TAPPERT FORSØK: Therese Johaug forsøkte å gå hardt ut på jaktstarten, men var sjanseløs på å holde tempoet til suverene Justyna Kowalczyk. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TAPPERT FORSØK: Therese Johaug forsøkte å gå hardt ut på jaktstarten, men var sjanseløs på å holde tempoet til suverene Justyna Kowalczyk. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Kowalczyk smadret Johaug på jaktstarten

- Kan ha avgjort touren allerede.

(Dagbladet): Justyna Kowalczyk frykter hun trenger så mye som to minutters forsprang på Therese Johaug før den avsluttende monsterbakken i Tour de Ski.

Allerede nå, to dager ut i konkurransen, er den polske sammenlagtfavoritten på god vei til å skaffe seg et uinntakelig forsprang på konkurrentene.

På dagens ni kilometer lange jaktstart i Oberhof var hun helt i egen klasse og leverte en maktdemontrasjon av de sjeldne.

Kowalczyk gikk ut som nummer tre, men tok igjen Charlotte Kalla og Kikkan Randall på den første kilometeren. Deretter stakk hun rett ifra og gikk alene i front resten av løpet.

Therese Johaug åpnet knallhardt og hentet fire sekunder på Kowalczyk de første 700 meterne, men hun fikk raskt merke åpningstempoet. Riktignok hadde hun få problemer med å komme seg løs fra Kalla og Randall, men Kowalczyk var hun helt sjanseløs mot.

Avstanden fram gikk fra 13 sekunder til 17 ved 3,7 kilometer, og til 24 sekunder ved passering seks kilometer.

I mål var Johaug 41,4 sekunder bak. Med bonussekunder betyr det at Kowalczyk leder touren med 46,4 sekunder allerede.

- Hun kan ha avgjort touren allerede, mener NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Finske Anne Kyllönen var tredje kvinne i mål, 45 sekunder bak, fulgt av tyske Denise Herrmann (+ 48,5) og Kristin Størmer Steira (+ 49,1).

RÅSTERK: Det skal bli svært vanskelig å slå Justyna Kowalczyk i Tour de Ski denne gangen også. Foto:  (AP Photo/Jens Meyer)
RÅSTERK: Det skal bli svært vanskelig å slå Justyna Kowalczyk i Tour de Ski denne gangen også. Foto: (AP Photo/Jens Meyer) Vis mer

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble tredje beste norske på sjetteplass, ett minutt og ett sekund bak.

- Kowalczyk var veldig sterk i dag. Therese prøvde litt vel mye i starten, og fikk smake det de siste to rundene. Det var mer vilje enn kroppen ville i dag, sier landslagstrener Egil Kristiansen til NRK.

Johaug selv smilte som vanlig i målområdet, selv om hun innser at det blir tøft å hente Kowalczyk. Hun innser at starten var i overkant hard.

- Det gikk ganske bra i starten, men jeg var nok i overkant offensiv. Det var tungt å ligge der for seg selv. Jeg kjenner ikke helt den spruten jeg hadde på Beitostølen.

- Hvor er den blitt av?

- Jeg vet ikke. Jeg trenger kanskje skirenn. Det er lenge siden jeg har gått, og det er uvant med melkesyre. Jeg håper det kommer seg utover, sier hun til NRK.

På spørsmål om det er mulig å vinne Tour de Ski, blander Thomas Alsgaard seg inn og overtaler Johaug til å svare «ja».

- OK, da! Hun har et godt forsprang, men vi har bare gått to renn. Mye kan skje, sier Johaug.