<strong>DEN AVGJØRENDE REDNINGEN:</strong> Andreas Linde redder straffekonkens tolvte straffespark. Redningen sender Molde til playoff i Champions League. Foto: Petros Karadjias, AP/NTBScanix
DEN AVGJØRENDE REDNINGEN: Andreas Linde redder straffekonkens tolvte straffespark. Redningen sender Molde til playoff i Champions League. Foto: Petros Karadjias, AP/NTBScanix Vis mer

Molde til playoff i Champions League

Kraft og vilje er også ferdigheter

Ungarske Ferencvaros står mellom Molde og gruppespillet i Champions League. Det var ikke bra, men det var godt nok.

Publisert
  • Qarabag-Molde 0-0, 5–6 etter straffesparkkonkurranse

DA MOLDE SLO slovenske Celje og fikk muligheten til møte Qarabag om retten til playoff i Champions League var det fotballens marginer som reddet dem.

Denne kvelden på Kypros var det pur utholdenhet og vilje.

Etter 45 minutter så det håpløst ut, etter 90 ante man at dette kom til å bli tungt, og da Etzaz Hussain brente straffespark seks minutter inn i første ekstraomgang, var det egentlig svarte natta.

Derfra og inn gjorde Molde det meste riktig.

Da straffekonken krevde presisjon fra elleve meter gjorde Erling Moes utvalgte absolutt alt riktig.

FOTBALLKAMPER SOM DETTE handler ofte om tid når premien er så stor som en playoff-mulighet til Champions League. I den andre enden av de to kampen som spilles de to neste ukene venter en cashgevinst på 15, 25 millioner euro.

Tålmodighet vil alltid være en dyd på slike kvelder, spesielt når du føler du er bakpå og ikke får det til å flyte.

Denne onsdagskvelden hadde Molde den evnen.

De spilte på prosentene, tok ingen unødvendige sjanser og vant til slutt.

FOR ELLEVE ÅR siden vant Qarabag 1–0 over Rosenborg over to kamper. Etter 0–0 på Lerkendal ble det 1–0 i Baku. For tre år siden var det Ståle Solbakkens F.C. København som ble slått i playoff til Champions League. Etter 1–0 hjemme scoret Qarabag bortemålet som tok dem videre i Parken (2-1 FCK).

I Moldes sted – på grunn av COVID-19 og den ti dager lange karantenen som automatisk følger en hjemkomst fra land utenfor Schengen – handlet det derimot om en enkelt kamp uten tilskuere på nøytral bane på Kypros.

I utgangspunktet skulle det gjøre det litt lettere.

I virkeligheten var det ikke det.

MOLDES SEIER OVER Qarabag er en triumf som handler om utholdenhet, blodslit, kramper, vilje og gode spillerbytter. De som ikke lykkes gjorde sitt og bidro til å mørne motstanderen.

De som kom inn med tid til å påvirke hendelsene – Ola Brynhildsen, Ohi Omoijuanfo og Mathis Bolly – flyttet maktbalansen i kampen.

Pluss Eirik Hestad selvfølgelig, banens dominerende spiller i ekstraomgangene.

Det var lett å se hvorfor italienske Lecce ønsker moldenseren.

SEIEREN PÅ KYPROS sender Molde til playoff for Champions League og garanterer gruppespill i Europa League. Bare der har du årets største fotballkamp for MFK. Pluss 30 millioner UEFA-kroner kan allerede bokføres for årets internasjonale innsats.

Uansett hva som skjer mot Ferencvaros skal Molde spille seks kamper i Europa.

HJEMME I NORGE kan det virke som om Molde spiller med en tvangstrøye i forhold til det å levere god fotball på toppen av flest mulig poeng i Eliteserien. Det slipper de i Europa. Når alt handler om veien til det forjettede land er det utelukkende resultatene som teller.

På veien til seriegullet som åpnet døra for denne fysiske prestasjonen på Kypros tapte Molde fire seriekamper.

Så langt i år har de tapt fem på 17, alle tapene på de åtte siste kampene.

I Europa derimot, vinner de kampene gjennom å overvinne problemene de møter.

I Europa har Molde en dimensjon de ikke har i Norge.

SEIEREN OVER QARABAG forteller at Molde er bedre enn det tittelforsvaret hjemme i Norge tyder på, og at laget har kraften, viljen og ryggraden som skal til når det gjelder. Et nedkjørt lag uten selvtillit hadde tapt denne kampen innenfor 90 minutter.

Molde vant 6–5 på straffer fordi de har ting å bevise og revansjere overfor for seg selv.

De er ikke i Champions League ennå, men døra står på gløtt.

Hvordan Erling Moe prioriterer det i forhold til de tre neste poengene i Eliteserien, ser du på det laget han møter Vålerenga med lørdag kl. 18.00.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer