Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jakten på Erling Braut Haaland (19) er i gang

Kortene er stokket for Haaland, Solskjær og Manchester United

Én pluss én har veldig ofte en tendens til å ende opp som to. Erling Braut Haaland til Manchester United er et sånt regnestykke.

HAN ER BARE 19 år, er stor og sterk, en instinktiv og klinisk målscorer, har bra fart både kort og langt, er god til å orientere seg, god til å porsjonere ut kreftene og en spiller som alltid ønsker ballen. Vi som følger norsk fotball, og derfor også skjeler til østerriksk fotball der vi teller scoringer og gnir oss i hendene, har visst dette en stunt.

Nå vet alle det.

I hvert fall dem som er opptatt av å gjøre jobben sin.

DEM ER DET mange av i internasjonal fotball. De store klubbenes nettverk er enorme og strekker seg over hele verden. De store klubbene er som blekkspruten, de har lange tentakler. Og de store klubbene går ikke glipp av noe som helst – de ser alt, de registrerer alt og de arkiverer alt.

Det verste som kan skje en fagmann i denne bransjen er at han – og klubben han representerer – misser muligheten på en spiller som (kanskje) kan bli en av de neste store.

AV DEN GRUNN står Erling Braut Haalands profil og statistikk høyt på lista i de fleste storklubbene i Europa. 17 scoringer på sju ligakamper, selv om den østerrikske Bundesliga ikke er noen reell målstokk, vil alltid heve øyenbryn. De tre scoringene i guttens første omgang i Champions League - på toppen av galskapen mot Honduras i sommerens U20-VM (ni scoringer!) - vil underbygge antakelsen om at dette er en spiller å følge.

Salzburgs historie for å selge angrepsspillere til de store ligaene kommer på toppen av det.

SER DU PÅ CL-statistikkene som alltid følger slike prestasjoner må du opp på Raúl- og Wayne Rooney-nivå for å finne yngre hat trick-scorende spillere. Han ene er Real Madrid-legenden som var målkongen i Champions League fram til Cristiano Ronaldo og Lionel Messi begynte å røre på seg. Han andre er en Manchester United-legende med 253 scoringer for de røde. Og det er bare de to, det er ingen andre som har vært yngre enn Erling Braut Haaland.

FRAMTIDSHÅPET: Med tre mål i første omgang mot Genk i Champions League er Håland den tredje yngste spilleren til med hattrick i konkurransen noen gang. Før han ble solgt til RB Salzburg sa han til Dagbladet at han ville bli en av de beste i Europa. Video: Nicolai Delebekk Vis mer Vis mer

Når det gjelder den yngste spilleren som har scoret tre mål i en omgang er det ingen som har vært yngre enn 19 år og 58 dager (Haaland).

Andrej Shevchenko (Dynamo Kiev, Milan og Chelsea) er den nest yngste (21 år og 37 dager.

Lionel Messi er nummer tre (22 år og 286 dager).

HVOR GOD GUTTEN kan bli og hvor eventyret tar oss vet ingen. Fotballens veier vil alltid være uransakelige. Men at Erling Braut Haalands neste stoppested blir Old Trafford er (nesten) en selvfølge.

Det ligger ikke bare i kortene.

Kortene er stokket for at Erling Braut Haaland skal til Manchester United.

ERLING BRAUT HAALANDS kvaliteter, potensial og framtidsutsikter taler for seg, det er derfor gutten nå er på alles lepper, og haket av som en spiller å fokusere på og følge i de store klubbene i de store ligaene. Alt annet – og med det mener jeg absolutt alt annet – taler for Ole Gunnar Solskjær.

Fordi:

  • 1) Ole Gunnar Solskjær vant norgeskampen om Haaland og hentet spilleren til Molde som 16-åring.
  • 2) Han utviklet spilleren, ga gutten tillit og gjorde ham til en salgsvare som kunne velge og brake i tilbud, før han klokelig tok det korte steget opp og gikk til Salzburg.
  • 3) Jim Solbakken er Erling Braut Haalands agent og rådgiver.
  • 4) Jim Solbakken er Ole Gunnar Solskjærs beste venn.
  • 5) Pappa Alf Inge Haaland, tidligere Leeds- og landslagsspiller, har et profesjonelt, tillitsfullt og meget godt forhold til Jim Solbakken og Ole Gunnar Solskjær.
  • 6) Erling Braut Haaland har aldri lagt skjul på hvor glad han er for at han kom under Ole Gunnar Solskjærs vinger.

Og skulle ikke det være faktorer som tipper vekta, vi snakker om Manchester United, verdens største fotballklubb.

Spørsmålet er vel heller når Erling Braut Haaland blir United-spiller.

JEG HØRER INNVENDINGENE om at Ole Gunnar Solskjær brant seg på Magnus Wolff Eikrem og Jo Inge Berget i Cardiff, at en ny norsk signering fort kan bli oppfattet som en heftelse og at forholdet til Jim Solbakken igjen vil bli et tema. Sånn er verden. I fotball er det bare de færreste som løper fra spøkelsene sine. Men Erling Braut Haaland er ikke bare en nordmann til, glem det, han kan bli John Carew pluss alt det John Carew ikke tok alvorlig – bedre enn Tore André Flo og Steffen Iversen - så når januar- eller sommervinduet 2020 kommer, ser jeg ikke bort ifra at gutten allerede kan være verd 50 millioner pund.

Manchester United har de pengene.

Manchester United trenger en spiss til.

Ole Gunnar Solskjær har levd med gutten på nært hold, og vet hva han er i stand til og hva han kan bli.

En pluss en, pluss en, pluss en. Pluss alt det andre - slike regnestykker går alltid opp.

De blir to!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media