VIL PRØVE MEDISINEN: Justyna Kowalczyk har tidligere uttalt at hun lungekapasiteten hennes er «en halv prosent» under grensene for å lovlig bruke Marit Bjørgens astmamedisin. Nå kan hun snart bruke den så mye hun vil.
Foto: Erik Berglund
VIL PRØVE MEDISINEN: Justyna Kowalczyk har tidligere uttalt at hun lungekapasiteten hennes er «en halv prosent» under grensene for å lovlig bruke Marit Bjørgens astmamedisin. Nå kan hun snart bruke den så mye hun vil. Foto: Erik Berglund Vis mer

Kowalczyk vil teste Bjørgens astmamedisin

- Uvitende, mener Sveriges landslagslege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): «Hva sier du nå, Kowalczyk?», spurte Dagbladet i forrige uke, da det ble kjent at Marit Bjørgens omstridte astmamedisin i praksis blir fjernet fra dopinglistene.

WADA fjerner kravet til dispensasjon for bruk av Symbicort fra nyttår, og dermed blir det fritt fram for alle astmatikere å ta Symbicort, uansett hvor kraftig astmaen er.

Nå har Justyna Kowalczyk kommet med et svar på spørsmålet: Hun skal teste medisinen selv.

- Selvfølgelig kommer jeg til å gjøre noen tester, men jeg forventer ikke å bruke den så ofte, sier den polske langrennsstjernen, ifølge Eurosport, via Expressen.

- Det er ikke bra for helsen, og helsen er det viktigste for meg, sier Kowalczyk.

Dummest å være ærlig
Reglene for astmamedisinen mykes opp fordi forskningen viser at de ikke har noen prestasjonsfremmende effekt.

Det norske støtteapparatet har gjentatte ganger understreket at Bjørgen bruker medisinen fordi hun trenger den mot alvorlig astma, og lungespesialister gjennomførte testene før skiløperen fikk grønt lys.

Flere astmamedisiner ble fjernet fra lista i fjor, men både i polske og russiske medier har det vært oppslag som langt på vei har antydet at Bjørgens suksess ikke er bygd på sportslige premisser. Kowalczyk har også vært kritisk.

- Selv har jeg egentlig vært ferdig med denne saken lenge. Det dummeste av meg var egentlig å være ærlig. Jeg hadde ikke trengt å fortelle noen at jeg brukte denne medisinen. Det er mange langrennsløpere som bruker den, men de andre har ikke fortalt det. Derfor har det blitt veldig mye oppmerksomhet på meg, sa Bjørgen til Dagbladet da regelendringene ble kjent sist uke.

Uvitende
Svenskenes landslagslege Magnus Dyborn liker dårlig Justyna Kowalczkys uttalelser om at hun vil prøve medisinen.

- Jeg syns det blir veldig uvitende, akkurat som det ble i fjor sommer. Det der får stå for hennes regning. Det er ikke noe vi i Sverige holder på med, med vårt verdigrunnlag, sier Dyborn til Eurosport, og mener den polske jenta bør konsentrere seg om seg selv.

- Har hun selv rent mel i posen? Den som kaster den første steinen er ofte skyldig selv, sier svensken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer