Koster flesk

IIZUNA KOGEN (Dagbladet): Denne norske gjengen driver OLs dyreste idrett, og de er sjanseløse på medalje. Men sportssjef Einar Sagli ser ingen grunn til å be om unnskyldning for Nagano-billettene: - Bob er en del av norsk vinteridrett.

To ting må sies aller først:

  • Den norske firerboben med Arnfinn Kristiansen som pilot forsyner seg ikke grovt, verken av dine skattepenger eller av idrettens midler. I år har de hatt et budsjett på 250 000 kroner. Det holder nesten til reiser og opphold i forbindelse med verdenscup-konkurranser. Eller til en ny og raskere bob. Gutta har valgt det første.
  • Bob-gutta er slett ikke dårlige. Går alt som det skal fredag og lørdag, havner de på den øverste tredjedelen av resultatlista.

Vant til handikap

Men medaljer blir det ikke. Det vet laget allerede før de starter.

- Det er helt umulig for oss å kjøre inn på pallen. Hvis gutta overgår seg selv og gjør et drømmeløp, kan de kanskje havne på sjette-sjuende plass. I årets verdenscup-konkurranser har plasseringene vært mellom ti og femten, sier Einar Sagli.
Og grunnen til at boben er sjanseløs, skyldes i første rekke den altfor slunkne pengesekken. Der Tyskland, Sveits og andre store bob-nasjoner stiller med det beste utstyret og årelang forskning med seg ned løypa, har nordmennene knapt nok penger til å dekke det mest nødvendige.

- Vi er vant til å stille med handikap, men det er litt frustrerende å tape på grunn av utstyret, sier pilot Arnfinn Kristiansen.

- Men det handler ikke bare om utstyret. Det er snakk om erfaringen og kvalitetene til de som sitter oppi boben også.

Slengbemerkninger

Det norske laget mangler også det omfattende støtteapparatet som de største konkurrentene stiller med. Men de unge, norske gutta er tatt inn i varmen hos de store nasjonene og får bruke deres ekspertise.

- Vi får en del slengbemerkninger, sier Sagli.
- Utlendingene klarer ikke å skjønne at vi som er fra den rike vinternasjonen Norge ikke får mer penger.

- Men det er vel mulig å skjønne at tunge, norske sponsorer ikke har løpt beina av seg for å få støtte bob-laget?

- Det er jeg helt enig i. Vi må først prestere noe før vi kan forvente mer penger å rutte med.

- Ærlig talt; trenger virkelig Idretts-Norge å bruke penger på en så smal idrett?

- Jo, bob er en del av norsk vinteridrett. Så får vi heller leve med de spydige bemerkningene vi iblant får hjemme. Vi holder et nivå blant de 15 beste i verden. Men det holder ikke for nordmenn flest. De vil helst bare sende medaljekandidater til OL, sier Einar Sagli.

Bob er en rådyr idrett. Den svært begrensede gjenbruken av bob- og akebanene har fått flere til å ønske denne kostnadskrevende grenen bort fra OL-programmet.

- Det er neppe noen bob-baner som går med overskudd. Men det driter vi i, sier Sagli.