MORBID: Justyna Kowalczyk innrømmer det glatt: - Jeg har en spesiell form for humor. Foto: Hans Arne Vedlog
MORBID: Justyna Kowalczyk innrømmer det glatt: - Jeg har en spesiell form for humor. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Kowalczyk truet med å drepe langrennsdronningen: - Jeg har en spesiell humor

Drakamp om trener.

(Dagbladet:) Justyna Kowalczyk gikk inn til fjerde beste tid på andre etappe av torsdagens kvinnestafett. Hennes Polen ble nummer fem, 1.52 bak gullvinner Norge, men det er på den avsluttende tremila (lørdag) at skiyndlingen håper å kunne hente hjem sin andre medalje i Falun.

Kowalczyk og Sylwia Jaskowiec gikk inn til bronse på søndagens lagsprint. Det var Kowalczyks 13. medalje i OL- og VM-sammenheng.

Hun har i en årrekke vært en av Polens største skistjerner. Mye av æren tilskrives samarbeidet mellom Kowalczyk og hennes mangeårige trener Aleksander Vyeritelny.

Svart humor Men russiske Vyeritelny er en ettertraktet mann, og hans suksess med Kowalczyk registreres selvsagt i hjemlandet. Russlands skipresident Jelena Välbe - en av langrennshistoriens mestvinnende utøvere - har vært på frierferd for å prøve å få Vyeritelny over på sitt lag.

Russiske Sport-Express intervjuet Justyna Kowalczyk på mandag. Da ble den nevnte frierferden et tema.

- Er det sant at du for et par år siden - etter å ha fått vite at Jelena Välbe ønsket å snakke med Vyeritelny - sa at du ville dra til Russland for å drepe henne?

- Det var en spøk! Ja, jeg har en spesiell form for humor, sier Kowalczyk til den russiske reporteren.

- Forresten er det ikke så lenge siden jeg snakket med min trener om akkurat dette. Jeg spurte ham om han planla å begynne å jobbe i Russland etter at min karriere er over.

- Og han...?

- Aleksander innser at han kommer til å bli møtt med et krav om fem gull i VM i sin første sesong i Russland. Og det er umulig. Du er nødt til å kunne jobbe i tre-fire år. I tillegg til dette er treneren allerede 70 år, og det å jobbe i et stort lag er en skikkelig nervepåkjenning. Vi kjenner hverandre slik at vi ikke en gang trenger å snakke sammen. Men i Russland er det et permanent press, utallige uttaksdiskusjoner, og hard kamp om plassene i laget. Alt det er vrient.

- En viss etikk Også Jelena Välbe har kommentert «drapstrusselen» overfor Sport-Express.

- Det var en sak der noen fortalte Kowalczyk at Välbe ønsket å møte Vyeritelny. Justyna svarte: «Jeg drar til Rybinsk og dreper Välbe.»  Da vi møtte hverandre første gang etter det, sa jeg: «Justyna, jeg nærmer meg aldri treneren din så lenge dere samarbeider», forklarer Välbe.

- Det er en viss etikk her som du ikke kan bryte. Men jeg tillot meg selv å foreslå til Justyna at hun kunne trene med våre utøvere, noe hun blankt avslo, sier Välbe til Sport-Express.

MEKTIG DRONNING:  Jelena Välbe er nå russisk skipresident. I VM 1997 vant hun alle øvelsene.  Foto: Thomas Rasmus Skaug
MEKTIG DRONNING: Jelena Välbe er nå russisk skipresident. I VM 1997 vant hun alle øvelsene. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer