Justyna Kowalczyk-kritikk i alle retninger

Kowalczyk hånet Johaug. Nå slakter hun Fourcade for det motsatte: - En skam

Justyna Kowalczyk motstrider det polske skiforbundets standpunkt i Therese Johaug-saken. Nå slakter hun Martin Fourcade for holdningene han viser i kampen mot doping.

KRITISK: Justyna Kowalczyk tar et oppgjør med Martin Fourcades handlinger.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KRITISK: Justyna Kowalczyk tar et oppgjør med Martin Fourcades handlinger. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Justyna Kowalczyk (34), som nylig vant prøve-OL i Pyoengchang i et svært svekket verdenscupfelt, har stort sett blitt omtalt av utenomsportslige årsaker denne sesongen.

Mye har kommet som kritikk og hån mot Therese Johaug i kjølvannet av hennes positive dopingprøve. Blant annet hintet den polske langrennsstjerna at hun koste seg med popcorn da Antidoping Norge la ned en påstand om 14 måneders utestengelse, som ble justert til 13 måneder av Domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

Mange vil kalle det dobbeltmoral, all den tid Kowalczyk havnet i en lignende sak i 2005. 34-åringen testet positivt på en dopingprøve etter å ha brukt et betennelsesdempende medikament for å lindre smertene i en vond akilles. Det skjedde 23. januar 2005.

Det polske synet på Norge

Kowalczyk ble utestengt i to år, men anket straffen. Utestengelsen ble først redusert til ett år, før idrettens voldgiftsrett (CAS) forkortet den ytterligere i begynnelsen av desember 2005. Dermed rakk hun OL i Torino i 2006, på samme måte som at Johaug rekker OL i Pyeongchang i 2018 om ikke dommen endres etter en eventuell anke.

SLAKT: Justyna Kowalczyk langer ut mot Martin Forucade. Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA
SLAKT: Justyna Kowalczyk langer ut mot Martin Forucade. Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA Vis mer

- I Polen er det mange som ikke tror på Thereses forklaring, spesielt idrettsfans. Selv stoler jeg på det som kommer fram av Domsutvalget. Også det polske skiforbundet forholder seg til det, sier den polske TVN-programlederen Michał Daniel Malinowski til Dagbladet.

Det gjør ikke Kowalczyk, som tidligere i karrieren også har - helt uten grunn - kommet med dopinganklager mot Marit Bjørgen.

- I Russland er det litt på samme måte. Det russiske folk tror ikke på Johaug, men jeg forholder meg til det som kommer frem i retten og ønsker henne velkommen tilbake, sier den russiske langrennsstjerna Nikita Kriukov til Dagbladet.

Kowalczyks angrep mot Fourcade

Samtidig som at den polske stjerna håner Johaug for hennes positive dopingprøve, slakter hun den franske skiskytterstjerna Martin Fourcade for å ha tatt et tydelig standpunkt i kampen mot doping. Kowalczyk reagerer kraftig på måten Fourcade gikk i strupen på Russland med EPO-dømte Aleksandr Loginov i spissen.

DAG TO: En alvorlig Therese Johaug ble fotografert av pressen før dag to av høringen. I dag skal blant annet tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen vitne. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg synes det er en skam at spenningen i sporten forsvinner helt ut når Fourcade holder på slik. Russerne tok sin straff uten å protestere og har sin fulle rett til å konkurrere etter at de har sonet sin straff. Det er helt i pakt med reglene, skriver det polske esset i en kronikk i Wyborcza ifølge Expressen.

- Så kan man spørre om reglene bør endres, men det er en helt annen sak, sier Kowalczyk, som altså testet positivt i 2005.

Kowalczyks store dopingtabbe

Det skjedde etter det hun tidligere har omtalt som en amatørtabbe overfor den polske avisa sport.pl.

- Hele min verden falt i ruiner i løpet av et par timer. Jeg trodde hele karrieren min var over. Jeg var ikke klar over at middelet jeg ble tatt for ikke var tillatt. Jeg følte meg som en komplett amatør, sa hun i et intervju i 2015.

KRITIKK: Justyna Kowalczyk har vært direkte ufin mot Therese Johaug, selv om hun har vært gjennom det samme. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
KRITIKK: Justyna Kowalczyk har vært direkte ufin mot Therese Johaug, selv om hun har vært gjennom det samme. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Middelet det var snakk om heter deksametason og er et betennelsesdempende medikament som hun brukte for å lindre smertene i en vond akilles.

- Jeg forteller ikke denne historien nå for å renvaske mitt navn, men jeg har lært. Nå sjekker jeg all medisinen jeg tar. De som vil fortsette å klandre meg for det som skjedde, vil gjøre det uansett hva jeg sier. Jeg kan bare si at jeg sonet min straff for det som skjedde, og selv om den ikke var lang, var den smertefull nok.

Kowalczyk lader i disse dager opp til VM i Lahti, som arrangeres fra 22. februar til 5. mars 2017. 34-åringen fikk en etterlengtet sportslig opptur under prøve-OL da hun vant i et C-preget felt med kapasitetsløperen Elizabeth Stephen som den sterkeste utfordreren.

I Lahti har Kowalczyk trolig én medaljesjanse: På 10 kilometer klassisk tirsdag 28. februar. Marit Bjørgen, Krista Pärmäkoski, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Stina Nilsson og Laura Mononen er imidlertid enda større medaljefavoritter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer