Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Justyna Kowalczyk om depresjon:

Kowalczyk røper: - Det reddet livet mitt

Langrennsstjerna glad hun sto fram.

SATSER: Justyna Kowalczyk fra Polen satser stort i OL, og er glad for at hun i sommer sto fram om depresjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SATSER: Justyna Kowalczyk fra Polen satser stort i OL, og er glad for at hun i sommer sto fram om depresjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den polske langrennsløperen Justyna Kowalczyk (34) har slitt litt i motbakke de siste sesongene.

I sommer fortalte hun åpent om depresjon - og i et nytt intervju med det polske nettstedet Sport, forteller hun at åpenheten reddet henne.

- Det reddet livet mitt. Jeg vet mange mener det ikke er nødvendig å ta opp absolutt alt, men for meg var det best å gjøre det slik. Jeg ville fortelle alt, og jobbe med meg selv fra bunnen. Jeg har bygd meg opp som kvinne og idrettsutøver, sier Justyna Kowalczyk i intervjuet.

I 2014 innrømmet Polens langrennsdronning at hun hadde slitt med depresjoner. Grunnen til det, var at året før, mistet hun et barn etter en spontanabort.

- Jeg var gravid og hadde en spontanabort på en treningsleir. Ingen merket noe så jeg holdt saken for meg selv. Det har vært veldig psykisk krevende for meg, sa Kowalczyk da.

FEM DISTANSER: Justyna Kowalczyk er offensiv før OL. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FEM DISTANSER: Justyna Kowalczyk er offensiv før OL. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Sterk medisin

I sommer fortalte 34-åringen at hun fortsatt var preget.

- Jeg sovner fortsatt ikke uten å ta sovemedisin. Og den er sterk, sa Kowalczyk.

Hun håper hennes åpenhet rundt problemene kan hjelpe andre i samme situasjon.

- Siden livet mitt hadde så mange bekymringer, var det en av de bedre beslutningene. Jeg har møtt folk som er syke eller bryr seg om de syke, og mange av dem har sagt at dette var viktig for dem. I utlandet kom noen til meg og sa at jeg hadde reddet livet deres, sa Kowalczyk.

Polakken har i en årrekke vært blant verdens beste langrennsløpere. Hun har to VM- og OL-gull, og har vunnet Tour de Ski hele fire ganger.

Og hun føler seg ikke ferdig.

Fem OL-distanser

Kowalczyk uttalte nylig i polsk presse at hun vil gå fem av seks distanser i OL i Pyeongchang til vinteren.

30 kilometer og sprinten i klassisk stil har vært de store målene til Kowalczyk i Pyeongchang, og 34-åringen har flere ganger sagt at det er bare disse distansene hun kommer til å gå.

Da sier hun i et intervju med avisa Dziennik.

- Det er helt sikkert at jeg dropper 10 kilometer fristil, men jeg skal starte de resterende fem konkurransene, inkludert lagsprint med Sylwia Jaskowiec, sier Kowalczyk i et intervju med avisa, gjengitt av NRK.

Kowalczyk tok bronsemedalje sammen med lagvenninnen Jaskowiec på samme distanse under VM i Falun.

Åpen om 2022

Det er faktisk ikke sikkert at vinterens OL heller er hennes aller siste.

- Før OL i Sotsji var jeg helt sikker på at det skulle være mitt siste OL, men nå vil jeg ikke si at Pyeongchang blir det siste. Tida går, men jeg utelukker ikke OL i 2022, sier Kowalczyk som vi være 39 år i et eventuelt OL i Beijing.

Den meritterte langrennsløperen trakk seg fra det norske langløpslaget Team Santander tidligere i år. Denne vinteren blir det bare et langløp før OL, og Kowalczyk dropper også Tour de Ski, ifølge NTB.

Kowalczyk vant i februar prøve-OL på 15 kilometer fellesstart med skibytte uten de beste til start. Sett bort fra konkurransene i Sør-Korea var en femteplass på 10 kilometer klassisk i Otepää hennes beste resultat i verdenscupen.

Ferdig i Norge

Kowalczyk har de siste årene vært en del av det norske privatlaget Team Santander. Der er hun ferdig før den neste sesongen.

- Atmosfæren i Team Santander er blitt for norsk med en nasjonalistisk stemning. Jeg har ikke fornyet kontrakten for neste sesong, og kommer ikke til å gjøre det, sa den polske langrennsstjerna.

Det var i 2015 Kowalczyk signerte en kontrakt med det norske langløps-laget, som drives av brødrene Jørgen og Anders Aukland. Kowalczyk kalte da langløp for sin nye forelskelse, og forklarte at hun trengte ny motivasjon i treninga.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!