Koss valgt inn i IOKs utøverkommisjon

Nagano (NTB-DPA): Johann Olav Koss er valgt valgt inn i Den internasjonale olympiske komités utøver-kommisjon. Sammen med Vladimir Smirnov og Manuela Di Centa skal han representere vinteridrettene i kommisjonen.

Alle OL-utøvere kunne delta i valget. 1366 av de 2341 utøverne i Nagano-lekene har benyttet sin stemmerett. Smirnov fikk 418 stemmer, Koss 378 og Di Centa 300. Dermed tar de plass i kommisjonen som skal være utøvernes talerør i IOK.

De sju første medlemmene i utøverkommisjonen ble valgt under sommerlekene i Atlanta for halvannet år siden. IOK-president Juan Antonio Samaranch har rett til å utpeke inntil ni utøvere for å gjøre kommisjonen komplett.

Mange kandidater

Koss og Trude Dybendahl Hartz var de norske kandidatene i avstemningen. De ble for et snaut år siden utpekt av den norske utøverkomiteen. Dybendahl Hartz var en av de mange som ikke nådde opp.

Blant internasjonale kandidater som ikke fikk mange nok stemmer var alpinistene Luc Alphand og Pernilla Wiberg, og fristil-utøveren Kirstie Marshall.

Vladimir Smirnov har deltatt i fire OL for Sovjetunionen, SUS og Kasakhstan. Han har vunnet seks medaljer i langrenn, med femmilsgullet i Lillehammer som høydepunkt.

Personligheter som huskes

Di Centa var konkurrert i samtlige OL siden Sarajevo i 1984, og også hun opplevde sine største dager i Lillehammer. Hun har to gull, to sølv og to bronse.

Koss har i motsetning til de to andre avsluttet sin aktive karriere, men stemmetallet viser at han slett ikke er glemt fire år etter at han tok tre gull og satte like mange verdensrekorder i Vikingskipet. Totalt har han fire gull og en sølvmedalje i sine to OL.

(NTB)