Langrennsstjerna Justyna Kowalczyk:

Kowalczyk-angrep mot nordmenn etter sykehusbesøk

Kritisk til bruk av astmamedisin.

MISFORNØYD: Justyna Kowalczyk kommer med en ny bredside mot norsk langrenn og bruk av astmamedisin. Hun klinker til etter å ha besøkt syke polske småbarn.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MISFORNØYD: Justyna Kowalczyk kommer med en ny bredside mot norsk langrenn og bruk av astmamedisin. Hun klinker til etter å ha besøkt syke polske småbarn.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Justyna Kowalczyk kommer med en ny bredside mot norsk langrenn og bruk av astmamedisin. Hun klinker til etter å ha besøkt syke polske småbarn.

Hun deltok nylig i et showrenn for å skaffe inntekter til cystisk fibrose-rammede i Zakopane-området. Sykdommen tar svært hardt på lungefunksjonen.

Dette skriver hun ifølge Aftonbladet i sin spalte i Polens største avis Gazeta Wyborcza mandag:

- Kampen for dypere pust har ulike ansikter. Disse menneskene lider av en uhelbredelig lungesykdom og kan dø som 30-åringer. Eneste måten å forlenge livet på, er en lungetransplantasjon. I Norge har kampen for å puste en helt annen betydning, spesielt innen idretten, skriver Kowalczyk.

Etter en skidag med disse barna i Zakopane, får man perspektiv spesielt når det gjelder det sportslige. Mine norske venners kamp for pusten, for å kunne slåss om medaljer, er bare pinlig.

Bruken av astmamedisin i norsk langrenn har vært diskutert av mange konkurrenter i mange år.

VG skrev i forrige uke at 69 prosent av alle norske medaljevinnere i OL-langrenn siden 1992, hadde brukt astmamedisin.

Etter saken med Martin Johnsrud Sundby i sommer, blusset debatten opp både i Norge og utlandet.

Kowalczyk har vært en sterk kritiker av medisinbruken hos norske utøvere lenge.

Dersom løpere har legeerklæring kan de bruke astmamedisin etter et strengt regelverk både i forbindelse med trening og konkurranser.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer