke Bente tror det.

Likevel er det opplagt at jenta for en gangs skyld er usikker foran et skirenn. Jeg ser det samme med Bente som jeg har sett hos flere andre gjennomtrente enere - usikkerheten etter sjukdom.

Når Bente stiller til start på sprinten i morgen, er hun for en gangs skyld ikke sikker på sin egen kapasitet.

Usikkerhet herjer gjerne med selvtilliten. Og mister du den, er veien nedover på resultatlista kort.

Bente vet innerst inne at sjukdommen har kostet henne to VM-gull. Både jaktstarten og stafetten hadde vært overkommelige om hun hadde vært frisk.

I morgen står hun overfor en større test enn hun har møtt på lenge. Klarer hun å tro på seg sjøl etter å ha vært helt slått ut og den kontrollen hun er så avhengig av?

Jeg tror det.

For Bente Skari består av mer enn verdens mest gjennomtrente langrennskropp. Hun er i tillegg utrustet med en psyke som vil ha kontroll.

I går kveld virket det som om psyken hadde fått overtaket over kroppen igjen.

Bente begynte å få kontroll.

Det blir gjerne gull av slikt.