Kontroversiell sjakkpresident bønnfaller Erna om visumhjelp

Trøbbel for deltakere i sjakk-OL.

GADDAFI-KOMPIS: Kirsan Iljumzjinov ber Erna Solberg om hjelp. Her med Muammar Gaddafi, en noe mer kontroversiell statsleder enn Solberg. Foto: AP Photo / FIDE Press service / NTB Scanpix
GADDAFI-KOMPIS: Kirsan Iljumzjinov ber Erna Solberg om hjelp. Her med Muammar Gaddafi, en noe mer kontroversiell statsleder enn Solberg. Foto: AP Photo / FIDE Press service / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et åpent brev til statsminister Erna Solberg kommer president i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), Kirsan Iljumzjinov, med krass kritikk av Norges visumpolitikk. 

Om tre uker starter sjakk-OL i Tromsø, med over 1500 deltakere fra rundt 130 nasjoner. Mange av disse må ha visum for å kunne delta på olympiaden, men dette er ikke like lett for alle.

- Vi har hørt fra flere nasjonale sjakkforbund som ikke har norsk representasjon i landet sitt. De forteller at deltakerne må reise til et annet land for å innhente visum, og at alle medlemmene av de respektive lagene må møte opp personlig. Dette gjelder opp til 12-15 personer per lag, skriver Iljumzjinov på fide.com

Han viser blant annet til at dette har vært situasjonen for deltakere fra flere afrikanske land.

Russeren er en kontroversiell type. Han hevder å ha blitt bortført av romvesener, han ble kalt diktator da han var president i den russiske republikken Kalmykia, og var venn med Libyas forhatte leder Muammar Gaddafi, som døde i 2011. 

Under sjakk-OL i Tromsø utfordres presidentposisjonen hans av tidligere verdensmester Garry Kasparov. Det skal holder presidentvalg i FIDE under olympiaden. 

- Aldri nevnt Kjernen i visumproblemet Iljumzjinov sikter til, er en avtale mellom Schengen-landene som ble implementert i fjor sommer. Der heter det at de 27 landene som har signert konvensjonen plikter seg til å utveksle biometriske data. 

Dermed må alle som skal ha visum til et Schengen-land møte opp personlig for få avgitt sine biometriske data på en ambassade tilknyttet den nasjonen man skal reise til. 

- Hvis ikke Norge er representert i landet man bor i, må man dra til nærmeste land med norsk representasjon. Vi skjønner at dette er fortvilende hvis du er fra Gambia, og må reise til Ghana for å få visum, sier Kjersti Vikør, som er produsent for sjakk-OL i Tromsø. 

Kirsan Iljumzjinov skriver han aldri har opplevd maken til diplomatisk trøbbel i forbindelse med sjakk-OL i noen andre land. Han tror heller ikke andre idrettsarrangement kan gjøre det på en så tungvint måte. 

Biometriske data

• Unike kroppslige kjennetegn hos personer, som er permanente eller stabile over tid.

• Kan de benyttes til å gjenkjenne en person, eller bekrefte en persons påståtte identitet. 

• De vanligste formene er fingeravtrykk, håndavtrykk og ansiktsform, samt de to øyeteknologiene netthinne- og irisavlesning.

Kilde: Datatilsynet 

- Fra arrangørens side har det aldri blitt nevnt som en mulighet at dette kunne skje, siden det har vært en forståelse mellom FIDE og Tromsø 2014 at de nødvendige departementene i arrangørlandet, som i tidligere olympiader, legger til rette for at slike uheldige situasjoner ikke oppstår, skriver han. 

Bønnfaller Erna Arrangøren sier de har gjort det de kan for å få et unntak fra regelverket. Iljumzjinov skriver i brevet at Schengen-land tidligere har sluppet unna, men dette har ikke Tromsø 2014 fått bekreftet. 

- Vi har prøvd å finne ut hvordan, uten å få vite noe direkte om hva de har gjort for å komme unna kravet, eller hvem som har gjort det tidligere. Det ville ha hjulpet oss veldig. Fram til det eventuelt skjer, må vi bare si som sant er: Vi som arrangør står ikke i posisjon til å endre internasjonalt bestemte lover, sier produsent Vikør hos arrangøren. 

Avslutningsvis spør Iljumzjinov om problemet kommer til å bli løst før avgjørelsen om Oslo-OL i 2022 er tatt, og om det i så tilfelle kan spille positivt inn for arrangementet i Tromsø. 

- Deres eksellense, jeg ber deg bruke din autoritet til å instruere de nødvendige instutisjonene for å finne en måte å løse problemet på, og for å unngå et verdensomspennende kaos, er sjakkpresidentens bønn overfor Norges statminister Erna Solberg. 

Skulle Solberg ta brevet til etterretning, finnes det hjemmel i lovverket for at hun som statsminister kan gi unntak fra reglementet. Hva som skjer hvis ingen unntak blir gitt, vil ikke Vikør ofre mye tankekraft. 

- Kan dette føre til at deltakere som egentlig skal til Tromsø må bli hjemme?

- Det ønsker jeg ikke å spekulere i. Vi håper at så mange som mulig av de påmeldte dukker opp. 

KAN HJELPE?: Statsminister Erna Solberg, her fra konferansen Women in Parlament i parlamentsbygningen i Kigali, Rwanda, kan gi sjakk-OL-deltakere unntak fra regelen om innhenting av biometriske data. Foto: Marte Christensen / NTB Scanpix
KAN HJELPE?: Statsminister Erna Solberg, her fra konferansen Women in Parlament i parlamentsbygningen i Kigali, Rwanda, kan gi sjakk-OL-deltakere unntak fra regelen om innhenting av biometriske data. Foto: Marte Christensen / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer