SEIER: Daniel Gretarsson og Aalesund sikret eliteseriespill neste år etter en sterk seier i Stavanger. Men det var dommeren som kom i fokus etter at han viste ut en Viking-spiller.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
SEIER: Daniel Gretarsson og Aalesund sikret eliteseriespill neste år etter en sterk seier i Stavanger. Men det var dommeren som kom i fokus etter at han viste ut en Viking-spiller. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Tippeligaen

Kontroversielt da Aalesund tok sin sjette strake seier

Dommeren i fokus da Aalesund sikret eliteseriespill i 2017 med sterk seier mot Viking i Stavanger. 

Viking-Aalesund 2-3 (1-1)

Det var lenge nervepirrende i Stavanger i kampen mellom Viking og Aalesund fredag. Viking tok ledelsen ved Patrick Pedersen, før «Mos» utliknet for Aalesund. Men situasjonen på alles lepper etter kampen skjedde etter 57 minutter, da «Mos» ble dratt ned av Karol Mets alene mot Viking-keeper.

Dommeren dømte først straffe og ga Mets det gule kortet, før han ombestemte seg og viste ut estlenderen.

- Om man dømmer Tippeliga må man kunne reglene. Han sa at han gjorde feil, så jeg får ønske han lykke til i Obos-ligaen neste år, sa Viking-trener Kjell Jonevret til Tv2 etter kampen.

Både «Mos» og Aalesund-trener Trond Fredriksen mener dommeren gjorde helt rett.

- Spilleren deres dro meg ned. Jeg prøvde å holde meg på beina, men til slutt hadde jeg ikke mulighet. Jeg følgte ikke med på hva dommeren gjorde, men det var en riktig avgjørelse, sier tomålsscoreren.

- Fra mitt ståsted, slik jeg kan reglene, er det soleklart rødt kort. Så vet jeg ikke om han kan gjøre om på det når han først gir gult kort, sier Fredriksen.

Straffen satte «Mos» sikkert i mål, før Mikkel Kirkeskov fastsatte sluttresultatet til 3-2 Aalesund på et nydelig frispark. Aalesund sikret dermed eliteseriespill neste sesong, sin sjette strake seier, og sin sjuende kamp uten tap, noe som er rekord for laget i øverste divisjon.

- Jeg er stolt av guttene, og veldig godt fornøyd med resultatet. Vi leverer en veldig god bortekamp og vinner mot Viking, noe som hører med til sjeldenhetene, sier han.

- Vi har vært gjennom en sesong med både medgang og motgang. Måten vi har takla motgangen på har vært lærerik og viktig, som gjør oss sterkere i framtida.

- Hva har dere gjort for å snu dette? Dere var jo nesten dømt nord og ned?

- Den viktigste medisinen har vært knallhardt arbeid. Så er det mange faktorer i fotball. Vi har fått inn flere nye spillere, og ikke minst har Gyasi blitt veldig toneangivende i spillet vårt. Men vi har vært sta, og har jobbet godt, sier Fredriksen.

For Viking ble siste rest av medaljehåpet slukket mot Aalesund.

Kunne havne i medaljekampen

Selv om det egentlig var en kamp mellom to lag som egentlig hadde lite igjen å spille for, kunne seier til Viking gjøre at Stavanger-laget begynte å snuse på medalje, og Aalesund-tap kunne i verste fall føre dem ned i nedrykksstriden. Vant de, derimot, var de sikret eliteseriespill også neste år.

Før kampen hadde Viking fem poeng opp til Odd på tredjeplass, mens Aalesund seks poeng ned til kvalifiseringsplassen.

Det var et av Tippeligaens formlag som kom på besøk til Viking stadion denne kalde fredagskvelden. Aalesund hadde fem strake seirer, og kunne slette klubbrekorden med syv strake kamper uten tap i den øverste divisjonen. Siden 31. juli var det kun Rosenborg som hadde tatt mer poeng enn Aalesund.

Men mot Viking, som var uten hjemmetap siden 11. august, så det ut som om de skulle få kjørt seg. Først var Zymer Bytyqi farlig frampå etter fem minutter, før Chris Dawsons skudd fra 16 meter gikk like utenfor ti minutter senere. Etter 26 minutter skulle det imidlertid løsne.

Dansk dynamitt

Aalesund-keeper Andreas Lie måtte gi retur på et hardt skudd fra Bytiqi. Returen gikk rett til Patrick Pedersen, som på hel volley sendte hjemmelaget i føringen. Pent mål av dansken, der.

Men Vikings ledelse skulle ikke vare lenge. Etter 35 minutter dukket nemlig Mostafa Abdellaoue, bedre kjent som «Mos» opp. Et frispark traff «Mos», som først ble stoppet av Iven Austbø, før han på returen satte inn sitt niende mål for sesongen.

Omdiskutert

Etter ti minutt av andre omgang oppstod situasjonen alle kommer til å snakke om etter kampen. Alene gjennom mot Austbø i Viking-målet blir «Mos» dratt ned av Karol Mets. Dommer Kai Erik Steen dømmer straffe til Aalesund, og gir Mets det gule kortet, før han et halvt minutt senere ombestemmer seg, og viser det røde kortet til estlenderen.

Det naturligvis til elleville protester fra Viking, men «Mos» gjorde ingen feil fra straffemerket og sendte Aalesund i føringen i Stavanger.

Det som så ut til å gå mot en tøff nedrykkskamp de siste serierundene, var altså snudd til positivitet og litt mer senka skuldre før de tre siste kampene for Aalesund. Mye av grunnen til det var nok den nederlandske effekten.

Edwin Gyasi stod blant annet med ti målpoeng foran denne runden, og forsvarsspilleren Vito Wormgoor som kom til klubben i august har vært med på å stramme opp forsvaret med bare seks innslupne mål de siste seks kampene. Også den nederlandske assistenttreneren Anton Joore kom i midten av august, og etter det står Aalesund med 5-1-1.

Og blant annet Gyasi var i fokus på Viking stadion også. Ved flere anledninger var han farlig frempå, og det var hele tiden farlig da han hadde ballen. Etter 68 minutter ble han felt like utenfor 16-meteren, og frisparket satte danske Mikkel Kirkeskov elegant i mål forbi en sjanseløs Austbø i Viking-målet.

Etterpå gynget kampen naturlig nok veldig. Viking jaktet mål og var nær ved flere anledninger, mens Aalesund kom til et par kjempesjanser på kontringer.

Ny spenning i kampen

Da kampuret tikket mot 90 minutter, og det så ut til å gå mot en trygg borteseier, dukket unggutten Mathias Bringaker opp for Viking og skapte ny spenning i kampen. Men det ble med spenningen, og Aalesund kunne innkassere tre viktige poeng i Stavanger.