Kortest i hoppuka

Siden det første hoppukerennet i Garmisch-Partenkirchen for snart 53 år siden, er det ingen som har hoppet kortere enn Torgeir Nordby (59).

I debuten sin som TD (teknisk delegert av FIS) i hoppuka 1988/89 falt han ned fra hoppet i Olympiabakken, og sprakk hælen på høyrebeinet. Dermed bar det rett til sjukehuset for operasjon. Da han ble utskrevet, var hoppuka nesten over.

Holke

-  Den gangen var det ikke noe som het sporfres. Vi brukte snø fra ishallen, som etter kort tid ble forvandlet til holke. Da jeg så at til og med finnene hadde trøbbel, fsr jeg opp på hoppet. Nestemann utfor var nemlig Eddie «The Eagle» Edwards, forteller Torgeir Nordby til Dagbladet, 27 år etter det dramatiske uhellet.

Blikkplate

For ikke å trå oppe på snøflata, gikk han rundt hoppkanten. Der kom han til å trå på ei blikkplate som skrånet nedover og var dekket av snø.

-  Plutselig forsvant beinet under meg, jeg slo salto og landet på hælen i snø og is på kulen. Underveis prøvde jeg å kroppere. Da jeg landet etter det drøyt fire meters fallet, kjentes hælen varm ut. Like etterpå fikk jeg konstatert at den hadde sprukket, sier Torgeir Nordby.

-  Helt edru

Ytterst på hælen var det en åpning på halvannen centimeter. Akillesen hang igjen på den høyre delen. Etter hvert kom smertene. Dermed bar det rett til sykehuset, hvor han ble operert like før lagledermøtet på kvelden.

-  Nyttårsaften ble det mye snakk om at jeg hadde vært med både på det ene og det andre. Men jeg var helt edru, og ble operert omgående. Før operasjonen ble det tatt blodprøve som det ikke var noe problemer med, sier Torgeir Nordby.

Fulgte med på TV

Problemet for hoppukearrangøren var å finne en ny TD til det tradisjonsrike nyttårshopprennet.

-  Den eneste som var å oppdrive, var lederen for jugoslavene, Alojz Gorjanc. Selv fulgte jeg rennet første nyttårsdag på TV, som jeg hadde fått inn på rommet. Rekorden min fra hoppbakken er 90 meter (Skuibakken 1966 som Lyn-hopper). Da jeg falt ned fra hoppet i Olympiabakken, landet jeg på rundt halvannen meter. Til gjengjeld hadde jeg det som på turnspråket kalles Schmetterling salto, sier Torgeir Nordby.

-  Imponerende

Den tyske treneren, Henry Glass, bekrefter at Nordby var imponerende å se på i lufta.

-  Det var en ganske flott salto, sier den tidligere øst-tyske storhopperen .

Siden uhellet i Olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen har Torgeir Nordby vært TD i hoppuka tre ganger til.

I 2007 skal han være TD i ski-VM i Sapporo, hans tredje VM som hoppsjef. De to første var Thunder Bay 1995 og Lahti 2001.

I vår hjemlige Holmenkollen har Nordby vært rennleder siden 1989.

SKREMT AV EDDIE: Eddie «The Eagle« Edwards var indirekte årsaken til at rennleder Torgeir Nordby falt ned fra hoppet i Garmisch-Partenkirchen, og havnet på sykehus. Her 59-åringen i langt tryggere omgivelser i Holmenkollen.