Kowalczyk gir bort millionbeløp om hun lykkes i langløp i år

- Du må ha noe annet i livet enn langrenn.

SERVERTE JOURNALISTER FOR FØRSTE GANG: Justyna Kowalczyk serverte kake på Lillehammer i dag, og spøkte om at det var første gang hun serverte en journalist. Lørdag fortsetter verdenscupen i langrenn.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SERVERTE JOURNALISTER FOR FØRSTE GANG: Justyna Kowalczyk serverte kake på Lillehammer i dag, og spøkte om at det var første gang hun serverte en journalist. Lørdag fortsetter verdenscupen i langrenn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): Justyna Kowalczyk var skuffa over sesongåpninga i Kuusamo sist helg. 11.-plassen i minitouren var langt under det hun hadde forventet av seg selv. 

- Jeg er skuffa. Ja, skuffa, sier hun da Dagbladet møter henne før verdenscupen fortsetter på Lillehammer lørdag, og smiler litt av sin egen tankepause.

For det er ikke så ofte hun forteller så åpenhjertig om sine egne prestasjoner. Vanligvis, når hun ikke lykkes som hun vil i sporet, setter hun blikket i bakken og går forbi det som er av skrivende presse.

Gir bort premiepengene
I dag, derimot, er hun i strålende humør. Ikke minst fordi hun sammen med sitt norske langløpslag, Team Santander, forteller at hun skal gi bort alle premiepengene hun vinner i langløpssirkuset denne sesongen til den veldedige organisasjonen Right to Play. 

- Vi håper at det skal bli mellom én og halvannen million kroner, sier Santander-manager, Nils Marius Otterstad.

Veldedighet er nemlig svært viktig for Kowalczyk. I Polen har hun støttet flere veldedige prosjekter, blant annet for barn med cystisk fibrose, og dermed var hun heller ikke vanskelig å be når Otterstad ville ha henne med på å støtte Right to Play. 

- Du må ha noe annet i livet enn langrenn. Prosjekter som dette er viktig for meg, sier Kowalczyk selv. 

Kowalczyk, som vant Vasaloppet som hun ville i fjor, har store ambisjoner for langløpssesongen også.

Etter verdenscuprennet på Lillehammer lørdag, bærer det direkte til Gardermoen, Zürich, og en heftig biltur opp i de italienske alpene der hun håper å rekke langløpsstarten i Livigno søndag.

Får energi av langløp
I tillegg satser hun på å gå La Diagonela, Marcialonga, Birkebeinerrennet og Årefjällsloppet, forteller hun.

- Jeg trenger dette, for jeg trenger noe nytt til å motivere meg, sier Kowalczyk til Dagbladet.

- Jeg blir ikke lenger så spent før verdenscuprenn, jeg trekker liksom bare litt på skuldrene. Men når jeg tenker på Vasaloppet i fjor, og at jeg skal gå flere sånne maratonløp i år, så merker jeg at jeg får mer energi av det. Jeg tenker på hvordan jeg skal gjøre det, om jeg kan gå med feste eller bare stake, det er en helt ny greie for meg og jeg merker at det motiverer meg, sier hun. 

Tror på god sesong
Det er godt nytt for dem som ønsker å se Kowalczyk tilbake i den vanlige langrennstoppen også. Det begynner å bli en stund siden Justyna dominerte verdenscupen. Den polske maskinen har tross alt vunnet verdenscupen sammenlagt fire ganger, og har både individuelle VM- og OL-gull på merittlista.

I år tror hun at hun skal være med i toppen igjen.

- Jeg har gjort en veldig god jobb i sommer, og det var derfor det var så skuffende i Finland. Den avsluttende klassiskdistansen var ok (8. beste etappetid, red.anm), men sprinten var helt elendig. Men kanskje jeg bare trenger noen renn for å komme i gang, sier Kowalczyk.

- Jeg har ofte brukt litt tid på å komme i form, og jeg har ganske god tid. Hovedmålet mitt er Tour de Ski, og så selvfølgelig den touren i Canada til slutt, sier Kowalczyk.

Men én ting er ugjenkallelig over for henne. Hun kommer aldri mer til å stå på pallen i fristil, tror hun.

- Nei, men jeg skal nok være god nok der også til å henge med i tourene. Det er i klassisk jeg kommer til å gå fort, ler hun hjertelig.