Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kowalczyks kollaps forundrer: - Motoren mangler og teknikken er enda verre enn før

Ekspertene leter etter svar.

- KAN KOMME TILBAKE: Justyna Kowalczyk sier hun vet hva som har gått galt denne sesongen. Det må rettes opp dersom målet om OL-gull i 2018 skal kunne nås. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
- KAN KOMME TILBAKE: Justyna Kowalczyk sier hun vet hva som har gått galt denne sesongen. Det må rettes opp dersom målet om OL-gull i 2018 skal kunne nås. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skjærtorsdag avsluttet Justyna Kowalczyk (33) en begredelig sesong med sin første seier i hele vinter, på hjemmebane i et ytterst middels felt i Polen.

Skader og sykdom har fått mye av skylda for problemene, men likevel har nedturen vært påfallende: Jenta som stort sett fulgte Marit Bjørgen og Therese Johaug i alt for noen år tilbake, har ikke vært i nærheten i 2015/2016.

Ekspertene sliter med å finne fullgode svar.

- Hun ble rapportert inn som godt trent, men enkelt sagt har hun gått langt bedre på ski før. Justyna har aldri vært en tekniker av rang, men hun har alltid hatt motoren. I år hadde hun ikke motor, og teknikken var enda verre enn før - i begge stilarter, sier TV2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset til Dagbladet.

Bommet med treninga Først i Tour of Canada viste Kowalczyk tegn til gammel storhet, da hun blant annet lenge holdt følge med teten på 15 kilometer med skibytte. NRKs Torgeir Bjørn tror ikke alt kan skyldes på skader.

- Skader og litt sykdom har nok kostet en del, og kneoperasjonene hun har hatt har gått utover skøytinga, og sånn sett satt henne delvis ut av spill. Men det som er spesielt i vinter, er at hun av en eller annen grunn har bommet med treninga si, sier Bjørn til Dagbladet.

- Hun sier selv at hun vet hva hun har gjort feil, og vet hva hun skal gjøre før neste sesong. Det er nok en fare for at hun var litt vel ivrig i treninga i perioden før denne sesongen, og trente mye hardt, mye i høyden. Hun har i hvert fall vært en skygge av seg selv, sier NRK-profilen.

Må terpe teknikk Etter seieren i Polen gjentok Justyna Kowalczyk sin bekymring for nivået i polsk kvinnelangrenn ellers. Det har hun lenge vært bekymret for, ikke minst støtten fra det polske forbundet.

- Det triste er at forskjellene er så dramatiske. Det er tydelig at de polske jentene må jobbe veldig hardt, sa hun, etter å ha slått nærmeste konkurrent med godt over et minutt på fem kilometer langrenn.

Det trenger ikke å ha hatt betydning for Kowalczyks personlige utvikling, mener Torgeir Bjørn.

- Jeg syns det er imponerende det hun har klart de siste årene. Hun er vant til å klare seg alene, selv om hun så klart har et trenerteam rundt seg. Men folk kan være litt forskjellige på den buten, hun klarer å gjøre ting alene, og sånn sett klarer hun seg nok videre også, sier NRK-eksperten.

Odd-Bjørn Hjelmeset spekulerer heller på om det kan ha manglet noe i treningsarbeidet den siste tiden.

- Langrennssporten stiller flere og flere krav. Du må huske å trene hurtighet, du må huske å trene styrke og du må terpe teknikk, sier han.

- Se på de norske - de er sinnsssyke på å terpe teknikk igjen og igjen. Egil (Kristiansen) og Roar (Hjelmeset) er ute med kamera absolutt hele tida. Og gutta får Tor-Arne (Hetland) inn på herresiden, han er jo verdensmester på å tenke nytt hele tida, beskriver Hjelmeset.

Fortsatt toppnivået inne Justyna Kowalczyk har uttalt at kneproblemene gjør det umulig for henne å konkurrere i skøyting framover, men hun satser likevel mot OL i 2018, med tremila som det store målet.

- Nå vet jeg hvor jeg står, sa den polske 33-åringen etter seieren i det polske mesterskapet.

Både Torgeir Bjørn og Odd-Bjørn Hjelmeset tror det blir vanskelig for Kowalczyk å unngå skøyting hvis hun skal være med ordentlig i sirkuset, men begge tror den polske jenta har potensial til å komme tilbake på absolutt toppnivå.

- Hvis du tenker at alle kvinnene gjør sine toppløp samtidig, så er det dødt løp mellom henne, Marit Bjørgen og Therese Johaug i klassisk. Alderen i seg sjøl tilsier at hun kan holde på i flere år. Hvis problemene skyldes at hun har vært for ivrig, så har hun god tid til å hente seg inn igjen før neste sesong, mener Bjørn, og får støtte av Hjelmeset.

- Jeg håper hun kommer tilbake, og jeg håper hun får konkurranse av Charlotte Kalla, og Ingvild (Flugstad Østberg), Maiken (Caspersen Falla) og Heidi (Weng). Vi trenger det trøkket på resultatlistene, og det er ikke noe som er mer fornuftig enn å ha med seg Justyna på det, mener den olympiske sølvvinneren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!