- Kowalczyk er en dårlig taper

Mener Bjørgen drar nytte av astmaen.

HAR ASTMA: Marit Bjørgen sliter med astma, og mener selv hun er rundt 20 prosent redusert av plagene. Justyna Kowalczyk mener derimot at 29-åringen nyter fordel av astmamedisinen. Foto: Arnt E. Folvik / DAGBLADET.
HAR ASTMA: Marit Bjørgen sliter med astma, og mener selv hun er rundt 20 prosent redusert av plagene. Justyna Kowalczyk mener derimot at 29-åringen nyter fordel av astmamedisinen. Foto: Arnt E. Folvik / DAGBLADET.Vis mer

||| WHISTLER (Dagbladet): Marit Bjørgen har hatt et fantastisk OL med to gull og en bronse på tre øvelser.

Men der veldig mange unner henne suksessen etter all motgangen de siste årene, stiller Justyna Kowalczyk spørsmålstegn ved om Bjørgen er en verdig vinner.

Den polske jenta - som tok bronse da Bjørgen gikk inn til gull på 15-kilometeren - mener 29-åringen har nytt en enorm fordel av å bruke astmamedisin.

- Før de starter, får de lov til å ta stereoider som utvider luftveiene. Jeg tror ikke jeg trenger å forklare i detalj hvor mye fordel det gir i en sport som vår, sier Kowalczyk.

Bjørgen slår tilbake mot anklagene fra bronsevinneren.

- Når jeg har astma er jeg 20 prosent redusert, og da får jeg ikke nok oksygen. Det er klart jeg ville slitt uten det. Men jeg er så dårlig at jeg får godkjent medisin, så jeg har egentlig ikke noen kommentar til det.

- Hun sier det virker som om 90 prosent helt plutselig har fått astma?

- For å få medisin må du til spesiallege, og ta forskjellige prøver for å få det godkjent. Jeg har aldri vært så dårlig før at jeg har vært over 20 prosent, men det har jeg det siste året. Da har jeg fått godkjent medisin

-Dårlig taper
Bjørgen viser til at det er åpenbar forskjell på astmamedisin og bloddoping.

- Hadde jeg ikke hatt astma ville det ikke virket på meg uansett. Uten astmamedisin ville jeg vært 20 prosent redusert. Da kunne jeg ikke vunnet OL-gull.

- Synes du dette er smålig av henne?

- Ja, det synes jeg absolutt, sier hun til Dagbladet.

- Jeg vil si at hun er en dårlig taper

SMÅLIG: Marit Bjørgen synes Justyna Kowalczyks uttalelser er smålige. Foto: Javier Sorano / AFP.
SMÅLIG: Marit Bjørgen synes Justyna Kowalczyks uttalelser er smålige. Foto: Javier Sorano / AFP. Vis mer