Coronafrafall i langrenn:

Kraftig fall: - Utrolig synd

Siden pandemien har det vært et kraftig frafall i norsk langrenn. Det bekymrer langrennstjernene.

GODT FORBILDE: Therese Johaug vil være et godt forbilde og skal delta på ulike sommerskiskoler til sommeren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GODT FORBILDE: Therese Johaug vil være et godt forbilde og skal delta på ulike sommerskiskoler til sommeren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet):

- Det er utrolig synd. Det er viktig at vi går fram som gode forbilder og bygger opp breddeidretten. Det har vært et spesielt år med corona og jeg skjønner at mange mister motivasjonene når de ikke får konkurrert. Klart vi skal ta det her på alvor, sier Johaug til Dagbladet.

Hva kan dere gjøre?

- Vi må være gode forbilder og stille opp for barn og unge, sier Johaug som skal delta på flere sommerskiskoler i sommer.

- For meg betyr det veldig mye. Jeg vet selv hvor mye det betydde for meg å se forbildene sine. Da er det viktig å være et godt forbilde selv også, sier Johaug avslutningsvis, etter å ha deltatt på Holmenkollen skifestival onsdag.

Foreløpige tall fra Norges idrettsforbund viser at norsk idrett har mistet rundt 185 000 medlemskap i løpet av 2020, noe som er en nedgang på 9,6 prosent.

Fotball, som er den største idretten, har en nedgang på 10 prosent, deretter følger håndball og langrenn.

Langrenn har en nedgang på ti prosent.

Idrettsforbundet sendte brev til alle partier på Stortinget i forrige uke for å varsle om den kritiske situasjonen i hele Idretts-Norge.

Ti prosent nedgang

På Skitinget lørdag ble den største undersøkelsen som er gjennomført i norsk skisport presentert.

Skiforbundet håper å få klare svar på hva årsakene til frafallet er. Det forteller leder for utdanning og administrasjon i skiforbundet, Pål Rise.

Det igjen vil gi dem et svært godt utgangspunkt til å gjøre konkrete tiltak, understreker han.

KONKRETE TILTAK: Utviklingssjef Pål Rise i Norges skiforbund forteller at de har rekruttert skiutviklere til skiklubbene som skal jobbe målrettet med øke engasjementet og aktiviteten. Målet er å forbedre medlemstallene. : Terje Pedersen / NTB
KONKRETE TILTAK: Utviklingssjef Pål Rise i Norges skiforbund forteller at de har rekruttert skiutviklere til skiklubbene som skal jobbe målrettet med øke engasjementet og aktiviteten. Målet er å forbedre medlemstallene. : Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Et fall i medlemstall på ti prosent er isolert sett bekymringsfullt for norsk langrenn, og er en trend vi selvsagt jobber for å snu, sier Rise.

I tillegg til kontinuerlig arbeid med bredde- og rekrutteringstiltak i hele langrennsorganisasjonen, rekrutterer skiforbundet nå skiklubbutviklere til skikretsene over hele landet.

Og Rise har stor tro på at trenden vil snu med målrettet arbeid.

- Medlemstallene vil alltid vil svinge i takt med ulike faktorer som kan påvirke interessen. I tillegg er snøforhold og en uforutsett pandemi usikkerhetsmoment.

Frykter å miste talenter

I likhet med Johaug var også Helene Marie Fossesholm å se i rulleskianlegget i Holmenkollen onsdag i forrige uke. Også hun deler lagvenninnens bekymring.

For coronasituasjonen har satt en stopper yngre utøvere som konkurrerer nasjonalt, både i Norges Cup og norgesmesterskap, i Norge.

Fossesholm prøver å forestille seg selv i samme situasjonen, hvis hun var 15 år uten å få lov til å konkurrere.

- Det er jo det man trener for, og det jo verre jo yngre man er. Det er veldig trist, sier Helene Marie Fossesholm til Dagbladet.

MISTER TALENTER: Helene Marie Fossesholm frykter frafall vil føre til at vi mister fremtidige langrennsstjerner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MISTER TALENTER: Helene Marie Fossesholm frykter frafall vil føre til at vi mister fremtidige langrennsstjerner. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Frykter du at man har gått glipp av noen talenter?

- Det er klart det. Hvis breddeidretten har mistet ti prosent, er det sikkert noen talenter som går bort. Vi får håpe at det blir en løsning på det her, og at det blir flere renn til vinteren.

På en generelt grunnlag viser undersøkelsen at nedgangen er størst blant de yngste. I aldersgruppen 0-5 år er aktivitetstallet redusert med hele 15 prosent.

Medlemstallene for 2020 viser store fylkesvise forskjeller.

I områder der det har vært høy coronasmitte og strenge lokale smitteverntiltak, har ikke medlemstallene nødvendigvis gått ned like mye som i områder med mindre smitte.

I Oslo idrettskrets for eksempel, har en nedgang i medlemstall på 5,1 prosent, sammenliknet med Nordland som har en nedgang i medlemstall på 18,8 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer