Kovacs reddet Godset

Hindret ydmykende tap mot ungarske landsmenn.

TOMÅLSSCORER: Ibrahim Sidibe jubler her for et av sine to mål mot Strømsgodset. Oppgjøret endte til slutt 2-2.
Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
TOMÅLSSCORER: Ibrahim Sidibe jubler her for et av sine to mål mot Strømsgodset. Oppgjøret endte til slutt 2-2. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpixVis mer

•Strømsgodet - Debrecen 2-2

(Dagbladet): Etter en svært innholdsrik kamp, ble Peter Kovacs redningen for Strømsgodset. Tre minutter på overtid satte ungareren inn 2-2 mot sine egne landsmenn. Det forhindret et forsmedelig tap mot Debrecen.

Strømsgodset kom til oppgjøret med tre tap på de fire siste Tippeliga-kampene friskt i minnet. Kveldens andre runde i kvalifiseringen til Europa League var derfor en god mulighet for Ronny Deilas gutter til å spille på seg sårt tiltrengt selvtillit. 

Det var imidlertid ingen enkel motstander som sto på motsatt banehalvdel i sommervarmen på Marienlyst. Siden 2005 har Debrecen vunnet seks seriemesterskap, og seinest i 2009-2010-sesongen spilte laget Champions League-fotball.

Tøffe dueller Åpningskvarteret på Gamle Gress bar også preg av to jevngode, aggressive lag - hvor taklingsviljen var stor. Allerede etter tre minutter fikk Godsets Abdisalam Ibrahim gult kort for å hindre en overgang forårsaket av kaptein Stefan Johansen.

Like etter måtte Røde Kors-mannskapet i aksjon, da gjestenes Joël Damahou vridde seg i store smerter på grunn av en smell i kneet. Den store og sterke midtbanespilleren forsøkte å spille videre, men innså raskt at det var nytteløst. 

De mange duellene forårsaket flere stopp i spillet, og selv om nerven i kampen var intens, uteble de store sjansene innledningsvis.

Nær sjokkstart Det var helt til Strømsgodset-forsvaret sovnet fullstendig da klokka til den rumenske dommeren Ionut Marius Avram bikket 16 minutter.

En smart stikker fra venstrekant Selim Boudla sendte Adám Boudi alene med Godsets viakarierende keeper Lars Stubhaug. Haugesunderen steppet inn i Adam Larsen Kwaraseys skadefravær, og virket rusten ved ungarerens første mulighet. 

Boudi rundet den tidligere Vard Haugesund- og Everton-målvakten enkelt. Avslutningen fra skrått hold ble derimot vanskeligere, og hjemmepublikummet kunne puste lettet ut da ballen traff stolpen.

Storflor-magi Strømsgodset var likevel advart: Debrecen hadde helt klart skumle planer for Norges-oppholdet. 

Like etterpå var Jarl André Storbæk og lagkameratene imidlertid nære ved å sette seg i respekt. Peter Kovacs spilte fint gjennom Øyvind Storflor på høyrekanten, som i sekvensen etter fant pannebrasken til venstreback Storbæk med et silkeinnlegg. 

Selv om headingen gikk til side for mål, var det fremgang å spore hos Deilas menn.

Publikums optimisme endret seg likevel raskt til frustrasjon. Midtveis i omgangen sendte bortelagets høyreiste angriper Ibrahim Sidibe avgårde et skremmeskudd. Lobben traff tverrliggeren bak en totalt feilplassert Stubhaug, som igjen kunne konstatere at aluminiumet reddet ham.

Feil på feil Verken han eller forsvaret foran ham så likevel ut til å lære av feilene som florerte på det grønne kunstgresset, for åtte minutter før hvilen fikk Sidibe igjen en gigantisk mulighet til å skape jubel blant de tilreisede, ungarske supporterne. 

Nok en gang var det for store avstander mellom de bakerste Strømsgodset-leddene. Sidibe fikk derfor en relativt enkel jobb med å sette inn 0-1. En liten dragning på midtstopper Kim André Madsen var alt som skulle til, før han kunne feire det særdeles viktige bortemålet. 

Strømsgodset maktet ikke å svare før hvilen, og Deila hadde 15 minutter til å gjøre nødvendige endringer inn mot andreomgangen.

Dobbelbytte Deila svarte med å ta ut begge kantene. Thomas Lehne Olsen og Øyvind Storflor ble igjen i garderoben, mens Razak Nuhu og Martin Ovenstad Rønning fikk sjansen i stedet.

Det trekket ga uttelling nærmest umiddelbart. Johansen ble felt på venstresiden, og innbytter Ovenstad Rønning gjorde seg klar med høyrefoten. 

Frisparket var perfekt slått, og på bakre stolpe dukket midtstopper Jørgen Horn opp og stanget inn utligningen. 

1-1, og det kokte på Marienlyst. 

Temperaturen steg ytterligere etter 56 minutter, da bortelagets Péter Czvitkovics gikk overende i en duell med venstre back Nuhu.

Dommeren blåste og pekte resolutt på straffemerket. Målscorer Sidibe satte sikkert inn sitt andre for kvelden, og Godset måtte igjen jage fra underlege. 

Åpen kamp Drammenserne satset friskt offensivt, og de lyktes nesten ved flere anledninger. Bismark Adjei-Boateng, Ovenstad Rønning, Nuhu og Mounir Hamoud hadde alle store muligheter til å sette inn 2-2. 

Det gikk likevel som det oftest går da det ene laget jakter utligning: Motstanderlaget får store overgangsmuligheter. 

Et par av dem holdt på å ende riktig gale for Tippeligaens serietoer, men en Stughaug vartet opp med flere gode redniger utover i andreomgangen. 

11 mot 10 Midtveis roet kampens høye tempo seg ned. Begge lagene så ut til å kjenne de mange nedlagte kilometerne i beina. Akkurat da fikk Strømsgodset etterlengtet hjelp fra Debrecen. 

Nuhu mottok ballen i fint driv på venstresiden, og ble fulgt tett av bortelagets Boudi. Sistnevnte hadde allerede pådratt seg gult kort, og derfor virket kroppstaklingen han satte inn lite gjennomtenkt. 

Dommeren dømte frispark, og ga korrekt gult for forseelsen. Dermed ble det en tidlig dusj på Boudi, og spill 11 mot 10 de siste 22 minuttene. 

Skapte lite GodsetUnioen øynet håp om et comeback. Det samme gjorde de fleste av de andre 3572 tilskuerne tilstede på Marienlyst. 

Slik gikk det likevel ikke. For Debrecen senket seg lurt. Lå lavt og kompakt med begge firererne, og hadde en hardtjagende tomålsscorer på topp.

Hjemmelaget forsøkte å sette fart på ballen, men slet med å komme til målsjanser. Ungarerne kjempet heroisk, og ga ikke bort mer enn noen dødballer.

Det var helt til kun sekunder gjensto av kampen. Først fikk bortelaget en eventyrlig mulighet til å legge på til 1-3. Den misbrukte innbytter Tamás Kulcsar.

Det åpnet for et siste Strømsgodset-angrep. Ibrahim mottok ballen fra Johansen, avanserte raskt 10 meter, for deretter å tre Kovacs alene med keeper. 

Spissen, som ellers hadde vært svært anonym gjennom hele oppgjøret, ekspederte pasningen kaldt videre inn i det lengste hjørnet. 

Dermed reddet han Strømsgodset fra et urovekkende hjemmetap, og sørget samtidig for at utgangspunktet før returmøtet i Ungarn er langt bedre.