Korsæth viste «brutal styrke» på VM-tempo

22-åringen dundret gjennom løypa på gir som gjorde landslagssjefen nervøs.

NÆR PALLEN: Et flott løp og gunstige værforhold, gjorde at Truls Engen Korsæth var på pallen helt til sistemann var på vei mot mål i tempoløypa i Richmond. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
NÆR PALLEN: Et flott løp og gunstige værforhold, gjorde at Truls Engen Korsæth var på pallen helt til sistemann var på vei mot mål i tempoløypa i Richmond. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

RICHMOND (procycling.no): Han sitter tilbakelent med beina i kryss. Ansiktuttrykket forble uforandret gjennom hele den langdryge timen Truls Engen Korsæth fikk i hot-seat. Mens den norske landslagsledelsen — representert med Hans Falk og Stig Kristiansen — skottet engstelig opp på storskjermen inne på samfunnshuset i Richmond, fulgte Korsæth utviklingen med søvnige øyne på en mindre monitor foran det provisoriske podiet. Ingen synlige nerver. Ingen tegn til fanfare. Bare «tranquillo».

— Det var egentlig veldig spennende. Men jeg får ikke gjort noe med det som skjer. Alle kjørte så fort de kunne. Det eneste man kan gjøre er å sitte der. Slappe av, sier Korsæth mens han flegmatisk trekker på skuldrene.

— Det er utrolig gøy å treffe i et mesterskap, beherske nerver og holde fokus. Dette er stort for meg.

22-åringen lå lenge an til en bronsemedalje i det som var et nervepirrende og svært tett temporitt. Fra fjerde- og ned til tiendeplass skilte bare sju sekunder. Da Korsæth kom over målstreken var det kun dansken Mads Wurtz og tyske Maximilian Schachmann som var raskere. Idet den ene rytteren etter den andre ikke klarte å tukte tiden hans, luktet det mer og mer edelt metall for Lillehammer-syklisten.

Og da regnet begynte å falle, trodde vi værgudene var norske. Da australske Miles Scotsen fikk mekaniske problemer og briten Owain Doull bommet med 0.15 sekunder, trodde vi dette var stang inn for Norges nye tempofenomen i U23-klassen.

Men Lennard Kämna, den siste til å starte i den 30 kilometer lange løypen, kjørte strålende under vanskelige forhold. Tyskeren lot seg ikke affisere av våte veier og tiltagende vind, og slo til slutt Korsæth med 15 sekunder. Nesten som en skøyteløp ble bronsen tysk og 4.plassen norsk.

— Jeg er alltid en ærlig sjel, så vi må være klare på dette. Vi hadde egentlig mer flaks enn uflaks. Bare ti sekunder saktere, så hadde vi blitt nummer åtte. Men dette er et sterk resultat. Jeg ser ikke noe vi kunne gjort annerledes, sier landslagssjef Kristiansen i en analyse av løpet.

Etter 65 minutter på det provisoriske podiet trer Korsæth til side, uten anger eller betenkeligheter om løpet han har gjort.

— Når man har først havnet der, har man lyst å sitte der helt til løpet er slutt. Men han (Kämna) slo meg med god margin, så jeg er ikke bitter i det hele tatt. Det hadde vært hardere å svelge hvis det var snakk om hundredeler. Jeg hadde også marginene på min side med tanke på resultatlisten nedover. Med tanke på formen jeg hadde i dag, så er jeg veldig fornøyd, sier Korsæth til procycling.no.

Liker tunge gir Utføringen av tempoen og disponeringen av kreftene gikk etter planen.

— Jeg kjører med kraftmåler og hadde fastlagt en verdi jeg skulle ligge på. 420 (watt) på første biten, frem til et bestemt punkt. Jeg skulle legge mer der og spare krefter til siste runden, forklarer nordmannen — årets tredjemann fra Flandern rundt.

På mellomtidene klokket han inn til følgende plasseringer underveis: 17, 10, 8 og i mål på 3. Etter en rolig start skrudde Korsæth farten opp på runde to.

— Jeg traff bedre på linjene på andre runde. Jeg tråkket også betraktelig hardere. Kjørte fortere rett og slett. Til slutt havnet jeg på 425 watt i snitt. Med tanke på dagsformen var det bra disponert. Jeg hadde håpet på 430, men jeg er fornøyd likevel, sier Korsæth — som var lett gjenkjennelig syklende på sine tunge gir, à la Bert Grabsch.

— Jeg trives godt på tunge gir. Helt klart. I dag syklet jeg på 56×11. Det er relativt tunge gir, men det passer meg bra. Jeg liker lav kadens.

Girvalget gjorde imidlertid ledelsen i følgebilen nervøs til tider. Da vinden blåste sterkt midt i mot på broen over James River, måtte landslagssjef Kristiansen bite seg i tungen.

— TV-bildene viste hvilke gir han dro ute i motvinden. Det var ganske brutalt. Vi hadde blitt enige på forhånd at jeg ikke skulle si noe på radioen om akkurat det. Hans muskelstyrke er jo enorm, han brukte sin styrke til å sykle fortest mulig. Han var en av de som syklet fortest på de hardeste partiene, over broen blant annet. Jeg hadde lyst å si: "Ta et lettere gir, kjære Truls", men jeg sa ikke noe. Han er bare brutalt sterk.

Vanskelig oppkjøring Korsæth har hatt en strålende sesong, men hadde en trøblete vei mot VM. I begynnelsen av august falt han i en utforkjøring og skadet skulderpartiet under Norgescuprittet på Stjørdal. Han fikk diagnosen AC-luksasjon og skader på leddbåndet. Men da Korsæth slapp operasjon var Kristiansen aldri i tvil om at den sterke Joker-rytteren skulle til VM.

— Med en gang tenkte jeg at det ikke gikk. En skulderlukasjon kan være en langvarig skade. Men han kom seg inn godt på rulle og har trent en god del tempo siden, sier Kristiansen — som sier han ble beroliget av Korsæths sterke treningsvilje.

— Har du et sterkt hode som Truls får du gjort akkurat det samme på rulle som ute. Alle hardøktene han har gjort, har vært på rulle. Også på stormølle inne på labben på Høyskolen på Lillehammer.

Fredag blir Korsæth en nøkkelrytter for Norge, som sikter mot medalje med Daniel Hoelgaard.

— Truls blir en viktig mann. Ingen tvil.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no - følg VM på våre sider!)