Kostbart å være god

LONDON (Dagbladet): Situasjonen er så kritisk for mange britiske klubber at hele fotballens framtid står på spill.

Av årsmeldingene som nå blir lagt fram går det fram at en rekke av klubbene i Premier League er i store økonomiske vanskeligheter, mens 21 av de 24 klubbene i første divisjon har akutte problemer. Disse klubbene vil verken garantere spillerlønninger eller drift ut sesongen.

Men det finnes unntak. I morgen blir Manchester Uniteds årsregnskap lagt fram. Det vil vise at laget som har pøst ut nærmere en milliard kroner på spillerkjøp det siste året likevel har en kvart milliard kroner i overskudd. Dette til tross for at spillerlønningene er helt uforståelige: David Beckham tjener eksempelvis godt over en million kroner (92000 pund) i uka. Og Roy Keane, Ole Gunnar Solskjær og de andre stjernene ligger ikke så langt etter. United klarer likevel å holde de totale lønnsutbetalinger på 585 millioner kroner av en omsetning på 1,5 milliarder kroner.

Europa - eller dø!

Det blir mer og mer tydelig at Champions League er nøkkelen til økonomisk suksess. Bare de to beste i Premier League er derfor garantert penger nok til å opprettholde den vanvittige pengegaloppen. I tillegg kan ytterligere to lag kvalifisere seg til Champions League.

Problemet for de fleste er at de må til Champions League hvert år for å få et godt nok finansielt grunnlag. Og selv det er ikke nok til å sikre overskudd: Det er mektige Arsenal et eksempel på.

Ille ute

Forrige sesong vant The Gunners the double og spilte 12 kamper i Champions League: Omsetningen økte fra 755 millioner kroner til over en milliard kroner. Overskuddet på nesten 400 millioner kroner fra året før ble til et underskudd på 260 millioner kroner...

Årsaken er først og fremst galopperende spillerlønninger.

Leeds United er mye verre ute. For salget av Rio Ferdinand og Robbie Keane dekker bare så vidt det siste årets underskudd på 400 millioner kroner. Men tidligere års underskudd, økende lønninger og behov for store investeringer i trenings- og stadionanlegg gir dystre utsikter for Yorkshire-laget, som må se Champions League på TV denne sesongen.

Chelsea er i samme situasjon etter i årevis å ha forsøkt å kjøpe seg til suksess. De hadde nesten like høye lønnskostnader som Manchester United, uten å ha tilnærmelsesvis de samme inntektene.

I vasken

Og i første divisjon er det stort sett bare sorgen etter at den utrolig gode TV-avtalen gikk i vasken på vårparten. Det er bare Wolverhampton, Norwich og Portsmouth som i dag kan garantere sine spillere lønn ut sesongen, mens Watford, Walsall, Derby, Bradford, Coventry og Sheffield Wednesday balanserer på randen av konkurs. Galskapen illusteres blant annet av at Derbys Fabrizio Ravanelli hevet en lønn på 468000 kroner i uka, mens feilkjøpet Bjørn Otto Bragstad - som ikke var i nærheten av å spille fotball - kunne se sin lønnskonto øke med 164000 kroner i uka...

<B>DYR MANN:</B> Ole Gunnar Solskjær, Manchester United
<B>DYR MANN: Thierry Henry, Arsenal