TUNGT: Det har vært et tungt år for Justyna Kowalczyk etter at hun mistet sitt barn i en spontanabort for et drøyt år siden. Det er en hemmelighet hun knapt har delt med noen før nå. Foto: LEHTIKUVA / Jussi Nukari / NTB Scanpix
TUNGT: Det har vært et tungt år for Justyna Kowalczyk etter at hun mistet sitt barn i en spontanabort for et drøyt år siden. Det er en hemmelighet hun knapt har delt med noen før nå. Foto: LEHTIKUVA / Jussi Nukari / NTB ScanpixVis mer

Kowalczyk forteller om den store sorgen: - Jeg mistet mitt lille barn

Holdt det hemmelig for alle.

(Dagbladet): I går kom det for en dag at den polske langrennsstjerna Justyna Kowalczyk lider av depresjon, uten at dette ble spesifisert.

Men i et lengre intervju med den polske avisa Gazeta ble det i dag klart at det var noe som skjedde for et år siden som er grunn til den dype depresjonen.

- Jeg var gravid og i mai i fjor mistet jeg mitt barn etter en spontanabort, sier hun.

- Jeg var gravid Ryktene begynte å svirre allerede for to uker siden da Kowalczyk la ut følgende melding på sin offisielle Facebook-side.

- For ett år siden mistet jeg mitt lille barn, skrev hun den 16. mai.

Flere lurte på om det var snakk om at hunden hennes hadde gått bort, men det avkreftet hun altså i det nye intervjuet.

- Jeg mente det jeg sa. Jeg var gravid og i mai hadde jeg en spontanabort på en treningsleir. Ingen merket noe så jeg holdt saken for meg selv. Det har vært veldig psykisk krevende for meg, sier hun.

Hemmelig for alle Hun forteller videre i intervjuet at hun hadde tenkt å ta en pause fra idretten, og at det var nettopp på denne treningsleiren at hun skulle informere om avgjørelsen.

- Jeg visste at dersom jeg skulle beholdt barnet, hadde det ikke blitt noe OL, og jeg hadde planer om et nytt liv i ett år uansett. Jeg ville snakke med treneren og forbundet på denne treningsleieren, og forklare alt for dem, men dessverre ... skjebnen ville det annerledes og jeg sitter igjen med denne kjempebelastningen.

Dermed har hun holdt alt hemmelig fra så å si alle. Ikke engang familien har visst om sorgen den polske jenta har båret på det siste året.

- Jeg har heller ikke fortalt dette til mine foreldre for jeg ville ikke at de skulle bli lei seg. Bare tre personer visste om dette, men til og med de hadde problemer med å tro på meg når de så på tv og så en annen Justyna, en sterk Justyna, sier hun.

Norsk støtte Flere av de norske langrennsstjernene ytrer sin sympati og medfølelse overfor Kowalczyk som på mange måter har vært deres hardeste konkurrent i flere vintre.

- Det er veldig tøft at hun er åpen om det, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen til Aftonbladet. Jacobsen var selv gjennom en tragedie i vinter da hun mistet broren rett før OL.

Uhrenholdt Jacobsen er imponert over den polske langrennsløperens åpenhet:

- Jeg tenker at det ikke er noe unormalt det hun har opplevd. Men det er veldig tøft at hun er åpen om det. Fra utsiden kan det se ut som vi er supermennesker av og til, men verden er ikke sånn. Vi er som alle andre. I blant skjer det noe tungt, og da må man bare jobbe seg gjennom det.

- Jeg har bare lest at hun var mentalt sliten. Jeg har ikke hørt noe mer, sier Marit Bjørgen.

Hun fortsetter:

- Hvis det er sånn at hun mistet et barn i fjor så skjønner jeg at det har kostet mye å komme tilbake.