Er klassisk på vei ut av Tour de Ski?

Kowalczyk freser mot FIS-beslutning som rammer Weng: - En farse

Justyna Kowalczyk og Sami Jauhojärvi er begge meget kritiske til det nye Tour de Ski-programmet. Vidar Løfshus er mer nøktern. FIS' renndirektør Pierre Mignerey begrunner valget som skaper harme.

KLASSISK: Justyna Kowalczyk reagerer sterkt på at det knapt nok skal gås klassisk langrenn i Tour de Ski, i konseptet som angivelig skal kåre den mest komplette. Her i diagonalgang sammen med Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Heidi Weng fra Tour de Ski i 2015. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KLASSISK: Justyna Kowalczyk reagerer sterkt på at det knapt nok skal gås klassisk langrenn i Tour de Ski, i konseptet som angivelig skal kåre den mest komplette. Her i diagonalgang sammen med Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Heidi Weng fra Tour de Ski i 2015. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selv om Justyna Kowalczyk har lagt skiene på hylla, i likhet med sin mangeårige rival Marit Bjørgen, reagerer hun kraftig mot Tour de Ski-programmet som det internasjonale skiforbundet (FIS) la fram onsdag.

Årsaken er flere års frustrasjon mot det som ofte er flere fristilsrenn enn klassiskrenn i konseptet som angivelig skal kåre den mest komplette langrennsløperen.

I 2018/19-utgaven går skjevfordelingen av fristilsrenn enda lenger. Hele fem av sju renn skal skøytes. Bare to av sju renn går i klassisk.

Tour de Ski blir mer og mer en konkurranse for fristilsløpere enn komplette utøvere.

- Bare to av sju renn går i klassisk i Tour de Ski kommende sesong. Det er en farse, sier Justyna Kowalczyk til Dagbladet via pressesjef Malgorzata Ziemba.

KRITISK: Justyna Kowalczyk mener fordelingene mellom stilartene er urettferdig. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Justyna Kowalczyk mener fordelingene mellom stilartene er urettferdig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Heldigvis trenger jeg ikke selv å delta lenger, fortsetter den polske stjerna.

Bitterheten i den syrlige meldingen til tross: Kowalczyk har ett poeng.

Finsk kritikk

Hun får støtte av Sami Jauhojärvi, som også var best i klassisk i den perioden han var Finlands største langrennsstjerne. Til Dagbladet sier den finske skiprofilen at han synes FIS' beslutning er beklagelig.

- Det er kjedelig at det ikke er mer klassisk i Tour de Ski. Jeg synes det er feil. Jevnt over er det mer skøyting enn klassisk i verdenscupprogrammet, sier Jauhojärvi, til Dagbladet.

Totalt er det 19 fristilsstilsrenn og 12 klassiskrenn kommende sesong. En av de norske som trives best i klassisk er Heidi Weng, vinneren av Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt de siste to sesongene. Forrige sesong trivdes hun best i klassisk, også under touren.

- Det kan virker som at FIS forsøker gradvis å fjerne klassisk langrenn helt fra verdenscupkalenderen, som det har vært rykter om. Nå blir det jo 30 prosent mindre klassisk enn skøyting neste sesong. Det er for eksempel tre klassiske sprinter mot ni skøytesprinter i verdenscupen. Det ser ikke bra ut for klassisk sprint, mener Jauhojärvi, olympisk mester fra lagsprinten i Sotsji.

- Finlands sterkeste utøvere er best i klassisk: Iivo Niskanen, Krista Pärmäkoski og Kerttu Niskanen. Hva har dette å si for dem?

DRONNING: Heidi Weng har vunnet Tour de Ski to sesonger på rad. I fjor fant Weng best rytmen i klassisk. I år er det nesten ikke klassisk i touren. Foto: AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
DRONNING: Heidi Weng har vunnet Tour de Ski to sesonger på rad. I fjor fant Weng best rytmen i klassisk. I år er det nesten ikke klassisk i touren. Foto: AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO Vis mer

- Det er ikke bra for mange av de beste finske løperne, men dette gjelder også mange av de norske. Jeg liker ikke denne utviklingen. Det er jo klassisk som langrenn startet med, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

Like kritisk og bekymret er imidlertid ikke Norges langrennssjef Vidar Løfshus.

- Nå er møtene i FIS akkurat avsluttet. Vi forholder oss til de beslutninger som er tatt der. Neste gang kan det vippe i favør av klassisk, sier Vidar Løfshus diplomatisk til Dagbladet.

Paradokset

Uansett er skjevfordelingen et paradoks for Tour de Ski som opprinnelig og angivelig handlet om å kåre den mest komplette utøveren, men har i stedet blitt en konkurranse som kårer den beste Tour de Ski-løperen.

Med det menes det at det ikke hjelper å være den mest komplette, hvis man ikke behersker den siste etappen, monsteretappen i Val di Fiemme.

En utøver som Petter Northug har herjet på alle innledende etapper, både klassisk, fristil, sprint og distanse, men likevel blitt slått sammenlagt, fordi en Lukas Bauer eller liknende har hentet inn alt forspranget på den svært avgjørende motbakkeetappen.

Finnish cross-country skier Sami Jauhojärvi received his gold medal of men's team sprint in Sochi during the Sochi 2014 Winter Olympics on 20th Feb., 2014. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto *** FINLAND OUT. NO THIRD PARTY SALES. ***
Finnish cross-country skier Sami Jauhojärvi received his gold medal of men's team sprint in Sochi during the Sochi 2014 Winter Olympics on 20th Feb., 2014. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto *** FINLAND OUT. NO THIRD PARTY SALES. *** Vis mer

Av samme årsak har også Therese Johaug og Heidi Weng passet bedre til konseptet enn Marit Bjørgen.

Med stadig større dominans av skøyterenn øker det samtidig muligheter for at utøvere som Ragnhild Haga og Charlotte Kalla kan vinne, om de velger å gjøre comeback i touren etter at de sto over i fjor. Jessica Diggins og Denis Spitsov er også blant dem som kan juble for fem av sju renn i fristil.

FIS beklager og forklarer

Iivo Niskanen, Aleksej Poltoranin og øvrige klassiskspesialister vil nok nedprioritere årets Tour de Ski så lenge det knapt nok er klassiskrenn.

Skjevfordelingen mellom stilartene i Tour de Ski - to mot fem - er noe også det internasjonale skiforbundet beklager overfor Dagbladet.

FIS' renndirektør Pierre Mignerey forklarer hva som faktisk er årsaken til at det ble som det ble:

- Gjennom den kommende sesongen hadde vi uheldigvis noen utfordringer og endringer i siste minutt, og komiteen måtte tilpasse utkastet som ble lagt fram i høst. Selv om vi måtte gjøre disse endringene, er verdenscupkalenderen som helhet i ganske god balanse mellom stilartene, slik som ved førsteutkastet i oktober, sier Mignerey til Dagbladet.

- Når det gjelder stilartene og den tekniske balansen i Tour de Ski, måtte vi uheldigvis endre en av sprintene fra klassisk til fristil, uten mulighet for å legge inn ny klassisk sprint et annet sted i sesongplanen. Det var definitivt ikke intensjonen til komiteen å ende opp i denne situasjonen. Vi vil gjøre alt for å unngå at det skjer igjen i framtida, forsikrer FIS' renndirektør.

Den vanskelige kabalen

Prosessen med å sette opp verdenscupkalenderen er svært kompleks. FIS må ta hensyn til en rekke faktorer, hvorav flere er motstridende. Hovedelementene FIS må ta hensyn til er:

* Ønskene fra de nasjonale skiforbundene (ønsker som stort sett er motivert av resultatene og de økonomiske aspektene og konsekvensene).

* Hvor logisk og fornuftig programmet er for utøverne, blant annet med tanke på restitusjonstid. Derfor kjører FIS en sprinthelg etter Tour de Ski.

* Tradisjonene, for eksempel diskusjonen rundt tremil og femmil i Holmenkollen og etter hvert monsterbakken i Alpe Cermis i Val di Fiemme.

* Tilgjengeligheten for løyper og arenaer. Noen løyper møter ikke kravene for å arrangere eksempelvis en fellesstart eller klassiskløype. Noen løyper er for korte til å holde en intervallstart (minimum fem kilometer).

* Snøsituasjonen på det aktuelle tidspunktet på året.

* VM- og OL-programmet, spesielt med tanke på hvilke teknikk de respektive øvelsene skal være i i mesterskapet.

* Målet om å bevare spenning lengst mulig. Derfor brukes ofte jaktstarter på siste etappe av tourer og minitourer kjøres inn mot slutten av sesongen på grunn av verdenscupen sammenlagt.

* Ønsket om balanse mellom stilartene gjennom sesongen.

* Lagenes logistikk.

Kom med motforslag

Mignerey sier:

- I lys av dette er det å kombinere alle disse faktorene - hvor noen motsier hverandre - en vanskelig oppgave, hvor vi forsøker å gjøre best mulig kompromisser. Det som er klart, er at det er umulig å gjøre alle utøvere, trenere og tilskuere fornøyde, forsikrer han til Dagbladet.

- Videre får hver enkelt avgjørelse konsekvenser for de øvrige, med tanke på at totalen skal gå opp. Det er et komplisert regnestykke.

- Jeg foreslo å kompensere ubalansen i Tour de Ski med å endre fristilssprinten i Lahti til klassisk sprint. Dette forslaget ble imidlertid ikke støttet av det finske skiforbundet og komiteen for øvrig, sier Migenerey til Dagbladet.

Årets Tour de Ski-program innledes med en fristilssprint i Toblach 29. desember og dernest 10 km fristil intervallstart samme sted. Så følger en ny fristilssprint i Val Müstair. I Oberstdorf står en 10 km fristil jaktstart og en 10 km klassisk fellesstart på programmet. I Val di Fiemme er det 10 km klassisk fellesstart og den avsluttende jakstarten i fristil. Touren avsluttes 6. januar.

GIKK:: Justyna Kowalczyk ble spurt om prestasjonen til Marit Bjørgen, men mye tydet på at hun ville unngå temaet. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer