SKEPTISK: Justyna Kowalczyk aner ikke hva som venter henne i Vasaloppet, men frykter det verste. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKEPTISK: Justyna Kowalczyk aner ikke hva som venter henne i Vasaloppet, men frykter det verste. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Kowalczyk: - Jeg er redd for å bli ødelagt

Det varsles om kaos i Vasaloppet når Kowalczyk debuterer.

(Dagbladet): Justyna Kowalczyk har hatt en skuffende sesong og er ikke lenger verdens beste langrennsløper.

En kneskade har gjort det svært smertefullt for den polske stjernen å skøyte. Derfor var hun svært lettet da hun bestemte seg for å ikke gå flere skøyterenn denne sesongen.

Nå prioriterer 32-åringen annerledes. Derfor debuterer hun i Vasaloppet søndag morgen.

I verdenscupen går aldri kvinnene lenger enn 30 kilometer, men i Vasaloppet må Kowalczyk gå hele tre ganger så langt som verdenscupsirkusets «marathondistanse».

Det blir en helt ny øvelse og en helt ny utfordring for tidenes beste polske langrennsløper.

- Jeg er ikke redd for en så lang distanse og konkurransetid. Jeg har hatt omtrent så lange økter før og vet at jeg er sterk. Men jeg er usikker på taktikken og usikker på hvilket tempo jeg skal starte i, sier Kowalczyk til til det polske nettstedet sport.pl.

Hun innrømmer at hun er redd for noe annet enn distansen. Den frykten ble ytterligere forsterket da SVT meldte om kaos i startområdet grunnet en aldri så liten hetebølge.

Redd for å bli ødelagt Det snakkes om så bløte forhold at startområdet minner mer om sjø enn om et vinterlandskap. Dessuten blir 54 startspor redusert til 27.

- Jeg er redd for ryggen min. Jeg er redd for å bli ødelagt. Det må jeg passe på. Jeg må finne den beste måten å manøvrere meg gjennom den store mengden av deltakere. Det blir en utfordring, sier 32-åringen.

Hun vet nemlig at hun som antatt beste kvinne kommer til å gå sammen med en rekke herreløpere.

- Det kan bare være positivt og negativt. Men jeg er klar, sier hun.

Nytt fokus i karrieren Vibeke Skofterud klarte overgangen fra vanlig verdenscup til Vasaloppet da hun vant klassikeren suverent i 2012. Da satte hun dessuten ny løyperekord i kvinneklassen med 4.08,24.

- Jeg fokuserer ikke på resultatet. Jeg aner ikke hva jeg kan forvente. Det er mange gode løpere, og jeg ønsker å utfordre de, sier Kowalczyk.

- Dette blir å bryte en barriere for meg. Samtidig får jeg ta del i en stor festival. Jeg har kommet til et nytt stadium i karrieren. Først handlet det om å nå toppen. Så gjaldt det å holde seg på toppen. Nå skal jeg leve ut drømmer, sier hun.

Kowalczyk innser at hun kanskje må satse på andre områder i årene som kommer.

- Mitt langrennseventyr er ennå ikke over, men jeg må finne mine satsingsområder. Dette er en spennende utfordring, så får vi se om det passer meg bra eller dårlig og om kroppen min har godt av det.

SPENT: Justyna Kowalczyk er usikker på hvilket tempo hun skal gå ut i på de 90 kilometerne. Foto: EPA/FREDRIK SANDBERG SWEDEN OUT
SPENT: Justyna Kowalczyk er usikker på hvilket tempo hun skal gå ut i på de 90 kilometerne. Foto: EPA/FREDRIK SANDBERG SWEDEN OUT Vis mer