LOGO: Logoen til OL i Rio er på plass på veien, men fremdeles mangler det penger. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA / NTB scanpix
LOGO: Logoen til OL i Rio er på plass på veien, men fremdeles mangler det penger. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA / NTB scanpixVis mer

Kraftig advarsel fra Rio-guvernør: - OL kan bli en stor fiasko

- Hvordan skal folk føle seg beskyttet i en by uten sikkerhet?

(Dagbladet): Utfordringene har stått i kø for de brasilianske OL-arrangørene. Anlegg som ferdigstilles kraftig forsinket, Zika-viruset og pengetrøbbel.

Og nå løfter Rios fungerende guvernør, Francisco Dornelles, en advarende pekefinger. Ifølge nyhetsbyrået AP sier han at Rio-OL kan bli en fiasko.

Mangler milliarder

Årsaken er at Rio fremdeles mangler 2,9 milliarder brasilianske real, tilsvarende 7,6 milliarder kroner, som de skal få fra føderale myndigheter. Midlene ble bevilget forrige uke, men staten har ennå ikke sett snurten av dem.

Uten pengene kan politipatruljer bli stående på stedet hvil innen slutten av denne uka, fordi de rett og slett ikke har penger til bensin.

- Hvordan skal folk føle seg beskyttet i en by uten sikkerhet? Vi kan arrangere et stort OL, men hvis ikke noen enkle grep tas, så kan det bli en stor fiasko, sier Dornelles i et intervju med O Globo.

Nedgangstidene i den brasilianske økonomien har rammet Rio de Janeiro spesielt hardt. Staten er svært avhengig av de synkende oljeinntektene og skattefritak har nesten tømt statskassa.

- Vil bli problemer

Heller ikke utbyggingen av kollektivtransporten i Rio er i rute. Metrolinjen, som etter planen skal frakte tilskuere til hovedareanaen under OL, er ikke ferdig. Et føderalt lån på rundt 2,5 milliarder kroner, øremerket metrolinjen, har heller ikke blitt utbetalt.

- Jeg har sagt at uten sikkerhet og uten metro, vil det bli problemer, sier Dornelles.

Han tok over som statens guvernør tidligere i år, da daværende guvernør Luiz Fernando Pezao ble syk.

Ifølge Dornelles har det vært svært krevende å ta over jobben i innspurten mot OL.

- Jeg hadde bestemt meg for å avslutte min politiske karrière, og så fikk jeg denne bomben i hendene, sier guvernøren.

Zika-viruset

I tillegg til de økonomiske utfordringene har Zika-virusets spredning voldet myndighetene betydelig hodebry. Så sent som i slutten av mai tok 150 professorer, forskere og eksperter fra flere land til orde for å utsette OL.

Én av dem som signerte brevet, professor Arthur Caplan, sa at OL burde utsettes i tre til seks måneder. Det er den tiden man venter at det vil ta å utvikle en vaksine mot viruset.

Toppidrettsjef Tore Øvrebø har også gått ut med Olympiatoppens klare råd til egne utøvere, for å minimere risikoen for å bli smittet av Zika-viruset.

Det er også andre helsebekymringer i Rio.Det har blitt slått alarm om at vannet der seilerne skal konkurrere har et urovekkende høyt bakterienivå og søppel som flyter.

Fotballstjernen Rivaldo gikk for snaue to måneder siden ut med en advarsel.

- Ikke kom til OL i Rio. Her vil du være i livsfare.

Den pensjonerte fotballstjernen viste da til mordet på en 17 år gammel jente.