Langrenn og astma:

Kowalczyks stikk: - Godt å se at noen friske kan vinne. I hvert fall på herresiden

Kom med dårlig skjult kritikk av nordmennene.

KRITISK: Justyna Kowalczyk har vært en tydelig kritiker av praksis rundt astmamedisinering på det norske skilandslaget.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISK: Justyna Kowalczyk har vært en tydelig kritiker av praksis rundt astmamedisinering på det norske skilandslaget. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Da Heidi Weng gikk inn til en suveren seier i monsterbakken i går, satt polske Justyna Kowalczyk i Finland og fulgte Tour de Ski-avslutningen fra avstand.

Og da russiske Sergej Ustjugov avsluttet en lang uke like overlegen som han har vært hele veien, klarte ikke Kowalczyk å dy seg på Twitter:

- Det er supert å se at noen friske kan vinne i Alpe Cermis. PS. I det minste blant herrene, skrev den polske jenta, gjengitt av blant andre Expressen.

Det er vanskelig å tolke på noen annen måte enn som et stikk mot det norske laget, og deres behandling av astmasyke løpere, som Kowalczyk har vært en krass kritiker av.

Raste mot astmamedisinering

Bak Ustjugov i mål i går kom Martin Johnsrud Sundby, som vant de tre foregående utgavene av Tour de Ski, men ble fratatt seieren i 2015 etter brudd på reglementet rundt bruk av nettopp astmamedisin. Også Heidi Weng har påvist astma.

VANT ENDELIG: Heidi Weng. Foto: NTB Scanpix/Andrea Solero/ANSA via AP
VANT ENDELIG: Heidi Weng. Foto: NTB Scanpix/Andrea Solero/ANSA via AP Vis mer

Da Sundbys utestengelse på to måneder ble kjent, kastet Justyna Kowalczyk seg over tastaturet hjemme i Polen.

- Jeg kommer fra trening, slår på datamaskinen, og den første nyheten er at verdens beste skiløper Martin Johnsrud Sundby blir tatt for bruk av for store doser av astmamedisin. Så graver skandinaviske journalister og kommer frem til at 70 prosent av norske OL-medaljer siden 1992 er blitt vunnet av astmatikere, skrev hun i en artikkel i avisen Gazeta Wyborcza.

Hun klarte heller ikke la være å gi et stikk til rival Marit Bjørgen i den samme artikkelen.

- På toppen av alt dette sier Marit Bjørgen nå helt åpent at hun hadde aldri blitt best i verden om hun ikke brukte astmamedisin. Da jeg flere ganger presenterte mine meninger åpent om dette, ble alle forbannet på meg gang på gang, skrev Kowalczyk.

HYLLES AV KOWALCZYK: Sergej Ustjugov. Foto: NTB Scanpix/Karl-Josef Hildenbrand/dpa
HYLLES AV KOWALCZYK: Sergej Ustjugov. Foto: NTB Scanpix/Karl-Josef Hildenbrand/dpa Vis mer

- Tenk dere meg i Sundbys sko da jeg konkurrerte med Marit Bjørgen om Tour de Ski-seier. Hvilket helvete skulle det ikke blitt om man hadde funnet i min kropp det samme som hos Sundby da?, spurte polakken.

- Fantastisk skiløper

Senere samme høst fulgte Kowalczyk opp med krav om flere detaljer rundt Marit Bjørgen og de norske jentenes diagnoser.

Martin Johnsrud Sundby fortalte i går at han sov dårlig på grunn av magetrøbbel før avslutningsetappen, men skrøt av sin russiske overmann.

- Jeg var nok ikke i stand til å ta igjen russeren uansett, men det var jo en ubehagelig inngang på siste etappe av Tour de Ski uansett, sier han.

- Sånn sett er jeg veldig fornøyd med en andreplass, og det er en utrolig verdig vinner i Sergej Ustjugov. Han har vært fantastisk i hele touren, og det er en vel, vel, vel fortjent seier til en fantastisk skiløper.

Selv gikk Justyna Kowalczyk 10 kilometer klassisk i VM-tettstedet Lahti i går, der hun vant en klar seier foran Hanna Falk.

Dagbladet har søkt landslagssjef Vidar Løfshus for en kommentar, men har foreløpig ikke oppnådd kontakt mandag morgen.