Justyna Kowalczyk slet med depresjon

Kowalczyk om tida etter spontanaborten:
- Hadde ikke lyst til å leve lenger

Justyna Kowalczyk har vært åpen om spontanaborten i 2013. Den ble starten på en tung tid for den polske skistjerna.

KNUST: Justyna Kowalczyk var helt knust etter spontanaborten. Nå har hun det bedre, men på et tidspunkt var det fryktelig tungt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KNUST: Justyna Kowalczyk var helt knust etter spontanaborten. Nå har hun det bedre, men på et tidspunkt var det fryktelig tungt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Justyna Kowalczyk har de siste årene vært langt unna formen som ga henne fire Tour de Ski-triumfer og to OL-gull. Men den polske 34-åringen fortsetter å kjempe, og det store målet nå er OL i Pyeongchang i februar.

Men veien har ikke bare vært enkel for den polske skistjerna. Da hun gikk i mål til gull på 10 kilometeren under OL for fire år siden, var det mer enn bare glede bak tårene. Bare ett år i forveien hadde hun kjempet mot en tung depresjon, som følge av barnet hun spontanaborterte.

Det er en sak hun har vært åpen om, noe hun selv er glad for.

Ville ikke leve

Rett etter OL kom også en tung tid for gullvinneren. Hun la skiene midlertidig på hylla. For tiden i forkant hadde vært veldig krevende.

- Da jeg sluttet å gå på ski, hadde jeg ikke lyst til å leve lenger. Jeg gikk ikke ut av senga på to uker. Men senere kjente jeg at det var min tur til å be om hjelp og fortelle hvordan det sto til, forklarte Kowalczyk overfor finske Ilta-Santomat i helga.

Foran konkurransen hadde hun også slitt med å holde maten nede. Hun sier at hun var tynn, som følge av at alt kom opp igjen. Gullgleden var kortvarig.

- Jeg trodde at jeg ville prestere langt dårligere. Jeg var så sliten og syk, fortsetter hun.

TILBAKE: Men ikke helt i godt gammelt slag. Foto: Bildbyrån
TILBAKE: Men ikke helt i godt gammelt slag. Foto: Bildbyrån Vis mer

Pyeongchang

Det går bedre, og Kowalczyk drømmer om et nytt OL-gull i Pyeongchang. Men plasseringene 20, 18, 40, 14, 7, 50 og 15 innledningsvis denne sesongen, lukter det ikke akkurat svidd av.

- Smilet er tilbake, og livet kjennes normalt igjen. Men det hender fortsatt at jeg er redd. Jeg må ta sterke legemidler for å få sove om natta, sier 34-åringen til Ilta-Santomat.

Den polske langrennsstjerna har ikke klart å levere på samme toppnivå de siste par sesongene. Under fjorårets Tour de Ski var hun dypt fortvilet over at hun ikke fikk ting til å stemme. Det var hennes siste start i etapperennet.

Kowalczyk har nemlig også slitt med kneet, og dermed har hun vansker for å stille i renn som går i skøyting.

- Jeg har ikke noe annet valg. Jeg vil aldri bli helt bra igjen. Kneet gjør at det ikke lenger går an å trene på å skøyte lenger. Risikoen er for stor, sa Kowalczyk.

Hun har altså vært gjennom litt av hvert gjennom en innholdsrik karriere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer