GIKK I FEIL BANE: Og ble disket. Dermed røk OL-gullet for Sven Kramer, som etterpå kun tok deler av skylden. Foto: EPA.
GIKK I FEIL BANE: Og ble disket. Dermed røk OL-gullet for Sven Kramer, som etterpå kun tok deler av skylden. Foto: EPA.Vis mer

Kramer disket fra OL-gull på 10 000 meter

- Ble distrahert av treneren.

||| (Dagbladet): Sven Kramer tok et soleklart gull på 10 000 meteren, men ble disket fra edelt metall etter en feil i svingen ved 6600 meter.

Årsaken: Kramer gikk i en innersving da han egentlig skulle gått i en yttersving.

Dermed avsluttet storfavoritten løpet i feil bane, og diskvalifikasjon var et uunngåelig utfall.

Kramer gikk inn på 12.54,50, dagens bestetid, uten at det hjalp.

En jublende Kramer ble raskt stoppet i feiringen, og informert om at bestetiden ikke var gjeldende.

Det medførte et OL-gull til den sørkoreanske sensasjonsmannen fra 5000 meter, Lee Seoung-Hoon, i stedet.

GA TRENEREN DET GLATTE LAG: Sven Kramer var rasende på trener Gerard Kemkers da det gikk opp for ham at treneren hadde anvist gal bane, som ledet til at Kramer ble disket fra OL-gull.Foto: SCANPIX/AP Photo/Kevin Frayer
GA TRENEREN DET GLATTE LAG: Sven Kramer var rasende på trener Gerard Kemkers da det gikk opp for ham at treneren hadde anvist gal bane, som ledet til at Kramer ble disket fra OL-gull.Foto: SCANPIX/AP Photo/Kevin Frayer Vis mer

Koreanerens tid var 12.58.55, og dermed slo han Jochem Uytdehaages OL-rekord på 12.58,92.

Klandret seg selv
Etterpå tok Sven Kramer selvkritikk, men ikke uten forbehold. Trener Gerard Kemkers fikk nemlig sin del av skylda etter å ha anvist Kramer til feil bane ved inngangen til svingen.

Kramer var nemlig på vei inn i en forskriftsmessig yttersving, men hoppet over i innersving da Kemkers reagerte feilaktig.

- I siste instans har løperen ansvaret for å velge riktig bane. Det er det ikke tvil om, men denne gang ble jeg distrahert av treneren.

- Jeg hadde retning av riktig bane, men så at treneren pekte mot den andre. Avgjørelsen måtte jeg ta straks. Jeg konkluderte med at han hadde rett, sier Kramer, ifølge NTB.

SYNTES SYND PÅ KRAMER: Håvard Bøkko endte på femteplass da Sven Kramer ble diskvalifisert. Nordmannen syntes synd på sin nederlandske konkurrent, som han mener hadde fortjent et OL-gull etter måten han har dominert langdistansene på siden forrige OL.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
SYNTES SYND PÅ KRAMER: Håvard Bøkko endte på femteplass da Sven Kramer ble diskvalifisert. Nordmannen syntes synd på sin nederlandske konkurrent, som han mener hadde fortjent et OL-gull etter måten han har dominert langdistansene på siden forrige OL. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Tv-bildene etter målpassering viste en rasende Kramer som bryskt dyttet vekk treneren, som kom til for å trøste ham på vekslingssida.

En nedslått Kemkers erkjenner at han var ukonsentrert, og tar på seg all skyld for Kramer ikke kunne feire gull nummer to på langdistanse i OL.

- Jeg var opptatt med å notere, så jeg så med et halvt øye at han var på vei inn i det jeg trodde var feil bane. Jeg ropte til ham og han fulgte det jeg sa. Det er min feil, sier Kemkers, ifølge NRK.

Bøkko på femte
Ivan Skobrev ble nummer to i Richmond, mens nederlandske Bob de Jong ble nummer tre.

Håvard Bøkko ble nummer fem.

Nordmannen synes synd i rivalen.
- Han har vært uslåelig i fire år. Han hadde fortjent å ta gull her, men sånt skjer, sier Bøkko til NTB.
- Det er en av de beste 10.000-meterne som er gått, selv om han gikk tolv meter kortere, mener nordmannen.

SENSASJONSMANN: Lee Seung-Hoon kom til Vancouver som et forholdsvis ubeskrevet blad. Nå står koreaneren igjen med både OL-gull og -sølv.Foto: SCANPIX/EPA/Friso Gentsch
SENSASJONSMANN: Lee Seung-Hoon kom til Vancouver som et forholdsvis ubeskrevet blad. Nå står koreaneren igjen med både OL-gull og -sølv.Foto: SCANPIX/EPA/Friso Gentsch Vis mer