Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kontroversielle Tinkov trekker seg ut av sykkelsporten

Slakter kollegaer og utelukker ikke salg til Bjarne Riis.

TREKKER SEG: Oleg Tinkov (midten) har bestemt seg for å trekke seg ut av sykkelsporten og vil etter sesongen selge laget sitt Tinkoff-Saxo. Her avbildet med Peter Sagan (venstre) og Alberto Contador under årets Tour de France.   AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
TREKKER SEG: Oleg Tinkov (midten) har bestemt seg for å trekke seg ut av sykkelsporten og vil etter sesongen selge laget sitt Tinkoff-Saxo. Her avbildet med Peter Sagan (venstre) og Alberto Contador under årets Tour de France. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD Vis mer

(procycling.no): Av personlige og forretningsmessige årsaker har Oleg Tinkov bestemt seg for å avslutte sitt sponsorat og å selge laget ved slutten av sesongen 2016.  

- Alle kontrakter og sponsorat er på plass for 2016, men for meg og Tinkoff Bank blir dette den siste sesongen, sier Tinkov til Cyclingnews.  

Tinkoff Bank har vært tilknyttet laget i fem år. Tinkov ble først involvert i sykkelsporten i 2006, da med laget Tinkoff restaurants, som senere ble døpt om til Tinkoff Credit Systems.  

- Det er to hovedårsaker bak min beslutning og jeg håper at folk vil forstå, og deretter reflektere over hvorfor profesjonell sykkelsport mister en fyr som har brukt over 60 millioner euro og elsker sporten, sier Tinkov.  

- Først og fremst, Tinkoff Bank har sponset laget i fem år. Med tanke på markedsføring er det lenge nok. Vi er ikke en global bank, den økonomiske situasjonen i Russland er ikke bra og folkene i markedsavdelingen sier til meg at vi har nådd grensen for hva vi kan oppnå via sykkel og sponsor av sport. Derfor har vi besluttet å styre budsjettet inn mot TV-reklamer i 2017.  

- Dette er den logiske, forretningsmessige siden av beslutningen min. Den andre delen er mer kompleks og mye mer personlig, og grunnen til at jeg nekter å bruker mer av min personlige formue fremover.  

Slakter UCI
Tinkov har ofte tatt til orde for å gjøre forretningsmodellen til sykkelsporten mer gangbar og lagene mindre avhengig av sponsormidler. Russeren har også lite til overs for det internasjonale sykkelforbundet UCI.  

- Folkene i UCI er dumme. Vi trenger et overgangsvindu, slik at jeg for eksempel kan selge Sagan og tjene mye penger. Lagene trenger femårslisenser, ikke bare lisenser for tre år. Lagene trenger å ha egenkapital slik at de kan overleve. Det er ganske enkelt å løse sykkelsportens problemer, men ingen har, trist nok, en forretningsplan for profesjonell sykling, sier Tinkov.  

- Jeg har bestemt meg for å selge laget og slutte i sporten, fordi ingen vil samarbeide med meg for å forandre forretningsmodellen. Jeg har de siste to, tre årene forsøkt å ta opp kampen med ASO, med UCI, jeg har forsøkt å finne nye inntektskilder via TV-rettigheter, produktsalg, billetter, men ingen har støttet meg og ingen ville stå like sterkt på kravene.  

- I løpet av 2015 har begynt å føle meg som Don Quixote de la Mancha. Han sloss mot vindmøller, så det blir kanskje litt filosofisk, men det er sånn jeg føler det. Jeg har prøvd å redde sjefene, rytterne og støtteapparatene fra seg selv ved å samle alle sammen og for å gjøre sporten mer bærekraftig.  

- Når jeg lese intervjuer med store ryttere, sier de aldri at de støtter mine ideer. Ikke en gang mine egne ryttere. Dave Brailsford er den eneste som har forsøkt å støtte meg. Jeg har møtt Jonathan Vaughters et par ganger. Han er flink til å snakke når han sitter på restaurant, men han har aldri støttet meg på ordentlig. Men alle må forstå at de kan ikke kjempe mot ASO alene eller presse frem endringer på egenhånd. Vi bør støtte hverandre slik at ASO ikke kan kaste ut ett lag, for da hadde vi alle boikottet Tour de France.  

- Men om ingen andre bryr seg om fremtiden til sporten, hvorfor skulle jeg bry meg? Faen ta alle sammen! Det er den personlige grunnen til at jeg vil forlate sykkelsporten. Fra og med januar 2017 er jeg borte. Ute. Jeg kommer til å sette meg i flyet mitt, reise hjem, fokusere på forretningene mine, og nyte livet. Alle som er igjen i sykkelsporten vil sitte fast i «driten». De får prøve å overleve fra år til år.  

Retur for Riis?

Tinkov kjøpte laget fra Bjarne Riis i 2014, ifølge rapportene for seks millioner euro. Siden den gang har samarbeidspartnerne gått hver til sitt, men ryktene tilsier at Riis gjerne vil returnere til sykkelsportens høyeste nivå. Tinkov sier han selger til høystbydende  

- Jeg bryr meg ikke hvem som kjøper laget. Det kan være Bjarne Riis, hvis han vil ha laget tilbake.    

- Noen nevnte også at han polske fyren bak CCC-laget er interessert og kanskje noe andre. Den som betaler mest, vil få laget. Det har noen verdier. Peter Sagan og Rafa Majka har kontrakter for 2017, og den som kjøper laget får automatisk de gutta i ett år, og Peter er den beste rytteren i verden akkurat nå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media