Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Korrupsjonsmistenkt FIFA-topp ble FBI-informant

Skal ha operert i ren James Bond-stil

HEMMELIG AGENT. Chuck Blazer t.v.ble i følge New York Daily News presset til å opptre som informant og hemmelig agent for FBI og URS i etterforskning av korrupsjon. Her er han avbildet sammen med president Sepp Blatter. FOTO: AFP.
HEMMELIG AGENT. Chuck Blazer t.v.ble i følge New York Daily News presset til å opptre som informant og hemmelig agent for FBI og URS i etterforskning av korrupsjon. Her er han avbildet sammen med president Sepp Blatter. FOTO: AFP. Vis mer

Han hadde et ekstravagant liv få kan forestille seg som internasjonal fotballtopp.

Tilværelsen til tidligere FIFA-topp Chuck Blazer fra New York besto av private fly, berømte venner, hemmelige skatteparadis, oversjøiske bankkontoer og blant annet to Trump Tower-leiligheter på Fifth Avenue i New York, skriver New York Daily News.

Artikkelen er omfattende, og er i følge avisa basert på flere hundre sider med dokumentasjoner.

Presset Chuck Blazer ble i 2011 presset til å bli en informant, blant annet med skjult mikrofon for FBI og IRS, byrået som undersøker skatteunndragelser i USA, som et ledd i en omfattende etterforskning av korrupsjon og bedragerier.

Pressmiddelet overfor Blazer var flere år med store skatteunndragelser og bestikkelser.

Det påstås i rapporter at han minst har mottatt 21,6 millioner dollar i forskjellige bidrag, mens han styrte i mektige CONCACAF, fotballforbundet som sammenfatter Nord, Sentral-Amerika og Karibia, til sammen 41 nasjoner.

I følge avisa underslo han skatt for flere titalls millioner dollar over en drøy ti års periode.

Blazer skal ha operert i stor skala fra sine hjem i New York, Miami og på Bahamas.

Men den ekstravagante livsstilen hans kostet. Blazer skal ha pådratt seg en kredittkortgjeld på svimlende 29 millioner dollar.

James Bond-stil Han ble oppsøkt av to agenter, en fra FBI og en fra IRS.

De to skal ha gitt Blazer følgende tilbud:
 «Enten kan vi sette på deg håndjern og ta deg med nå, eller så kan du samarbeide.»

Skjult mikrofon I følge Daily News ble han utstyrt med en skjult mikrofon på et nøkkelkjede i reneste James Bond-stil. 

Deretter inviterte Blazer prominente gjester og FIFA-topper til samtaler, president Sepp Blatter inkludert.

Dette pågikk over en tre-års periode fra 2011.

Hans skjulte tjenester ble et ledd i en stor etterforskning vedrørende korrupsjonens utbredelse.

Russland og Qatar Det involverer også undersøkelser rundt årsakene til at de to neste verdensmesterskapene har havnet i Russland og Qatar.

FIFA's etiske komite har også engasjert tidligere statsadvokat Michel Garcia til en intern gransking,  blant annet om valget av de to arrangørlandene.

Spesielt valget av Qatar som arrangør av VM i 2022 har vært gjenstand for massiv kritikk. Det har blant annet blitt hevdet at mesterskapet må flyttes til vinterstid på grunn av den sterke heten på øya i den persiske gulf.

Ekskludert Avsløringene av bestikkelser i form av konvolutter inneholdende 40.000 dollar, førte til at Jack Warner, som var president i CONCACAF i 21 år måtte gå av sammen med Mohammed bin Hammam i et forsøk på å fiske stemmer fra Karibia før presidentvalget i FIFA  i 2011.

Bin Hammam ønsket å utfordre Sepp Blatter i kamp om presidentvervet, men falt for eget grep.

Det påstås at Blazer var den som informerte FIFA, som igjen ekskluderte Warner og bin Hammamm fra alle verv i internasjonal fotball.

I fjor ble han ekskludert for tre måneder av FIFA på grunn av mistanker om skatteunndragelser, meldte BBC.

I dag er Chuck Blazer alvorlig sjuk.

Han er også ute av internasjonal fotball.

Dagbladet skrev i 2010 om omfattende korrupsjonsanklager i FIFA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling