Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kowalczyk varsler nye astmautspill etter sesongen

- Det var stort å slå Marit.

FIKK SIN REVANSJ: Justyna Kowalczyk fikk sitt etterlengtede gull i siste forsøk, etter en intens fight mot Marit Bjørgen. På spørsmål om hun var mer sulten enn Bjørgen var, svarer hun: - Jeg tror ikke det, hun ville virkelig vinne denne gullet. Jeg tror jeg var littegrann sterkere. Foto:   AFP PHOTO / DON EMMERT
FIKK SIN REVANSJ: Justyna Kowalczyk fikk sitt etterlengtede gull i siste forsøk, etter en intens fight mot Marit Bjørgen. På spørsmål om hun var mer sulten enn Bjørgen var, svarer hun: - Jeg tror ikke det, hun ville virkelig vinne denne gullet. Jeg tror jeg var littegrann sterkere. Foto: AFP PHOTO / DON EMMERT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| WHISTLER (Dagbladet): Det er ikke bare i løypa Justyna Kowalczyk har markert seg i OL.

27-åringen har brukt snakketøyet flittig, både om dårlige OL-løyper og ikke minst om astmamedisinen Marit Bjørgen bruker. Utspillet satte utvilsomt en ekstra spiss på duellen mellom de to foran lørdagens 30-kilometer - som endte med at den polske jente fikk sin etterlengtede gullmedalje etter en nervepirrende spurt mot Bjørgen.

- Jeg er glad og sliten. Det var stort å slå Marit, for hun er sterk, sier Kowalczyk til det norske pressekorpset.

Selv om Bjørgen har latt seg irritere over utspillene fra den polske leiren var hun raus nok til å gå bort til en utmattet Kowalczyk og gratulere i sekundene etter målgang. Etterpå fulgte hun opp med å si at hun unnet konkurrenten en gullmedalje.

- Det gjør jeg absolutt. Hun har vært kjempebra i flere år, sier Bjørgen til Dagbladet.

Krangelen med Kowalczyk er et avsluttet kapittel for hennes del.

- Jeg er ferdig med saken. Ifølge NRK ba hun om unnskyldning også, sier hun.

Ikke ferdigsnakket
Det er imidlertid en sannhet med visse modifikasjoner. Kowalczyk beklager timingen for utspillet sitt, men ikke innholdet.

På pressekonferansen etterpå varslet hun også at hun ikke er ferdigsnakket om bruk av astmamedisin i langrennssporten - som hun mener er sterkt prestasjonsfremmende.

- Jeg er blitt fortalt at dette ikke var det rette tidspunktet for disse kommentarene, hvis noen av dere vil ha flere uttalelser. Jeg vil snakke mer om dette etter verdenscupen i Falun, sier Kowalczyk - og la til at det hun har sagt ikke var ment som et personlig angrep på Bjørgen.

Verdenscupen i langrenn avsluttes i nettopp Falun 23. mars.
 
Kowalczyk gjentok hun det hun fortalte Dagbladet på torsdag - at det bør opprettes en felles legeordning for alle langrennsløpere med astmaproblemer.

- Marit er en veldig god idrettsutøver, men jeg forsøkte bare å sette fokus på dette problemet vi har med astma i langrennssporten. Det er for mange utøvere som sliter med det, og vi må finne en god måte å løse det på. Men jeg beklager timingen.

Ble overrasket da Marit stakk
Kowalczyk så en stund ut til å være hektet av da Bjørgen hentet inn Kristin Størmer Steira snaue 10 kilometer fra mål og gikk fikk en luke ned til røkla.

GRATULERTE: Marit Bjørgen oppsøkte Kowalczyk like etter målgang og gratulerte med seieren. Foto: EPA/BONNY MAKAREWICZ
GRATULERTE: Marit Bjørgen oppsøkte Kowalczyk like etter målgang og gratulerte med seieren. Foto: EPA/BONNY MAKAREWICZ Vis mer

Den polske jenta fikk kontakt igjen, og de siste kilometerne inn mot mål la hun seg i ryggen på Bjørgen, før hun selv angrep en snau kilometer fra mål.

- Det var en stor overraskelse for meg at Marit angrep. Da det var igjen fem kilometer forsøkte jeg bare å henge på Marit. Og de siste to kilometerne var det bare kjemping, kjemping og kjemping, sier Kowalczyk.

På toppen av den siste bakken hadde hun noen meters forsprang, som Bjørgen mer eller mindre gled inn på vei inn mot stadion. Og på oppløpet kjempet de side om side helt til Marit stivnet litt 50 meter fra mål, la om til diagonalgang og resignerte.

- Det var nok litt desperat helt på slutten der, sier Bjørgen selv.

- Var du overrasket over at Kowalczyk tok deg igjen?

- Jeg fikk beskjeder om at jeg ledet med seks sekunder, og visste at jeg måtte gå fort i front. Men hun tok det inn igjen, og da visste jeg at jeg måtte roe meg og gå litt saktere så jeg hadde noe å gi på slutten. Men i dag var hun sterkere enn meg. For å ta gullet måtte jeg nok vært først inn på stadion, sier Bjørgen.

Skal se gulløpene i reprise
Hun har levert et fenomenalt mesterskap med tre gull, ett sølv og en bronse. Nå gleder hun seg til å komme hjem til kjæresten Fred Børre Lundberg, og til å se løpene sine i reprise på TV.

- Det gleder jeg meg til. Jeg har sett duathlonløpet på TV, men det var uten norsk kommentering.

- Hva kommer du til å huske best herfra?

- Jeg vil huske stafetten hvor vi tok gull, men jeg kommer nok til å huske denne spurten også.

SLÅTT I SPURTEN: Bjørgen så ut til å være på vei forbi Kowalczyk, men stivnet på slutten og ble slått med en snau meter. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
SLÅTT I SPURTEN: Bjørgen så ut til å være på vei forbi Kowalczyk, men stivnet på slutten og ble slått med en snau meter. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI Vis mer

- Snakket du og Kowalczyk noe sammen underveis?

- Nei, ingen ting, svarer Marit.

Da Dagbladet spør om hun forventer en personlig unnskyldning fra Kowalczyk, svarer hun slik:

- Jeg tror ikke hun vil gjøre det. Da blir jeg overrasket.

- Synes du hun bør gjøre det?

- Det er det samme for meg. Jeg er ferdig med saken.

Tenker på barn
Hun går garantert VM i Holmenkollen neste år, men hva som skjer etter det er et åpent spørsmål.

- Det jeg legger vekt på er viljen til å legge ned så mye jobb. Men jeg elsker det jeg driver med, så det vil føle rart å skulle slutte, sier Marit.

Som også har begynt å tenke i retning av barn.

- Det er noe jeg ser for meg. Men jeg kan ikke bare bestille det. Fred Børre vil sikkert bli far snart, han begynner å bli gammel, ler Bjørgen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!