TAKKER AV: Johann Olav Koss dropper skøytesekunderingen, og skal tilbake til Right to Play når sesongen er over. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
TAKKER AV: Johann Olav Koss dropper skøytesekunderingen, og skal tilbake til Right to Play når sesongen er over. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

Koss slutter etter OL-sesongen

Johann Olav Koss har ikke noe ønske om å fortsette i en trenerrolle rundt landslaget etter denne sesongen.

||| Det bekrefter skøytelegenden overfor Dagbladet.

- Jeg har kontrakt til mars, og kommer ikke til å være med videre som trener etter det. Jeg sa til å stille opp nå fordi det var en kriseperiode. Etter sesongen skal jeg tilbake til Right To Play, sier Johann Olav Koss.

Han er blitt fjernet fra apparatet rundt Håvard Bøkko den siste snaue måneden før jakten på OL-medaljer starter i Vancouver.

Tillit fra løperne Kjemien mellom de to har på ingen måte fungert, og etter det Dagbladet erfarer skal også et flertatt av løperne være kritiske til flere av de grepene Koss har foretatt etter at han kom inn som assistenttrener for Jarle Pedersen.

I går ble landslagsløperne ilagt munnkurv av landslagsledelsen, og på ettermiddagen gikk det ut en melding om at utøverne uttrykte full tillit til trenerduoen Pedersen og Koss.

- Store ord Snart to måneder etter at Mueller fikk sparken har roen på ingen måte senket seg over skøytelandslaget. Utfordringene med Peter Muellers rolle som personlig trener for Håvard og Hege Bøkko er en kode forbundet og Olympiatoppen aldri har klart å knekke.

Koss hevder han ikke er overrasket over at det aldri har blitt ro rundt skøytelandslaget i tiden etter Mueller.

- Peter kjenner vi jo godt. Han snakker med store ord. Det nye er at det har kommet inn en annen som også snakker med store ord, sier Johann Olav Koss - og sikter til Rolf Hauge, millionæren som er privat sponsor for Håvard og Hege Bøkko, og også betaler størstedelen av utgiftene de to har i bruken av Peter Mueller som personlig trener.

- Det er synd at de som ønsker å hjelpe Bøkko også er de som skaper tvil, usikkerhet og støy rundt hele opplegget, sier han til Dagbladet.

- Hva synes du selv om støyen?

- Det er ikke noe problem for meg. Det er ikke jeg som skal prestere i OL. Men vi vet fra tidligere at slikt tapper utøvere for energi, og det er det jeg er bekymret for nå, for det kommer konstant nye ting, sier han.

Ikke oppdatert? Dagbladet vet at flere av løperne mener at Koss ikke er oppdatert på utviklingen sporten har vært igjennom siden han ble vant tre OL-gull i Vikingskipet i 1994.

Flere har også reagert på at de nye trenerne bare et par måneder før OL har gjort til dels store endringer på et allerede lagt opplegg inn mot vinterlekene. Blant annet har løperne vært igjennom mye teori.

Koss forsvarer endringene som er gjort i forberedelsene, og tar seg ikke nær av kritikken.

- I forhold til teori har utøverne fått beskjed om å skrive ned to arbeidsoppgaver de ønsker å gjøre bedre på trening. Det er et prinsipp som er brukt i norsk idrett i all tid, sier han til Dagbladet.

LØPERE REAGERER PÅ KOSS: I går ble det klart at Håvard Bøkko ikke skal ha noe med Koss å gjøre fram til OL. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
LØPERE REAGERER PÅ KOSS: I går ble det klart at Håvard Bøkko ikke skal ha noe med Koss å gjøre fram til OL. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer