Kraftige reaksjoner mot MMA-utøver

MMA-debuten til Alana McLaughlin vekker oppsikt.

SKAPER REAKSJONER: Alana McLaughlins MMA-debut skaper bråk. Video: Rødt Kort. Vis mer
Publisert

Hvor går grensa for når transpersoner kan delta i profesjonell idrett?

Den newzealandske vektløfteren Laurel Hubbard skapte nylig debatt, da hun deltok i sommer-OL i Tokyo.

Nå har den samme diskusjonen dukket opp i MMA-miljøet, etter at en tidligere amerikansk soldat debuterte i MMA (mixed martial arts) mot en annen kvinne (se video øverst i artikkelen).

Alana McLaughlin (38) er den første åpne transpersonen i idretten siden 2014, og bare den andre gjennom tidene etter Fallon Fox, som konkurrerte fra 2014 til 2018.

38-åringen har fått stygge meldinger etter at hun vant mot Celine Provost i en fjærvektskamp i Miami i Florida for noen dager siden.

«Jeg mottar flere versjoner av de samme stygge meldingene av folk som kaller meg en juksemaker, som om jeg ikke fikk juling i halvannen runde. Dere må vise Celine Provost litt respekt og ta med dere trollingen et annet sted», skriver hun i sosiale medier.

- Jævla mann

UFC-utøver Sean Strickland er blant dem som er kritisk til at McLaughlin får konkurrere mot andre kvinner.

- Endre navnet ditt, kall deg en kvinne … men du er fortsatt en jævla mann, kom deg ut av kvinne-MMA, feiging, skriver Strickland på Instagram, noe som har blitt sitert i flere MMA-magasiner.

REAGERER: Sean Strickland (t.h.). Foto: Jeffrey T. Barnes/AP/NTB
REAGERER: Sean Strickland (t.h.). Foto: Jeffrey T. Barnes/AP/NTB Vis mer

Kath Deves, som er grunnlegger av Save Women’s Sport Australasia, er også kritisk.

- Identiteter driver ikke med sport, det er det kropper som gjør. Kjønn betyr noe i idrett. Idrett bryr seg ikke om følelsene dine eller identiteten din, sier Deves til 2GB.

I sosiale medier har også debatten rast, og flere trekker fram et bilde fra mer enn ti år tilbake, hvor McLaughlin ser ut som en bodybuilder.

- Hun er stor. Og hvilket signal gir det til våre unge jenter og kvinner som driver med idrett? spør Deves.

Samtidig hylles McLaughlin av mange rundt om i verden, «hvor transpersoner kjemper for å bli inkludert og få mer aksept i idretten de elsker», skriver LGBTQ Nation.

- Et mareritt

McLaughlin gikk gjennom flere medisinske tester før kampen, blant annet en hormontest, noe som kreves for å konkurrere. I andre idretter har det blitt satt en grense på testosteronnivået kvinnelige utøvere kan ha i blodet.

Det internasjonale friidrettsforbundet har blant annet etablert en egen grense på fem nanomol per liter. McLaughlin hevder hun har under to nanomol.

MMA-utøvere sto ikke akkurat i kø for å møte henne i ringen.

- Det var et mareritt å finne en motstander, uttalte McLaughlin til ESPN før kampen.

Ei som tok utfordringen var den 35 år gamle læreren Provost. Hun så lenge ut til å gå seirende ut av kampen, før McLaughlin fikk inn et kvelertak.

Provost ser ikke noe problem med å konkurrere mot McLaughlin.

- Jeg trener med menn som er sterkere enn meg hele tiden. Det plager meg ikke i det hele tatt. Vi må vise at MMA er en inkluderende sport, sier Provost.

Tøff oppvekst

McLaughlin skjønte fra tidlig alder at hun ønsket kjønnsbekreftende behandling, men uansett hvor mye hun ba om det, fikk hun nei av moren. En dag fant følgende telefonsamtale sted mellom mor og datter, ifølge The Guardian:

- Kanskje jeg bare skulle ta mitt eget liv i krigen, sa McLaughlin.

- Kanskje du skulle gjøre det, svarte mora.

Siden har de ikke pratet sammen.

McLaughlin maler et vondt bilde av barndommen. Hun vokste opp i en religiøs familie under fattige kår. Hun trivdes bedre rundt jenter enn gutter. Hun var liten og feminin, og kledde seg gjerne i kjoler - noe moren og stefaren ikke syntes noe om. Foreldrene tok blant annet McLauglin med til en nabogård i helgene, for å «manne henne opp».

Etter den vonde telefonsamtalen med mora, vervet hun seg til militæret. McLaughlin la på seg store muskler og ble en del av et elitelag, som blant annet var i Afghanistan i 2007.

- På den ene siden vet jeg hvem jeg er, men jeg forsøker å benekte det. Jeg sier til meg selv: «Nei, du kan gjøre dette, du kan gjøre dette!» Jeg oppmuntrer meg selv, og sier til meg selv at jeg er en mann, har hun uttalt om den tiden.

På militærbasen var McLaughlin blant de mest maskuline, men da hun hadde fri, tok hun på seg «det søteste antrekket» hun kunne finne og hang med venner fra skoletida.

Hun begynte også på en hormon-substitusjonsbehandling kjøpt på nettet, som hun sluttet med da brystet begynte å hovne opp. Først i 2016 gikk hun gjennom en kjønnsbekreftende behandling.

I hele seks år var hun i militæret, og i ettertid har hun blant annet fått påvist PTSD (posttraumatisk stresslidelse). Hun ble også seksuelt misbrukt som barn, noe som har satt dype spor mentalt.

Redningen ble MMA, som hun hadde sett på TV siden tidlig 2000-tallet. Og 38-åringen har et klart mål:

- Jeg ønsket å komme så langt jeg kan og hjelpe til å normalisere transpersoner i idretten. Denne kampen vil være starten på bidraget mitt, sier McLaughlin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer