Kostet nesten en milliard, men nå står det tomt

OL-, VM- og EM-stadioner koster vertsbyene millioner etter endt mesterskap, viser fersk dansk rapport.

713 MILLIONER: «Estádio Dr. Magalhães Pessoa» ble bygd for fotball-EM i 2004. I dag, ni år etter at det ble bygd, vurderer bystyret å rive anlegget. Det blir ikke brukt, og koster kommunen 17 millioner kroner årlig å holde ved like. Foto: Wikimedia Commons
713 MILLIONER: «Estádio Dr. Magalhães Pessoa» ble bygd for fotball-EM i 2004. I dag, ni år etter at det ble bygd, vurderer bystyret å rive anlegget. Det blir ikke brukt, og koster kommunen 17 millioner kroner årlig å holde ved like. Foto: Wikimedia CommonsVis mer

(Dagbladet): Den portugisiske byen Leiria jublet da Portugal ble tildelt fotball-EM i 2004.

Byen, som har omtrent 120 000 innbyggere (med forstader), skulle være vert for to kamper: Kroatia - Sveits og Kroatia - Frankrike.

I den anledning ble «Estádio Dr. Magalhães Pessoa» reist. Stadionet kostet over 713 millioner å bygge, og ble plassert nær bykjernen slik at alle kunne beundre den.

I dag, åtte år senere, er det ingen som bruker den, skriver Politiken.

Pengesluk I de to EM-kampene var stadion utsolgt, og da sluttspillet var over fikk byens fotballag União Desportiva de Leiria spille på anlegget. Laget hadde imidlertid bare et tilskuersnitt på 4000 tilskuere per kamp, og måtte flytte til en mindre stadion (Marinha Grande) da «Estádio Dr. Magalhães Pessoa» ble for dyrt for dem å leie.

FULL FEST: Det var full fest utenfor «Estádio Dr. Magalhães Pessoa» før Kroatia - Sveits. Her koser sveitiske fans seg i en fontene. Foto: AP Photo / Steven Governo / NTB Scanpix
FULL FEST: Det var full fest utenfor «Estádio Dr. Magalhães Pessoa» før Kroatia - Sveits. Her koser sveitiske fans seg i en fontene. Foto: AP Photo / Steven Governo / NTB Scanpix Vis mer

Stadionet blir i dag ikke brukt, og det koster byen 17 millioner kroner i året å holde det ved like. Ifølge Politiken er det åtte prosent av byens totalte budsjett.

- Stadionet har blitt så dyrt at bystyret vurderer å rive det. Det er billigere å gjøre det enn å holde det ved like. Med så store utgifter er det klart at det er færre penger til å drifte andre områder i byen, sier Francisco Pinheiro, forsker ved Universitet i Coimbra, til Politiken.

Atlanta best - Nagano verst Historien om «Estádio Dr. Magalhães Pessoa» kommer etter at det danske analyseinstituttet Idrættens Analyseinstitutt i går presenterte en rapport (World Stadium Index) om anlegg bygd for større idrettsarrangement.

PDF: Her kan du lese hele rapporten.

Rapporten tar for seg 47 idrettsarenaer bygd for fotball-VM-, -EM eller OL.

Det mest suksessfulle stadionet i rapporten, med tanke på tilskuertall, er Turner Field Stadium i Atlanta som ble bygd for OL i 1996. Den har plass til 50 000 mennesker, og er hjemmebane for baseballaget Atlanta Braves som fylte stadionet 50 ganger i 2010.

KOMMER BRA UT: Turner Field Stadium i Atlanta, som ble bygd for OL i 1996, er det mest suksessfulle stadionet i rapporten til IDAN, med tanke på tilskuertall. Foto: Streeter Lecka / Getty Images / AFP
KOMMER BRA UT: Turner Field Stadium i Atlanta, som ble bygd for OL i 1996, er det mest suksessfulle stadionet i rapporten til IDAN, med tanke på tilskuertall. Foto: Streeter Lecka / Getty Images / AFP Vis mer

Ni av stadionene i rapporten sto i 2010 såpass øde at deres samlede tilskuertall for hele året ikke engang kunne fylle arenaen opp fem ganger i løpet av en sesong.

Til sammen kostet de ni anleggene åtte milliarder kroner å bygge. I tillegg går store summer til vedlikehold.

- Det er et enormt ressurssløsing. Det er jo en grunn til at man for eksempel ikke bygger en bro for bare å bruke den én gang i året, sier direktør for Idrættens Analyseinstitutt, Henrik Brandt.

Anlegget som kommer verst ut er OL 1998-stadionet i Nagano. I dag brukes stadionet av et semi-profesjonellt baseballag som i hele 2010 hadde færre enn 18 000 tilskuere. Arenaen har plass til 30 000 mennesker.

Må se frem i tid Rapporten konkluderer med to hovedpunkter, ifølge Politiken.

DÅRLIGST UT: Den olympiske stadion i Nagano kommer verst ut i rapporten. Foto: EPA / AFP Photo / NTB Scanpix
DÅRLIGST UT: Den olympiske stadion i Nagano kommer verst ut i rapporten. Foto: EPA / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

• Vertsbyene må se lenger frem i tid enn til den store begivenheten. De må ha en plan klar for tiden etter, og tilpasse arenaen til lokale behov.

Store organisasjoner som IOC, FIFA og UEFA burde overveie å slakke på kravene til vertslandene. For å arrangere et fotball-VM i dag stiller FIFA krav om at vertslandet skal ha omtrent 10 stadioner med plass til 40 000 tilskuere, to med plass til 60 000 og en med plass til over 80 000 mennesker.

- Hvis UEFA og FIFA vil ha sluttspill til mindre fotballand må de være mer fleksible med kravene deres. Vertene må også lage bedre planer for hva som skjer når sirkuset forlater byen. Hvis ikke står de tilbake med dyre «hvite elefanter» som ikke kan brukes til noe, sier stifter av stadiumbusiness.com Ian Nuttal til den danske avisa.