- Kort vei fra himmel til helvete

Leirdueskytter Erik Watndal om den stekende varmen, presset, nervene og hvor utrolig jevnt det er blant OL-utøverne.

NORSK OL-HÅP: Erik Watndal på vei tilbake til deltakerlandsbyen i Olympic Village etter pressemøtet. Foto: Bjørn Langsem
NORSK OL-HÅP: Erik Watndal på vei tilbake til deltakerlandsbyen i Olympic Village etter pressemøtet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Norge har totalt med seg fem skyttere til OL. Erik Watndal (41) fra Moss og Omegn JFF er den eneste leirdueskytteren (skeet) på laget. Han er som veteran å regne, i et lag hvor de øvrige skytterne i Tokyo er 22 og 23 år gamle.

41-åringen deltar i sitt andre OL, etter å ha konkurrert i Aten tilbake i 2004 (8. plass). Han sikret seg også EM-gull i 2005, før han la opp som 28-åring i 2007. I 2017 gjorde han comeback etter å ha blitt overtalt til å delta i NM. Året etter tok han blant annet VM-sølv i Sør-Korea.

Etter en kort pressekonferanse sitter skytterne på rekke og rad med lange selfiestenger foran seg, klare til å svare på spørsmål fra den norske pressen. Watndal husker knapt hvordan det var da han deltok i OL for 17 år siden.

- Men det er klart det ikke var noe corona. Det er litt det kjedelige, at det ikke er tilskuere, for det er litt av opplevelsen med å være i OL. Men inni leiren har det vært greit. Det har vært litt dårlige forhold med busser, hvor vi sitter trangt og det er fulle busser. Der er de litt på etterskudd, for slik burde det ikke vært med tanke på corona. Men ellers er det greit inni leir, sier Watndal til Dagbladet.

Noe som har fått mye oppmerksomhet under OL er de mye omtalte pappsengene, som har fått navnet «anti-sex»-senger, fordi noen mener de er laget for å hindre deltakerne i å ha sex.

- Jeg sliter litt med å sove innimellom. Disse berømmelige sengene, de er ikke kjempegode å sove i. Selv om noen sa det her, så syns ikke jeg det iallfall. Så er det tidsforskjellen. Man har noen dårlige netter og et par veldig gode netter. Det går litt slik annenhver dag nesten. Vi får håpe det jevner seg ut utover i uka, sier Watndal.

OL-LANDSBYEN: Pressemøte med skyttere og svømmere i internasjonal sone i deltakerlandsbyen i Olympic Village. Fra venstre: Julie Dicko Erichsen, Sofus Heggemsnes, Jenny Stene, Jeanette Hegg Duestad, Erik Watndal og Jon-Hermann Hegg. Til venstre presseattaché Lars Otto Bjørnland. Foto: Bjørn Langsem
OL-LANDSBYEN: Pressemøte med skyttere og svømmere i internasjonal sone i deltakerlandsbyen i Olympic Village. Fra venstre: Julie Dicko Erichsen, Sofus Heggemsnes, Jenny Stene, Jeanette Hegg Duestad, Erik Watndal og Jon-Hermann Hegg. Til venstre presseattaché Lars Otto Bjørnland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- 25 kan ta gull

41-åringen skal konkurrere i skeet, som kort forklart er skudd mot leirduer som frigjøres 0-3 sekunder etter at skytteren har ropt klar. Konsentrasjon, presisjon og reaksjon er nøkkelordene her.

Watndal er en medaljekandidat på øvelsen, men han er langt fra den eneste. Det spørs om det er en OL-øvelse som er jevnere på papiret.

- Det er 30 som er til start og jeg tror 25 av dem kan ta gullet. Det er så jevnt. Det er så kort vei fra himmel til helvete. Kommer man seg inn i finalen, så har man alle muligheter, men har du et par treff mindre, så er man nummer 20, sier han.

SMITTEVERN: Erik Watndal tar kun av seg munnbindet når han inntar veske i Tokyo-heten. Foto: Bjørn Langsem
SMITTEVERN: Erik Watndal tar kun av seg munnbindet når han inntar veske i Tokyo-heten. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Nerver

Det mentale aspektet er veldig viktig i skyting, og noen utøvere blir tatt av nervene. Bare spør den amerikanske rifleskytteren Matthew Emmons (40).

I 2004 mistet han trolig OL-gullet da han skjøt på feil skive på det siste skuddet på 50 m rifle. Fire år seinere ledet han før det siste skuddet, men skjøt 4,4 (10 som best) på 50 m rifle helmatch i OL. Det ble ikke bedre i 2012-OL, da han lå an til sølv og skjøt 7,6 på aller siste skudd og fikk bronse.

- Det er den følelsen, når man får den usikkerheten med kanskje litt dårlig lys, og så er man plutselig vippet av pinnen. Man mister den tryggheten man hadde for ti sekunder siden. Kommer det en sky, så tenker man: «Dæven», og så er man litt på hæla. Så det mentale spiller veldig stort inn, sier Watndal, som konkurrerer utendørs i motsetning til de som skyter rifle.

I Tokyo betyr det stekende varme hvor gradestokken daglig bikker godt over 30 grader.

- Varmen går greit. Vi skyter ca. en halvtime hvor det er varmt og man svetter. Vi prøver å holde roen, for det blir ikke mindre varmt under capsen i konkurranse, sier Watndal.

- Blir skuffet

41-åringen jobber til daglig som elektriker og møter utøvere som lever av å skyte på leirduer. Utgangspunktene er dermed veldig forskjellige.

- Målet er å gjøre en god konkurranse. Jeg tar det litt som det kommer. Jeg er en outsider i dette gamet og det er fryktelig mange gode, yngre gutter. Det er noen helproffe amerikanere og italienere, som alltid er der oppe stort sett. Så jeg har mål om å skyte et godt resultat, så får det bli det det blir, sier han og fortsetter:

- Det er litt slik det er når man er halvproff. Da er man litt mer ustabil. Så har jeg vært borte fra dette gamet i mange år og har ikke all verdens konkurranser etter at jeg begynte igjen.

I likhet med resten av de norske skytterne har Watndal en mulighet til å ta OL-medalje. Da skal alt klaffe.

- Jeg blir jo skuffet hvis det blir et dårlig resultat, men jeg innser realiteten, at det er så knallhardt. Men jeg har mål om å skyte et godt resultat og prøve å komme i finalen, og da har man alle muligheter, sier Watndal.

Hekkeløper Karsten Warholm (25) har et stort favorittstempel han må takle. For skytterne er det små forventninger utenfra. Det er verre fra innsida.

- For meg føler jeg ikke at presset ligger fra andre. Man legger heller press på seg selv. Man er her for å gjøre en god innsats, for seg selv og Norge. Men det er som sagt så små marginer. Plutselig kommer en av de fem som jeg tenkte ikke hadde medaljesjanse og står på pallen, slik er det, sier Watndal.

P.S. OL-skytingen starter med 10 m luftrifle for kvinner, innledende runde (01.30 norsk tid) og finale (03.45 norsk tid), førstkommende lørdag. Finalen i skeet, hvor Watndal er Norges håp, går av stabelen mandag (08.50 norsk tid).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer