DØDBALLSPESIALISTENE: Fredrik Haugen hamret inn et vakkert frispark til 1-0 og ga Brann en meget god start på høsten. Om det blir gull eller ikke vil handle mye om hvordan trener Lars Arne Nilsen lykkes med å fylle hullet etter sønnen Sivert Heltne Nilsen. Kristoffer Barmen har fått jobben, men den virkelige testen kommer først mot Molde. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
DØDBALLSPESIALISTENE: Fredrik Haugen hamret inn et vakkert frispark til 1-0 og ga Brann en meget god start på høsten. Om det blir gull eller ikke vil handle mye om hvordan trener Lars Arne Nilsen lykkes med å fylle hullet etter sønnen Sivert Heltne Nilsen. Kristoffer Barmen har fått jobben, men den virkelige testen kommer først mot Molde. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Brann har solgt seg ned i gullkampen mot trenerens vilje

Kraftfotballen i Bergen kan vinne seriegull uten trenerens sønn og vaktbikkje

Brann-trener Lars Arne Nilsen mener Brann gjorde feil da de lot sønnen Sivert dra til Danmark. Høsten vil vise hvem som har rett.

Brann-Start 4–1 (2–0)

TRE POENG MOT dumpekandidaten Start var nærmest en forutsetning for at Branns gullplaner skulle holde seg på kjøl. Den relativt overbevisende måten de ble vunnet på vil gjøre høsten 2018 til sesongavslutningen vi har vente på så lenge.

DET STORE SPØRSMÅLET før kampen var hvordan Brann ville se ut uten Sivert Heltne Nilsen i den dype midtbanerollen. Svaret er bra, i perioder meget bra også, spesielt før pause. Men Start på Brann Stadion er ikke den høyeste hekken på veien til slutten av november.

Det er i Molde den første virkelige testen kommer.

AT BRANN-TRENER Lars Arne Nilsen savner sønnen sin er til å forstå. Det legger han ikke skjul på heller. Han mistet jo ikke bare den dresserte vaktbikkja på midtbanen, Sivert som var lagets bindeledd og som tok de helt nødvendige gule kortene når han måtte ta dem. Jeg sitter med en følelse av at Branns trener ble spilt ut av banen, og var en direkte motstander av overgangen til danske Horsens (!) En sjokkovergang som mer enn noe annet synes å handle om makta som rår i fotballindustrien.

Penger.

SIVERT HELTNE NILSEN, slik det kan se ut fra utsida, fikk ikke de pengene han mente han fortjente i Brann. Derfor dro han til Danmark. Så enkelt er det i den profesjonelle fotballen. Størrelsen på sjekken, og skattenivået i landet den utbetales, trumfer lojalitet og klubbfarger de aller fleste dager. Det er derfor Lars Arne Nilsen synes å være litt bitter samtidig som han er profesjonelt forsiktig der han sitter mellom barken (Brann) og veden (sønnen).

Lars Arne Nilsen ville for alt i verden ha med Sivert videre.

Brann ville det ikke.

DET SPILTE INGEN rolle mot Start. Kristoffer Barmen tok jobben, fylte hullet og Brann var egentlig aldri veldig plaget selv om Start hadde sine øyeblikk på 2–1. Men når jobben krever alt det Sivert Heltne Nilsen fylte rollen med – kynisme, kraft og en selvfølgelig vilje til å ta hva som måtte komme for laget – er det litt mer usikkert om Kristoffer Barmen er en like naturlig vaktbikkje.

Samtidig har Lars Arne Nilsen valg å ta med tanke på å fylle det hullet Kristoffer Barmen etterlater seg som Branns beste, største og sterkeste oppspillpunkt i perioder det både er viktig og nødvendig å slå ballen langt.

KJETIL REKDALS STORE problem på Brann Stadion var at lagets hans var best på Branns banehalvdel. Da vil du alltid slite i Bergen. Du bør for all del ikke gi bort unødvendige dødballer i farlig sone. Og enda verre for treneren som har fått jobben med å sikre Starts kontrakt i Eliteserien, jo nærmere Start var eget mål, jo mer slet de. Og da vil du ikke bare slite i Bergen, da taper du.

Hver gang.

NÅ ER IKKE dette tapet med på å forsterke Starts problemer. Kjetil Rekdal er en realist. Det er 39 måneder siden sist Start vant en bortekamp på det øverste nivået. Så jeg tar det for gitt at han ikke har regnet poengene i Bergen inn i overlevelsesplanene han skrev ned på et ark den dagen han signerte kontrakten.

Det er ikke borte mot de beste han og Start skal fikse det.