Krabber ut av Europa

Rosenborg ble forbiløpt, overløpt og fraløpt - og mye kan tyde på at løpet er kjørt også i forhold til tredjeplassen i gruppa, som gir trøstespill i UEFA-cupen. Det finnes fornuftige forklaringer på Rosenborgs nedtur i høst, men gårsdagens totalhavari kan verken forklares eller unnskyldes. Helst bare glemmes.

Enkelte fotballkamper er så gjennomført råtne for dem som er involvert, at det beste er å få den ut av systemet snarest mulig. Derfor skal vi heller ikke plage Rosenborg med altfor mange pinlige detaljer fra i går.

Resultatet forteller det meste. Ingen lag har tidligere sluppet inn 7 baklengsmål i Champions League.

Det er heller ikke rettferdig å la 90 begredelige minutter påvirke altfor mye av inntrykket av et lag som stort sett presterer på høyt nivå 10 måneder i året.

Dessuten - og dette er naturligvis viktigst:

Det finnes gode forklaringer på at Rosenborg ikke har klart å holde seg på nivået fra de tre første kampene i Champions League.

Rokkeringer

Og det er godt håp om at Rosenborg skal klare å jobbe seg tilbake. Kanskje allerede i de videre UEFA-cuprundene, forutsatt at Rosenborg klarer tredjeplassen i gruppa, men defintivt etter en ny tippeligasesong - og før neste runde med Champions League starter.

Stikkord:

  • Skader.
  • Sykdom.
  • Karantene.

Og hovedpunktet, som er en følge av det tre nevnte:

  • Rokkeringer.

Går vi et drøyt halvår tilbake i tid, så er bare Christer Basma igjen av de spillerne som var førstevalg på de fem - 5 - bakerste plassene i det Rosenborg-laget som avsluttet mellomspillet i Champions League.

Ingen lag

Basma ble i tillegg dyttet inn i en ny rolle som midtstopper i går.

  • I praksis var det altså nye spillere på samtlige fem plasser.

Ingen klubber - uansett hvor mange millioner man kan kjøpe spillere for - kan tåle så mange utskiftninger i én lagdel uten å framstå svekket såpass kort tid etterpå.

Bare så trist at Rosenborg ikke var i stand til å skjule svakhetene litt bedre - slik de har klart tidligere denne høsten.

  • Bare for å minne om det:

Rosenborg har mistet midtstopper Bjørn Otto Bragstad og venstreback André Bergdølmo. I går var i tillegg kaptein Erik Hoftun suspendert og keeper Arason skadet.

Det er for tidlig å felle noen dom over erstatterne. Men diplomatisk sagt: De trenger tid.

Oppsiktsvekkende

På kort sikt er tredjeplassen i gruppa det viktigste.

Det er bare å se på tabellen og kampprogrammet i siste runde for å skimte en utgang på årets Champions League ingen trodde var mulig for en måneds tid siden:

  • Rosenborg må ta poeng mot Bayern München på Lerkendal for å beholde tredjeplassen og rett til UEFA-cupspill. Men med tap mot Bayern, kan Rosenborg bli passert av Helsingborg dersom svenskene slår Paris St. Germain hjemme.

Og hvorfor skulle ikke begge deler skje?

Rosenborg er i oppsiktsvekkende svak form, Bayern et meget solid bortelag, som i tillegg ønsker å beholde de fordelene førsteplassen i gruppa gir.

Og Helsingborg overgår seg selv fra kamp til kamp nå, og møter et fransk lag som har gjort jobben og som i tillegg er et svakt bortelag.

Det sier sitt om en trist fotballhøst at Rosenborg fort kan havne i en situasjon der de blir ydmyket av svensk klubbfotball for andre gang på en måned.

PÅ KNÆRNE:</B> Roar Strand ble flere ganger rundlurt og fraløpt av Nicolas Anelka.