Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes vinterolympier: Marit Bjørgen

Kowalczyk, USA og finnene lovpriser Bjørgen. Russerne måper: - Det er ikke til å tro

Dagbladet har snakket med ti av verdens største langrensstjerner. Samtlige er full av begeistring av historiske Marit Bjørgen. Flere av dem gnir seg i øynene.

BEST IGJEN: Krista Pärmäkoski og Stina Nilsson jublet for sine medaljer, men det var suverene Marit Bjørgen som var dagens store kvinne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEST IGJEN: Krista Pärmäkoski og Stina Nilsson jublet for sine medaljer, men det var suverene Marit Bjørgen som var dagens store kvinne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): OL-avslutningen kunne ikke vært mer perfekt for Marit Bjørgen, som i sitt aller siste OL-renn klarte å passere Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalens rekorder og bli tidenes mestvinnende vinterolympier.

Måten Rognes-jenta gjorde det på var så overbevisende at konkurrentene nesten ble rystet. 37-åringen stakk tidlig i løpet og bare økte og økte til resten av langrennseliten.

I ensom majestet og alene over målestreken gikk en emosjonell Bjørgen med gledestårer. Endelig kom hun i mål. Endelig er OL-eventyret over. Endelig kan hun reise hjem til sønnen Marius.

- Jeg har forsøkt å holde motivasjonen oppe mot denne tremila. Nå kan jeg slippe ut alle følelsene mine og møte Marius igjen i morgen. Det blir veldig etterlengtet, sier Marit Bjørgen.

- Å gå mitt siste OL-renn er spesielt. Det er mye følelser akkurat nå.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- En perfekt avslutning

Dagens historiske OL-gull gjorde at Bjørgen også ble OL-dronning, akkurat som i vinterlekene i Sotsji i 2014 og i Vancouver i 2010. Nå skal hun - velfortjent nok - være Norges flaggbærer på avslutningsseremonien.

- Det er stort for meg å få være flaggbærer. Det er veldig fint å få avslutte OL-karrieren på denne måten, med å vinne gull og være Norges flaggbærer. Det er en perfekt avslutning, sier Rognes-jenta.

- Jeg sitter her med 15 OL-medaljer. Det er rart å tenke på. I mitt hode er jeg bare Marit fra lille Rognes. Det er moro å skape historie og kunne se tilbake på dette når karrieren min er over.

Kowalczyks hyllest

Ingen av konkurrentene ble overrasket over at Bjørgen gikk inn til OL-gull i dag, men at 37-åringen skulle stikke så tidlig og være så overlegen, fikk flere av rivalene til å bli fra seg av begeistring og beundring. En slik utklassingsseier har ikke Bjørgen levert maken til på en god stund.

Selv hennes mangeårige rival og nemesis Justyna Kowalczyk drar fram superlativene i dag.

- Bjørgen er så sterk. Hun er helt utrolig. Det hun gjør i dag, er ekstremt, sier Kowalczyk til Dagbladet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Der Bjørgen ennå ikke kan svare på om hun tar en sesong til, er det klart at Aino-Kaisa Saarinen (39) i dag avsluttet sin mesterskapskarriere. Den finske stjerne var best i verden i storhetstiden, men har ikke klart å opprettholde nivået på samme måte som Bjørgen.

Tårevåt Saarinen: - Utrolig

Saarinen, som måtte ty til tårene etter karrierens siste mesterskapsrenn i dag, synes 37-åringen Bjørgens prestasjoner er helt uvirkelige.

- Marit Bjørgen er tidenes beste langrennsløper. Hun er den største i historien. Bjørgen har en lang karriere og vært på topp så lenge. Samtidig har hun slitt, men vist at hun også takler motgang og har slått tilbake. Det er et eventyr, sier Saarinen til Dagbladet.

- At hun er 37 år og fortsatt best, er helt utrolig. Jeg har selv merket de siste årene at det er svært vanskelig å være like god som før når man begynner å nærme seg 40 år.

TIDENES BESTE: Ingen over, ingen ved siden. Marit Bjørgen er tidenes vinterolympier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TIDENES BESTE: Ingen over, ingen ved siden. Marit Bjørgen er tidenes vinterolympier. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvorfor tror du Marit Bjørgen klarer det?

- Norge er Norge. Marit har et veldig bra lag rundt seg, som hjelper med å pushe henne. Det kommer alltid unge utøver som hjelper henne til å bli enda bedre. Det tror jeg er en viktig årsak til at hun fortsatt er så god, sier Saarinen til Dagbladet.

- Du har kjent Bjørgen i mange år. Har hun forandret seg siden starten av 2000-tallet?

- Nei, Marit er den hun alltid har vært. Hun er seg selv. Hyggelig med alle.

Kalla: - Marit er tidenes største

Det mener også Charlotte Kalla, som hyller sin overkvinne.

- Marit er soleklart den største langrennsløperen i historien. Hun har dominert sporten i så mange år. Det er så imponerende at hun fortsatt klarer å utvikle seg som skiløper, sier Kalla til Dagbladet.

Sadie Bjørnsen trodde nesten ikke sine egne øyne da hun så Bjørgens seiersmargin i dag.

- Det er helt utrolig at hun vant med to minutter. Bjørgen er absolutt vår idretts dronning. Det er inspirerende. Jeg håper å bli like god som henne en dag, sier amerikanske Sadie Bjornsen til Dagbladet.

- Hun må ha fulgt seg helt fantastisk i dag når hun bare går ifra så tidlig og øker hele veien. Det er vanvittig rått.

Kerttu Niskanen følger opp hyllesten:

- Bjørgen imponerer og imponerer. Det er bare å applaudere, sier Iivo Niskanens søster.

Russisk hyllest: - Ikke til å tro

Også russiske Julija Belorukova er full av lovord om Rognes-jenta.

- Bjørgen er veldig sterk. Hun er råsterk hvert år, hver dag. Det er helt utrolig at hun klarer det over så lang tid. Det er ikke til å tro, sier Belorukova til Dagbladet.

- Er du enig i at hun er tidenes beste langrennsløper?

- For meg er Välbe størst, fordi hun er russisk. Men Bjørgen er helt utrolig. Wow!​ sier jeg bare.

Natalja Neprayeva støtter venninnas budskap:

- Bjørgen er helt rå. Det hun gjør på tremila i dag er galskap. Tempoet hennes var ekstremt høyt. Det hadde jeg ikke trodd på forhånd, sier den russiske profilen.

Pärmäkoski: - Et forbilde

Dagens sølvvinner Krista Pärmäkoski synes det er en ære å stå på pallen sammen med Bjørgen.

- Marit er et stort forbilde for meg. Det er en ære å få konkurrere og duellere med henne. Hun er en legende. Jeg husker jeg fulgte med på Marit da jeg var liten. Det var henne jeg alltid har sett opp til, sier Pärmäkoski til Dagbladet.

Kikkan Randall og Nathalie von Siebenthal lovpriser også den norske legenden.

- Marit er helt rå. Hun er et forbilde for meg og en som har gitt mange gode råd og betydd mye. Hun er alltid behjelpelig og hyggelig og er ei helt rå dame, sier Randall til Dagbladet.

- Bjørgen er helt utrolig. Hun blir bare bedre og bedre. Når skal det ende? Aldri, virker det som, supplerer Von Siebenthal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!