Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Justyna Kowalczyks verdenscupkarriere er over

Kowalczyk avslutter verdenscupkarrieren

Den polske superstjerna Justyna Kowalczyk gir seg med langrennssatsingen og varsler ny rolle i det polske skiforbundet.

IKKE FLERE VERDENSCUPRENN: Justyna Kowalczyk vil ikke gå flere verdenscuprenn. Dermed blir det likevel ikke et gjensyn med rivalen Therese Johaug neste sesong. Her etter Kowalczyks OL-gull på 10 kilometer klassisk i Sotsji foran Charlotte Kalla og Johaug. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov
IKKE FLERE VERDENSCUPRENN: Justyna Kowalczyk vil ikke gå flere verdenscuprenn. Dermed blir det likevel ikke et gjensyn med rivalen Therese Johaug neste sesong. Her etter Kowalczyks OL-gull på 10 kilometer klassisk i Sotsji foran Charlotte Kalla og Johaug. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha slengt flere ufine kommentarer mot Therese Johaug i kjølvannet av den positive dopingprøven, har temperaturen bygd seg opp før gjensynet mellom Justyna Kowalczyk og Johaug i verdenscupen neste sesong.

Den duellen blir det ikke imidlertid noe av.

Kowalczyk annonserte nyheten om at hun har gått sitt siste verdenscuprenn etter at hun ble polsk mester på 15 kilometer klassisk i hjemlandet tidligere i dag.

- Da jeg gikk i Planica i januar, visste jeg at det ville bli min siste start i verdenscupen. Nå er jeg klar for en ny rolle som vil bli annonsørt av president Tajner senere, meddelte Justyna Kowalczyk etter gullet i det polske mesterskapet, ifølge Przeglad Sportowy.

GIKK:: Justyna Kowalczyk ble spurt om prestasjonen til Marit Bjørgen i Lahti-VM, men mye tydet på at hun ville unngå temaet. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Da Dagbladet forsøkte å få Kowalczyk til å utdype sin stikk mot Johaug i Pyeongchang forrige vinter, var 35-åringen svar på at det var et tema hun på ingen måte ønsket å snakke om.

Best i verden

Kowalczyk slo til med en oppløftende 8. plass i sitt siste verdenscuprenn i Planica 21. januar. Under vinter-OL i Pyeongchang ble en 14. plass hennes beste individuelle plassering.

Resultatene de siste sesongene har vært et godt stykke unna storhetstiden.

I en årekke var Kowalczyk verdens beste langrennsløper og vant verdenscupen sammenlagt og Tour de Ski hele fire ganger på rad mellom 2008/09 og 2012/13, før Marit Bjørgen og etter hvert Therese Johaug dro ifra den polske superstjerna.

To OL-gull, to VM-gull og totalt 13 mesterskapsdueller gjenspeiler de mange tøffe duellene mot de norske essene i mesterskap. Kowalczyk rakk også å vinne hele 50 verdenscupseirer før karrieren begynte å gå i feil retning.

Kryptiske Kowalczyk

Nå er det slutt, i hvert fall i verdenscupsammenheng. På spørsmål om et comeback i VM i Seefeld kan være aktuelt, sier hun:

- Jeg tviler på at jeg vil ombestemme meg. Jeg gjør bare et comeback i VM i Seefeld om stafettlaget trenger meg, sier Kowalczyk noe kryptisk.

Også to andre kvinnelige langrennsstjerner med store triumfer på CV-en, Aino-Kaisa Saarinen og Kikkan Randall, er ferdig med langrenn på det øverste nivået. Duoen fortalte Dagbladet tidligere i mars at de mener Marit Bjørgen har bedre forutsetninger enn dem for å forlenge karrieren.

Randall vil fortsette i en rolle i utøverkomiteen i IOC og jobbe med å hjelpe jenter i idretten, men først og fremst bruke mer tid på å være mor og familien. Det samme ønsker Saarinen.

Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen har ennå ikke bestemt seg for om de vil gå løs på en ny sesong, men landslagsjentene som Dagbladet har snakket med tror begge fortsetter fram mot VM i Seefeld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!