MISFORNØYD: Justyna Kowalczyk kommer med en ny bredside mot norsk langrenn og bruk av astmamedisin. Hun klinker til etter å ha besøkt syke polske småbarn.
<div></div><div>
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix</div>
MISFORNØYD: Justyna Kowalczyk kommer med en ny bredside mot norsk langrenn og bruk av astmamedisin. Hun klinker til etter å ha besøkt syke polske småbarn.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Vis mer

Langrennsstjerna Justyna Kowalczyk:

Kowalczyk-angrep mot nordmenn etter sykehusbesøk

Kritisk til bruk av astmamedisin.

Justyna Kowalczyk kommer med en ny bredside mot norsk langrenn og bruk av astmamedisin. Hun klinker til etter å ha besøkt syke polske småbarn.

Hun deltok nylig i et showrenn for å skaffe inntekter til cystisk fibrose-rammede i Zakopane-området. Sykdommen tar svært hardt på lungefunksjonen.

Dette skriver hun ifølge Aftonbladet i sin spalte i Polens største avis Gazeta Wyborcza mandag:

- Kampen for dypere pust har ulike ansikter. Disse menneskene lider av en uhelbredelig lungesykdom og kan dø som 30-åringer. Eneste måten å forlenge livet på, er en lungetransplantasjon. I Norge har kampen for å puste en helt annen betydning, spesielt innen idretten, skriver Kowalczyk.

Etter en skidag med disse barna i Zakopane, får man perspektiv spesielt når det gjelder det sportslige. Mine norske venners kamp for pusten, for å kunne slåss om medaljer, er bare pinlig.

Bruken av astmamedisin i norsk langrenn har vært diskutert av mange konkurrenter i mange år.

VG skrev i forrige uke at 69 prosent av alle norske medaljevinnere i OL-langrenn siden 1992, hadde brukt astmamedisin.

Etter saken med Martin Johnsrud Sundby i sommer, blusset debatten opp både i Norge og utlandet.

Kowalczyk har vært en sterk kritiker av medisinbruken hos norske utøvere lenge.

Dersom løpere har legeerklæring kan de bruke astmamedisin etter et strengt regelverk både i forbindelse med trening og konkurranser.

(NTB)