Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kowalczyk innrømmer dopingtabbe: - Hele min verden falt i ruiner

Snakker ut.

SNAKKER UT: Justyna Kowalczyk snakker ut som dopingdommen i 2005, og hvordan hun følte seg som en komplett amatør etter det som skjedde. - Hele min verden falt i ruiner i løpet av et par timer, sier hun. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SNAKKER UT: Justyna Kowalczyk snakker ut som dopingdommen i 2005, og hvordan hun følte seg som en komplett amatør etter det som skjedde. - Hele min verden falt i ruiner i løpet av et par timer, sier hun. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

VAL MÜSTAIR (Dagbladet): Justyna Kowalczyk konkurrerer i disse dager mot det som ser ut som den norske overmakten i Tour de Ski, og ligger over halvannet minutt etter suverene Marit Bjørgen på en sjetteplass i sammendraget.

Samtidig ble det i dag publisert en lengre artikkel i polske sport.pl hvor langrensstjerna snakker ut som episoden som nestet kostet henne karrieren.

Da hun ble midlertidig utestengt for doping i 2005.

- Komplett amatør I artikkelen, som her hjemme ført ble omtalt av TV 2, forteller hun om den nærmest sjokkartede opplevelsen hun gikk gjennom.

- Hele min verden falt i ruiner i løpet av et par timer. Jeg trodde hele karrieren min var over. Jeg var ikke klar over at middelet jeg ble tatt for ikke var tillatt. Jeg følte meg som en komplett amatør, skriver hun.

Middelet det var snakk om heter deksametason og er et betennelsesdempende medikament som hun brukte for å lindre smertene i en vond akilles. Heldigvis for henne ble dommen omgjort slik at hun kunne stille til start i OL i Torino. Der tok hun en bronsemedalje fellesstarten.

- Jeg forteller ikke denne historien nå for å renvaske mitt navn, men jeg har lært. Nå sjekker jeg all medisinen jeg tar. De som vil fortsette å klandre meg for det som skjedde, vil gjøre det uansett hva jeg sier. Jeg kan bare si at jeg sonet min straff for det som skjedde, og selv om den ikke var lang var den smertefull nok, skriver Kowalczyk.

Motstander Langrennsdronningen, med to VM- og to OL-gull, understreker også at hun er en sterk motstander av doping, men at det er en vanskelig kamp som kjempes.

- Jeg liker det biologiske passet, og at arbeidet gjennomføres grundig. Jeg husker også at det var snakk om å implementere en chip under huden på løperne. Det var også en idé jeg likte, og jeg skulle gjerne vært prøvekanin. Dessverre kollapset ideen, sier hun.

Jentene fortsetter Touren i morgen da det er sprint i sveitsiske Val Mustair, og hun ble observert av Dagbladets utsendte i løypa i dag, Meget godt humør, smilte til en haug med folk langs banen.

Sprinten går i morgen, i skøyting, hun er absolutt ikke blant favorittene. Føret er nemlig knallhardt, og etter prologen i Oberstdorf på lørdag fortalte hun at hun blir redd i nedoverbakkene når det er fristilsløp.

Morgendagens sprint går med en svært krapp nedoverbakke. I tillegg bremset hun så fælt på den klassiske jaktstarten i går at Ingvild Flugstad Østberg falt og fikk en unnskyldning fra polakken etter løpet.