Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykkel:

Kontroversiell avgjørelse ble forskjellen i Tour of Norway

Likevel var Alexander Kamp fornøyd etter etappeseier på avslutningsetappen.

JEVNT: Tre sekunder skilte Alexander Kamp og Eduard Prades i sammendraget. Edvald Boasson Hagen ble beste nordmann med sin tredjeplass, tolv sekunder bak. Foto: Mario Stiehl/Tour of Norway.
JEVNT: Tre sekunder skilte Alexander Kamp og Eduard Prades i sammendraget. Edvald Boasson Hagen ble beste nordmann med sin tredjeplass, tolv sekunder bak. Foto: Mario Stiehl/Tour of Norway. Vis mer

LILLEHAMMER (procycling.no): Også sammendragseieren var dansken nære. Ettersom avstanden til Edvald Boasson Hagens gruppe raskt ble for stor til at nordmannen kunne ta sammenlagtseieren, var det de tre i bruddet som i praksis gjorde opp om både etappeseier og sammenlagtseier.

Da måtte imidlertid både Kamp og Carl Fredrik Hagen få en luke ned til spanske Eduard Prades, noe de ikke maktet.

– Nei, jeg tenkte ikke på det (at han måtte få en luke). Jeg tenkte kun på etappeseieren. Jeg tenkte ikke på sammendraget, sier Kamp.

Til slutt var det tre sekunder som skilte Kamp og Prades i sammendraget. Det til tross for at Kamp tok fire bonussekunder mer enn spanjolen på søndagens etappe, etter at Kamp havnet på feil side av en splitt på lørdagens etappe til Brumunddal.

Det var en avgjørelse som har skapt en del diskusjon, ettersom det var en stor velt inne på den siste kilometeren (ryttere som velter eller blir hindret av velt skal få samme tid som den gruppa de sitter om det skjer innenfor de siste tre kilometerne)

. – Det skulle ikke ha vært en splitt. Det var en velt og det gjorde at vi måtte bremse, sier Kamp om splitten som til slutt avgjorde sammendraget.

Angrep i siste bakke

Da favorittene kom inn på stigningen opp til Kanthaugen for siste gang var situasjonen klar: Boasson Hagen måtte distanseres.

Etter at han nærmest fikk et opptrekk av lagkameratene inn i bakken, angrep Kamp tidlig.

– Jeg kjørte bare det jeg kunne i den siste bakken. Carl Fredrik (Hagen) og han fra Euskadi (Eduard Prades) kom opp før toppen. Jeg sa til dem "vi skal ikke kjøre taktisk, bare prøve å holde forspranget". Jeg visste at det ville bli vanskelig i motvinden inn mot Lillehammer, men vi samarbeidet perfekt. Alle ga det de hadde, så var det bare sterkeste mann som vant til slutt.

På oppløpet i Lillehammer viste nettopp danske Kamp seg som den sterkeste mannen, og tok dermed sin andre seier i Norge på to uker (etter at han vant Sundvolden GP tidligere i mai).

Dermed fikk han vist seg virkelig fram på det høyeste nivået under WorldTouren, men han skulle gjerne sett at han hadde fått flere sjanser til nettopp det.

– Jeg synes rittet skulle vært litt hardere. Det er på etappen som Boasson Hagen vant og denne at man kan gjøre en forskjell. Ellers er det kun spurtetapper. Det bør også være spurtetapper, men i et så kort etapperitt må det ikke være tre spurtetapper. Det er for mye, mener dansken.

Strålende fornøyd spanjol

Om Eduard Prades synes det var for mange spurtetapper vites ikke, men spanjolen var uansett strålende fornøyd etter å ha tatt sammenlagtseieren.

– Det er et fantastisk resultat, både for meg og laget. Vi gjorde mye jobb og jeg er veldig glad.

– Jeg ønsket å vinne (etappen), men jeg visste at jeg ville sammendraget (om de holdt unna). De siste 20 kilometerne var veldig harde, men det gikk bra, sier han lettet.

POENGTRØYE: Sondre Holst Enger vant poengkonkurransen. Foto: Mario Stiehl/Tour of Norway
POENGTRØYE: Sondre Holst Enger vant poengkonkurransen. Foto: Mario Stiehl/Tour of Norway Vis mer

Sliten Holst Enger fikk trøst i poengtrøya

En som virkelig fikk kjenne blodsmaken i munnen var Sondre Holst Enger. Han hang med over de tøffe stigningene på første halvdel av etappen, men opp til Kanthaugen ble det for tøft for nordmannen.

– Det var en veldig stressende etappe med hardt kjør fra start. Så var det det å henge med i de siste bakkene der, men det klarte jeg ikke. Det var for mye syre i beina.

Allerede på den første av de to gangene opp bakken måtte han slippe. Holst Enger lå glimrende plassert i sammendraget før etappen, men etter å ha kommet inn til mål over fem minutter bak Alexander Kamp falt han ned til 34. plass.

Nordmannen fikk dog trøste seg med at han tok hjem poengtrøya, etter å ha levert imponerende stabilt med tre pallplasseringer og en femteplass på de tidligere etappene.

– Jeg er veldig fornøyd med å ta hjem poengtrøya. Det er en veldig fin bonus når jeg ikke klarte å henge med i sammendraget, sier Holst Enger, som allerede tirsdag starter i Tour des Fjords med forhåpninger om å ta sin første seier siden 2016.

Saken er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media