LEVERTE: Det var enorme forventninger til Justyna Kowalczyk foran 10 kilometeren på hjemmebane i Polen, og leverte til gagns. Marit Bjørgen kunne lite annet enn å gratulere den suverene polakken.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
LEVERTE: Det var enorme forventninger til Justyna Kowalczyk foran 10 kilometeren på hjemmebane i Polen, og leverte til gagns. Marit Bjørgen kunne lite annet enn å gratulere den suverene polakken. Foto: Stian Lysberg Solum / ScanpixVis mer

Kowalczyk med knockout på hjemmebane

Nå reiser Bjørgen til høyden for å ta igjen forspranget.

På favorittstedet i de italienske Dolomittene skal Marit Bjørgen (31) samle seg tilstrekkelig med røde blodlegemer til å avgjøre verdenscupen i langrenn sammenlagt til egen fordel.

Etter lørdagens 10 kilometer er hun 14 poeng bak Justyna Kowalczyk før den tradisjonelle avslutningen i Norden.

- Vi reiser til Seiser Alm og blir der i 10 dager. Målet er å oppnå en liten piff ved at de ekstra røde blodlegemene skal gi et lite utslag før avslutningen på sesongen. Det blir fint å komme litt bort og slappe av, sa Bjørgen til NTB etter det som ble litt av opplevelse i Polen lørdag.

- Vilt og kaotisk Etter målgang tok det helt av. Publikum heiet på Bjørgen også, men det var ingenting mot mottakelsen av vinneren Justyna Kowalczyk. Tilskuerne ga høylytt uttrykk for hvordan de likte at hun parkerte Bjørgen på 2.-plass med hele 36,1 sekunder.

Målområdet sydet av fotografer, og etter blomsterseremonien smelte arrangøren like så godt til med å spille et vers av nasjonalsangen.

- Det var helt vilt og kaotisk. Det ble en utrolig dag og et artig løp med mye folk. Dette viser hvor stor interessen er for langrenn i dette landet og hvor stor utøver Kowalczyk er i Polen. Det var veldig artig at de ropte navnet mitt også. Slike renn er viktige for sporten. Dette blir en viktig plass med tanke på verdenscuprenn senere også, sa Bjørgen.

- Dette var sesongens viktigste renn for meg. Jeg er stolt over det som skjedde på stadion i dag, sa Kowalczyk.

Hun ga publikum en egen takketale etter blomster- og premieseremonien.

Etter målgang vanket det også en sjelden klem fra både Bjørgen og tredjeplasserte Therese Johaug.

Glad Langrennssjef Åge Skinstad forteller at de overhodet ikke er blitt berørt av verken bombetrusler eller annen elendighet.

— Den såkalte ekstra sikkerhetsvakten har verken jeg eller Marit sett noe til. Vi er veldig fornøyde med oppholdet i Polen, med transport, service og alt.

Lørdag ble det tidlig klart på den klassiske 10-kilometeren at Bjørgen ikke holdt tempoet til Kowalczyk. Den polske jenta gikk på rubbete ski. Bjørgen valgte selv å gå på festesmurning.

- Det iset noe jævlig opp bakken på sisterunden, og jeg måtte gå og skrape bort is. Føret var en utfordring. Jeg valgte selv å gå med voks, og jeg tror nok at det var det lureste tross alt, sa Bjørgen, som ikke ville skylde på skiene for tapet.

- I dag var Kowalczyk den beste, sa Bjørgen.

Kamp Kampen om verdenscupseieren fortsetter helt til det siste. I de siste konkurransedagene i Falun er det totalt 400 poeng å hente.

- Dette blir ikke avgjort før den siste helgen, fastslo Bjørgen.

Før Falun venter to renn i Lahtis, ett i Drammen, ett i Oslo og ett i Stockholm.

Bak Kowalczyk, Bjørgen og Johaug fulgte ytterligere to norske løpere lørdag. Vibeke Skofterud og Marthe Kristoffersen ble nummer fire og fem.

(NTB)