Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Kosttilskudd-avtale uforsvarlig

Olympiatoppens helseansvarlig Thor-Øistein Endsjø mener Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen bør inngå et samarbeid med en produsent av kostpreperater. - Det er etisk, moralsk og fysiologisk uforsvarlig, sier ernæringsfysiolog ved Universitetet i Oslo, Halvor Holm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Ivar Egeberg, er positiv Endsjøs utspill. Ekspedisjonssjef i kulturdepartementet og tidligere leder i Norges Idrettsforbund, Hans B. Skaset og ernæringsfysiolog Halvor Holm er derimot svært negative.

Uforsvarlig

- Å akseptere slike preparater er en feil holdning ut fra signaleffekten, mener Holm.

Han kan ikke gi si noe generelt om effekten av kostpreparater.

- Det har man ikke tilstrekkelig dokumentasjon på. Men hvis man går inn i et samarbeid med en produsent av kostpreparater, så tror man på noe man ikke vet om virker.

- Det er etisk, moralt og fysiologisk uforsvarlig, sier ernæringsfysiologen til Dagbladet.no.

Skriftlige retningslinjer

Ivar Egeberg har ingen betenkeligheter i fohold til et samarbeid med en produsent av kosttilskudd. Hvor viktig kostpreparater er for utøverne er han imidlertid usikker på.

- Noen mener man må ta tilskudd, mens andre sier det helt motsatte, sier Egeberg.

Uansett ønsker han et preparat som er godkjent av Veritas.

- Det skal det være helt vanntett, med skriftlige retningslinjer for alt, sier Ivar Egeberg. Han legger til at dagens regler i NIF allerede er veldig restriktive, og at tilfellene Grimseth og Aanes bygger på misforståelser - ikke dårlige rutiner.

Pr i dag har Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen delt kostpreparatene i tre grupper:

,De som er helt ufarlige. Som blant annet tran og kostpluss.

,«Vær forsiktig-gruppen». De er ikke farlige for Ola Nordmann, men skal ikke tas av toppidrettsutøvere uten godkjenning av fagkyndige.

,De som kan inneholde avleiringer av doping.

Mistet fotfeste

Skaset mener dette bare ender med en lykkelig reklameposisjon for en eventuell produsent.

- Det er latterlig hvis man må ta kosttilskudd og det skal gi en effekt. Hva er det i preparatene da? Jakter man da på stoffer som skal gjøre vidundere? sier Skaset til Dagbladet.no.

Han stiller også spørsmålstegn ved om kosttilskudd virkelig er så nødvendig for å vinne OL-gull.

- Det er noe som skurrer. Idretten har mistet fotfestet når man må ha en egen kosttilskuddsleverandør, mener Skaset.

- Dersom preparater blir godkjent, men det ikke har noen effekt, hva da? Blir det tilfeldigheter som gjør om de godkjennes, eller skal man da analysere disse regelmessig? Og hvem skal eventuelt betale dette? spør Skaset.