«Kor e alle helter hen?»

Fraværet av personligheter med heltestatus preger norsk idrett. Hvorfor er det blitt slik?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«KOR E ALLE HELTER HEN?» sang Jan Eggum før 90-tallets norske idrettsunder var over. Navn som Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang, Johann Olav Koss, Ådne Søndrål, Kjetil André Aamodt, Lasse Kjus, Vebjørn Rodal, Trine Hattestad, Geir Moen, Steinar Hoen, Hanne Haugland, håndballjentene og Drillos satte sitt preg på internasjonal idrett.

NÅ ER DET FRAVÆRET av personligheter med heltestatus som preger norsk idrett. Hvorfor er det blitt slik?

Det finnes flere svar, men ett av dem har sammenheng med den toppidrettssatsing som Norge iverksatte etter beslutningen om å legge OL til Lillehammer i 1994. Opprettelsen av Olympiatoppen og et toppidrettssenter som gikk systematisk til verks med forskning og kompetansebygging, har hovedæren for de fantastiske sportslige resultater som Norge oppnådde på 90-tallet. Når denne generasjonen takker for seg, vil det ta noen år før nye talenter klarer å hevde seg på samme nivå. Men spørsmålet er også om det kreves så mye mer for å nå helt til topps i dagens idrett, at vi må være forberedt på en sportslig tilbakegang.

NÅR DAGBLAD-SPORTEN etterlyser stilling ledig for nasjonalhelt, gjør vi det for å vise tomrommet som nå har oppstått, men også for å få i gang en morsom diskusjon om de kandidatene vi lanserer og den heltelista som Per Jorsett har laget for oss. Den viser at det ikke bare er medaljevalør som avgjør hvilken status en utøver får. Uansett skal det alltid og heldigvis være subjektiv uenighet om slike heltelister.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer