Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug tatt for doping:

Kowalczyks dopingdom kan gi Johaug håp: - Sakene er like

Justyna Kowalczyk ble dømt i 2005, men fikk anket dommen. Nå kan Johaug håpe på det samme.

KONKURRENTER: Therese Johaug ble nummer to da Justyna Kowalczyk vant Tour de Ski i 2013. I 2005 ble Kowalczyk dømt for bruk av et ulovlig legemiddel, men fikk dommen anket. Det kan redde hele Norges Therese Johaug. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KONKURRENTER: Therese Johaug ble nummer to da Justyna Kowalczyk vant Tour de Ski i 2013. I 2005 ble Kowalczyk dømt for bruk av et ulovlig legemiddel, men fikk dommen anket. Det kan redde hele Norges Therese Johaug. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2005 testet polske Justyna Kowalczyk positivt på en dopingprøve, etter å ha brukt et betennelsesdempende medikament for å lindre smertene i en vond akilles under et skirenn 23. januar 2005.

Medikamentet «deksametason» var nær ved å ta knekken på langrennsstjernas karriere, da hun fikk en straff på to års utestengelse.

- Hele min verden falt i ruiner i løpet av et par timer. Jeg trodde hele karrieren min var over. Jeg var ikke klar over at middelet jeg ble tatt for ikke var tillatt, skrev Kowalczyk i en lengre artikkel publisert av polske sport.pl i januar i fjor.

Den polske stjerna anket straffen, og utestengelsen ble den påfølgende sommeren redusert til ett år, før idrettens voldgiftsrett (CAS) forkortet den ytterligere i begynnelsen av desember 2005.

Dermed kunne hun begynne å konkurrere igjen med øyeblikkelig virkning, og fikk delta under OL i Torino i 2006. Der ble hun nummer tre på fellesstarten.

Forbudt i konkurranser

Deksametason er, ifølge Norsk Legemiddelhåndbok, et høypotent, syntetisk glukokotrikoid, som er 25 til 30 ganger mer potent enn hydrokortison.

På det internasjonale antidopingbyrået WADAs dopingliste er glukokotrikoid klassifisert som et S9-substans, forbudt når det er gitt oralt, intravenøst, intramuskulært (i muskelvev) eller rektalt. Dog, dette forbudet gjelder kun i konkurranser. Utenfor konkurranser er det fullt lovlig.

Kowalczyk kunne altså brukt medikamentet utenfor konkurranse, uten å ha gjort noe galt. Men stoffene var i kroppen hennes under rennet i 2005.

Stoffet Johaug testet positivt på, clostebol, klassifiseres av WADA som et S1-substans, forbudt både i og utenfor konkurranser.

- Like tilfeller

Den svenske antidopingeksperten, Åke Andrén-Sandberg, sa til svenske SVT torsdag at Johaugs forklaring var usannsynlig, men ikke umulig.

Når Dagbladet spør om det er noen forskjell på Kowalczyk- og Johaug-sakene, sier han at de er svært like.

- De to store dopingmedikamentene er anabole steroider og bloddoping. Så Johaugs sak er sånn sett kanskje litt verre. Men ingen av de to har tatt medikamentene for å bli bedre, sier Sandberg til Dagbladet.

LIKE TILFELLER: Åke Andrén Sandberg mener de to sakene er svært like, spesielt siden verken Kowalczyk eller Johaug har brukt preparatene for å bli bedre. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
LIKE TILFELLER: Åke Andrén Sandberg mener de to sakene er svært like, spesielt siden verken Kowalczyk eller Johaug har brukt preparatene for å bli bedre. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX Vis mer

Han synes det er vanskelig å spå hva slags straff Johaug kan få, men forteller at det er flere ting som kan være formildende. Først og fremst om man tror legen og skistjerna.

- Det kan jo hende de tror henne. Selv om det er menneskelig å gjøre et forsøk på å gjøre et regelbrudd mildere. Som for eksempel i vanlige rettssaker, der tiltalte vil hevde sin uskyld, sier Sandberg til Dagbladet.

- Ute av kroppen etter seks til åtte uker

Therese Johaug er kanskje den aller beste, kvinnelige skiløperen i verden i dag. Det fører til at hun blir testet ofte, både i og utenfor konkurranser.

- Dersom det ikke var noen ulovlige stoffer i Johaugs forrige prøve, kan ikke dette være formildende også?

- Det kommer an på når den siste dopingtesten hennes var. De fleste anabole steroider er ute av kroppen etter seks til åtte uker, men dersom de er injisert, kan de være i kroppen i to til tre måneder. Er det kort tid siden hun sist ble testet og det ikke var noe i prøvene da, er det nok veldig formildende, forklarer Sandberg.

Johaugs manager, Jørn Ernst, sier til Dagbladet at han har spurt Johaug om når hun sist ble dopingtestet før hun fikk kremen hun smurte på leppene.

- Det eneste jeg vet, er at det ikke var noe testing i løpet av den samlingen. Hun blir testet ofte, de ringer jo bare uanmeldt på døra der hun befinner seg mellom klokka 07 og 22, sier Ernst, som har bedt Johaug om datoen for når hun sist ble testet.

Halvor Byfuglien i Antidoping Norge ønsket ikke å besvare Dagbladets henvendelse rundt de to stoffene og straffene, fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!