Kowalczyk om sjokkepisoden: - Foreldrene mine ble angrepet av fulle nordmenn

Den polske langrennsstjerna hevder foreldrene ble overfalt og tvunget til å gjemme et polsk flagg. 

MASSE TRØKK: Det var masse supportere i løypene under VM i Holmenkollen 2011. I dag skriver Justyna Kowalczyk (nummer tre fra front) at foreldrene ble angrepet av fulle, norske supportere. Foto: NTB Scanpix
MASSE TRØKK: Det var masse supportere i løypene under VM i Holmenkollen 2011. I dag skriver Justyna Kowalczyk (nummer tre fra front) at foreldrene ble angrepet av fulle, norske supportere. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Forholdet mellom Justyna Kowalczyk og norsk langrenn har flere ganger vært nær kokepunktet.

Seinest i helga, etter at hun endte på 19.plass i minitouren på Lillehammer, rettet den polske klassiskspesialisten et syrlig takk til supporterne langs løypa.

- Jeg takker alle mine norske «supportere» for alle «fuck» og all buingen under løpet. Det er takket være slike mennesker som dere at jeg får lyst til å kjempe videre, skriver hun på Twitter.

INGEN GOD HELG: Justyna Kowalczyk under helgas verdenscup på Lillehammer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INGEN GOD HELG: Justyna Kowalczyk under helgas verdenscup på Lillehammer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Angrep foreldrene

Det er mulig at episoden på Lillehammer har vekket gamle minner for Kowalczyk.

I dag skriver hun om en episode fra VM i Holmenkollen i 2011 i den polske avisa Gazeta Wyborcza. Det skriver Aftonbladet.

- At det var et fint mesterskap veier ikke opp at publikum mobbet meg, skriver Kowalczyk.

I perioden før hadde den polske 33-åringen kommet med en rekke kritiske meldinger til Marit Bjørgens astmamedisinbruk. Nå hevder Kowalczyk at det fikk flere norske fans til å ta grep.

- Det førte til at jeg ble fiende nummer én i Oslo. Norske fans skrek skjellsord på norsk, engelsk og polsk til meg. Det var så grovt at jeg ikke kan gjenta det på trykk, skriver 33-åringen.

Hun fortsetter:

- At det ble slengt dritt til meg på treninger, skitester, oppvarming og til og med på handleturer er forståelig. Men foreldrene mine, som sto i løypa og heiet med et polsk flagg, ble angrepet av fulle, norske supportere og tvunget til å pakke bort flaggetJeg ville ikke si noe tidligere, for jeg var redd for at den polsk-norske krigen skulle eskalere.

-Uheldig

Åsne Havnelid var direktør for Ski-VM 2011 i Oslo. Hun hadde ikke hørt om situasjonen Kowalczyk skrev om i dag.

VM-SJEF: Åsne Havnelid.
VM-SJEF: Åsne Havnelid. Vis mer

- Det kjenner jeg ikke noe til, og vi fikk ikke inn noen klager eller bemerkninger til meg vedrørende dette under VM, skriver Havnelid i en SMS til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Det er synd at hun ikke tok det opp underveis hvis de opplevde noe av det hun hevder. Norsk publikum pleier å være godt publikum for alle nasjoner, og det var tilbakemeldingene jeg fikk under VM.

Ikke hørt noe

Leder i organisasjonskomiteen på Lillehammer, Eiliv Furuli forteller overfor Adresseavisen at han ikke har hørt om noen skjellsord i løypa andre steder enn i media.

- Om det har vært uheldige episoder ute i skogen med en løper, er det noe vi tar avstand fra. På generelt grunnlag vil jeg si at slike ting ikke skal skje, uten at jeg vet noe om detaljene i denne saken, sier Furuli til Adresseavisen.

TRIST: Vidar Løfshus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRIST: Vidar Løfshus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Heller ikke landslagssjef Vidar Løfshus, som brukte store deler av helga ute i løypene, hørte noe konkret:

- Vi hørte rykter om at hun hadde blitt buet på. Men ingen andre har oppfatte den situasjonen. Det er beklagelig at hun har dårligere Norges-opplevelser, hun som støttes av et norsk team, sier Løfshus til Dagbladet.

Jørgen Aukland er lagleder for Team Santander, langløplaget Justyna Kowalczyk er en del av. Han sier følgende om situasjonen:

- Jeg har ikke snakket med Justyna selv etter helgen, men jeg synes det er trist dersom hun opplever dette fra tilskuere når hun går skirenn. Det synes jeg tilskuerne skal holde seg for god til, sier Aukland til Adresseavisen.

OVERRASKET: Se Justyna Kowalczyks reaksjon på videohilsenen hun fikk fra Marit Bjørgen. Video: Tormod Brenna Vis mer