Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL i Pyeongchang: Økt temperatur i kvinnelangrenn

Kowalczyk og Pärmäkoski oppgitt over Østberg

Både Krista Pärmäkoski og Justyna Kowalczyk har rettet frustrasjon mot Ingvild Flugstad Østberg i løpet av OL-åpningen. Gjøvik-jenta skjønner lite av det.

INTENST: Ingvild Flugstad Østberg har havnet i flere intense dueller på langrennsarenaen Alpensia Olympic Park i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INTENST: Ingvild Flugstad Østberg har havnet i flere intense dueller på langrennsarenaen Alpensia Olympic Park i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Langrennssporten blir bare tettere og tettere med stadig mer kroppskontakt. Kampen om å posisjonere seg best mulig på kritiske tidspunkt, framprovoserer sammenstøt og høy temperatur i skisporet.

I hvert fall billedlig fortalt. Gradestokken viser fortsatt at det er kaldt nok i Pyeongchang, selv om den mest bitende kulden har forlatt Sør-Korea.

Duellene i langrennsløypa har vært mest intense på herresiden, både fordi konkurransen har vært enda tettere og enda flere av herrene gjør frekkere valg underveis i løpet.

Men nå tilspisser det seg stadig mer i internasjonal kvinnelangrenn, og hittil i OL er det Ingvild Flugstad Østberg som har vært mest toneangivende i så måte.

VIL HA UNNSKYLDNING: Både Justyna Kowalczyk og Ingvild Flugstad Østberg mener den andre bør si unnskyld . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL HA UNNSKYLDNING: Både Justyna Kowalczyk og Ingvild Flugstad Østberg mener den andre bør si unnskyld . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I en konflikt i skisporet er det alltid to sider av en sak, men både den finske langrennsstjerna Krista Pärmäkoski og polske Justyna Kowalczyk har rettet rikelig med frustrasjon mot Flugstad Østberg i innledningen av vinter-OL i Sør-Korea.

Ufortjent, vil nok mange si, all den tid Gjøvik-jenta ikke er kjent for å være noe uryddig i feltet, i motsetning til nettopp Kowalczyk.

Utbrudd nr. 1

Krista Pärmäkoski er mer ryddig i feltet og fikk seg en støkk da Østberg kom inn i hennes bane og kjørte albuen inn i henne på skiathlon-øvelsen.

Det var et uhell fra Østbergs side, men den finske jenta var ikke helt sikker på det.

- Jeg fikk albuen til Ingvild rett inn i siden. Det skjedde i en utforkjøring, hvor det var et sporskifte og hun dro albuen inn i meg, sier den finske langrennsprofilen til Dagbladet.

ALBUE: Krista Parmakoski var frustert etter at Ingvild Flugstad Østberg sendte albuen inn i henne, ved et uhell. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ALBUE: Krista Parmakoski var frustert etter at Ingvild Flugstad Østberg sendte albuen inn i henne, ved et uhell. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det var vel et uhell som en konsekvens av sporskiftet?

- Tja, jeg vet ikke. Jeg vet ikke hva hun gjorde og hva hun ville med det.

- Er dere venner?

- Ja, det er vi, svarer Pärmakoski.​

Kowalczyk vil ha unnskyldning

Situasjonen mellom Østberg og Kowalczyk forløp seg imidlertid nesten motsatt. Der var den polske jenta som dyttet Gjøvik-jenta til side. Likevel tok ikke den tidligere verdenseneren selvkritikk da hun møtte Dagbladet etter OL-sprinten.

- Jeg lå bak Ingvild og forsøkte å passere henne gjennom å ta det raskeste sporvalget. Så gikk hun rett inn i min linje og mitt spor, sier Kowalczyk til Dagbladet.

TØFFE TAK: De fleste var enige om at Justyna Kowalczyk var synderen i sammenstøtet med Ingvild Flugstad Østberg bortsett fra Kowalczyk selv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TØFFE TAK: De fleste var enige om at Justyna Kowalczyk var synderen i sammenstøtet med Ingvild Flugstad Østberg bortsett fra Kowalczyk selv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det så ut som at du dyttet henne på TV-bildene?

- Det er mulig, men det var bare en liten bevegelse for å markere. Jeg mener det er hennes feil og synes at Ingvild bør komme med en unnskyldning til meg, ikke motsatt, mener den polske langrennsprofilen.

- Er dere venner?

- Ja, sikkert.

Kowalczyks ønske om unnskyldning forstår Østberg lite av.

- Jeg skjønner ikke hva jeg skulle ha gjort annerledes. Det forstår jeg ikke. Hun suste over skiene mine, slik at jeg mistet all farten, sier Ingvild Flugstad Østberg.

- Jeg så henne ikke etter at vi var i mål. Jeg tenkte at hun fikk komme til meg, om det var noe hun ville si. Det var kanskje for mye å be om.

UTFORDRING: Tidligere langrennsløper, og nå ekspertkommentator for Eurosport, Vibeke Skofterud, gir et lite innblikk i livet mellom slagene i langrennsløypa. Video/reporter: Øyvind Godø / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Jeg ble oppgitt. Det er ekstra bittert når sånt skjer, og jeg føler meg bra, sier Østberg.​

Gullkandidat, men lever farlig

Lahti-VM ble en stor skuffelse for 27-åringen etter en strålende sesonginnledning. Historien kan se ut til å gjenta seg for Østberg, som er nr. 2 i verdenscupen sammenlagt, men ikke har fått det til så langt i OL.

Trolig passer morgendagens 10-kilometer i fristil henne bedre. Da er det enkeltstart på programmet og ikke noen risiko for tette dueller og nye konflikter.

Samtidig ligger prestasjonspresset der både for Østberg og Haga, som bør vise bedre form om ikke Astrid Uhrenholdt Jacobsen skal erstatte en av dem på kvinnestafetten.

- Astrid har rutine og en god mesterskapshistorikk, som gjør at vi kan stole på henne om hun sier at hun er der hun vil være. Det er mulig å sette henne rett inn på stafettlaget om en av de andre jentene ikke viser ønskelig form, sier trener Roar Hjelmeset til Dagbladet.

Ingvild Flugstad Østberg er i utgangspunktet en av gullfavorittene på 10 kilometer fristil enkeltstart.

Østbergs forvandling

Gjennom karrieren har hun gått fra å være en sprintertype til en kapasitetsløper som trives bedre i enkeltstart enn fellesstart. Gjøvik-jenta har vunnet tre 10-kilometere i verdenscupen denne sesongen, to av dem i fristil.

Størst favoritt er imidlertid Charlotte Kalla. Marit Bjørgen har denne sesongen slitt litt i skøyting og har faktisk svakest fristilsresultater av de fire norske. Verdenscupleder Heidi Weng og fristilsekspert Ragnhild Haga er de to siste på laget.

Pärmakoski er en av de som kan utfordre Kalla og de norske jentene, i tillegg til fristilsesset Jessica Diggins, som helst skulle ønske at distansen var fem og ikke ti kilometer. Hva angår Kowalczyk er det tremila i klassisk som hun ser mest fram mot.

- Jeg tror det er min beste sjanse i OL, men det avhenger av dagsform og ski, sier Kowalczyk til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!