Kraftkara fra Sogndal

SOGNDAL/OSLO (Dagbladet): Kristian Ystaas og Sindre Erstad har nettopp fylt 20 år. Likevel håper Sogndal-gutta å holde mål mot eldre og større motstandere i årets Tippeliga. I går ble de for små mot Viking.

Våre hjemlige fotballspillere er i ferd med å komme ut av vinterdvalen. Dagbladet har sjekket hva lagene gjør på treningsfeltet i jakten på seriegullet 2002.

I en treningkamp på en våt grasbane på Rennesøy utenfor Stavanger ble Sogndal rundspilt i første omgang. Hannu Tihinen, Tom Sanne og to ganger Ben Wright ga Viking en komfortabel 4- 0-ledelse ved pause. 2. omgang endte målløs.

- Takk for kampen, Benny! Beklager den svake 1. omgangen vår!, sa Sogndal-trener Torbjørn Glomnes til Lennartsson etter kampen, ifølge aftenbladet.no.

20 kilo mer

I fjor imponerte laget fra saftbygda med en 8. plass i tippeligaen. I år må Sogndals unggutter forsere den naturlige fysiske utviklingen for å kopiere den bedriften. Man har rett og slett ikke råd til å vente til de blir utvokst som 25-åringer. Slik har programmet vært de to siste vintersesongene.

- Det kreves at du er på de eldre spillerne i tippeligaens nivå, og jeg synes det er viktig å konkurrere om å komme dit, sier Sindre Erstad.

Både han og Kristian Ystaas løfter rundt 20 kilo mer i benkpress i dag enn for et år siden.

- Jeg mener dette er riktig vei å gå for oss. Men samtidig som det er greit å bli sterk, er det vel så viktig å bli sterk i duellene på banen. Som spiss merker jeg jo at det er ikke så lett å skubbe seg på de store midtstopperne i tippeligaen, sier Ystaas.

Mer volum

Ystaas og Erstad er to av «gutekvælpene» - som trener Torbjørn Glomnes kaller dem - som har rein fysisk trening minst to ganger i uka. Det innebærer knallhardt kjør på styrkerommet, sjøl om Glomnes understreker at smidighet fortsatt er viktigere enn muskelvolum for fotballspillerne hans.

- Enkelte trenger det, mens spillere som Asle Hillestad (33) slipper unna. Han har ikke lenger noe utviklingspotensial. Vi håper å ha bygd opp volum og styrke slik at unggutta er ferdig utvokst som 20-åringer, sier Glomnes.

Sogndals fysiske trener Jo Inge Gåsvær understreker at Sogndal har kontroll på alt de gjør, og ikke driver spesielt hard eller nye former for trening.

- Truffet bra

- Vi tilpasser trening både individuelt og etter spillernes oppgaver på banen. Det er veldig gunstig for oss å kunne utvikle spillerne fort, men det er klart vi kunne ødelagt dem. Jeg tror vi har truffet bra hittil, sier Gåsvær.

Sogndal har denne vinteren vært totalt annerledes i treningsopplegget sitt. Mens de i fjor kjørte en jevnt høy intensitet på treningene, varierer de i år mellom hyperintense treninger og rolig restitusjon.

- Vi tar laktatprøver hele tida for å ha kontroll på melkesyreproduksjonen, sier Glomnes.

<B>KRAFTKARER: </B>Sindre Erstad (20), t.v., og Kristian Ystaas (20) jobber knallhardt for å bli sterkere foran årets fotballsesong. - Som spiss merker jeg jo at det er ikke så lett å skubbe seg på de store midtstopperne i tippeligaen, sier Ystaas.