Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kowalczyks angrep etter svensk Johaug-utspill: «Søren, for et geni!»

Publiserte først et bilde av kremen Trofodermin.

STIKK: Justyna Kowalczyk publiserte først et bilde av kremen som Therese Johaug brukte i sosiale medier. Nå forsvarer Kowalczyk seg mot svenske angrep om upassende oppførsel. Foto: NTB Scanpix
STIKK: Justyna Kowalczyk publiserte først et bilde av kremen som Therese Johaug brukte i sosiale medier. Nå forsvarer Kowalczyk seg mot svenske angrep om upassende oppførsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Therese Johaugs positive dopingprøve fikk flere profiler fra rivaliserende langrennsnasjoner til reagere. Blant annet finske Sami Jauhoärvi og Aino-Kaisa Saarinen, og polske Justyna Kowalczyk.

- Jeg er usikker på den norske forklaringen. Kan vi stole på det Johaug og legen sier? sa Saarinen til Dagbladet torsdag.

Kowalczyk gikk ikke like langt, men publiserte et bilde av kremen Trofodermin i sosiale medier, der kremen tydelig var merket med et dopingsymbol.

Det provoserer den tidligere skiskytteren Björn Ferry. I et intervju med Västerbotten-kuriren kommer han med kritikk av det han kaller skadefryd.

- Kowalczyk og Saarinen fryder seg. Men hos russerne er det enda verre. Dette påvirker synet også på Sverige. Andre nasjoner setter likhetstegn mellom Sverige og Norge og dette vil svekke troverdigheten for alle kondisjonsidretter, sier Ferry til avisa.

- Geni

Etter Ferrys utspill har Kowalczyk fått nok av svensken.

- Den mannen, eller svenske eksperten, kan tydeligvis lese tankene mine. Jeg har ikke engang svart på spørsmål (om Johaug) ennå. Søren, for et geni, skriver Kowalczyk på Twitter, med tydelig retning Björn Ferry.

Ferry selv bare fnyser av utspillet:

- Hun hadde rett i geni, men resten dropper jeg å kommentere, sier Ferry til Expressen.

- Utøvers ansvar

Flere av langrennssportens største profiler var naturligvis overrasket da Johaug-nyheten sprakk torsdag i forrige uke:

- Dette kom som en overraskelse. Jeg kan ikke tro at det er sant. Therese er en god venn og en konkurrent. Jeg syns det er veldig trist at hun har havnet i denne situasjonen, sa svenske Charlotte Kalla.

- Norge burde få bedre legerutiner, men til syvende og sist er det alltid utøveren som har ansvaret, sa finske Sami Jauhoärvi til Dagbladet.

Testet i mai

16. september avla Therese Johaug en positiv dopingprøve etter et uanmeldt besøk av Antidoping Norge hjemme i Oslo.

Det var den 19. gangen Johaug ble testet i løpet av ett år. Ifølge Dagbladets opplysninger avla Johaug 18 dopingprøver mellom september 2015 og mai 2016. I månedene frem til den positive testen sist måned, sank hyppigheten.

Sist dopingkontroll ble utført 10. mai, etter et uanmeldt oppmøte fra kontrollører.

- Prøven 10. mai var også uanmeldt, etter det jeg har fått opplyst, sa Johaugs advokat, Christian B. Hjort, til Dagbladet i går og bekrefter perioden på fire måneder uten tester.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!