Kramer med ny v-rekord på 10 000

Også Håvard Bøkko imponerte i VM.

Sven Kramer (20) satte verdensrekord med 12.49,88 på 10 000 meter og ble allroundverdensmester i skøyter i dag.

Kramer knuste alle andre på 10 000-meteren og levnet ingen tvil om hvem som er verdens beste skøyteløper. Eskil Ervik ble nummer tre på mila med 13.08,92. Sammenlagt kom Ervik på 8. plass.

Håvard Bøkko ble beste nordmann i sammendraget med 4. plass. På 10 000-meteren ble han også nummer fire med 13.14,03.Italias Enrico Fabris og nederlenderen Carl Verheijen ble nummer to og tre sammenlagt bak suverene Kramer.

Framtidens mann

Håvard Bøkko har potensial til å bli den eneren norsk skøytesport har manglet lenge. 20-åringen imponerte voldsomt med fjerdeplassen.

Bøkko har framtiden foran seg, men allerede viser han at han blir å regne med i mange år framover. Medaljesjansen glapp etter en middels 1500 meter lørdag, men på søndagens 10 000 meter viste Hol-løperen igjen styrke og tok femteplass på distansen med solide 13.14,03 – ny personlig rekord med litt over ti sekunder.

– Jeg fikk tidsskjemaet fra Peter (Mueller) i dag som var på 13.17, det var til ham å være veldig realistisk. Vanligvis ligger skjemaet an til 12.40, sier Bøkko.

Et slikt løp ville i så fall vært bedre enn Sven Kramers gulløp.

VERDENS BESTE: Sven Kramer satte ny verdensrekord på 10 000-meteren da han ble allroundmester i dag. Foto: REUTERS
VERDENS BESTE: Sven Kramer satte ny verdensrekord på 10 000-meteren da han ble allroundmester i dag. Foto: REUTERS Vis mer

Bøkko endte til slutt med 150,325 tidspoeng og var 2,391 bak Kramer. Carl Verheijen på bronseplass var han cirka ett tidspoeng bak.

Godord

Oppladningen til allroundmesterskapet i skøytemetropolen Heerenveen var ikke av det beste slaget. Magesykdom gjorde at han var sengeliggende i to uker og gikk ned fem kilo.

Det får godordene fram hos landslagstrener Peter Mueller etter avslutningsdistansen.

– Han skøytet herlig. Det var et fantastisk løp. Han går jevnt, og blir bedre hele tiden. Utrolig, sier Mueller til NTB.

Landslagstreneren raste mot dommeren som han mente favoriserte nederlenderne.

– Etter at det første paret hadde startet ville de forandre på timeplanen med å preparere isen. Jeg ville gjerne hatt de samme isforholdene som de andre hadde. Når man tar en avgjørelse må man holde ved den. Vi gjorde det bra, så jeg bryr meg ikke, sier amerikaneren.

Bøkko er en meget habil allroundløper. Fredag ble han nummer fire på 5000 meter med 6.20,34, mens han hadde niende beste tid på 500-meteren (36,58). Lørdag var han nummer ti på 1500 meter med 1.48,03. Det er distansen der han har mest å hente, men Bøkko har allerede begynt å gjøre grep for å øke toppfarten og har trent med sprinterne fram mot VM.

Lover godt

– De lengste distansene har gått bra, det er 1500 jeg er minst fornøyd med denne helgen. Det er en vanskelig distanse hvor man trenger mye rutine, sier Bøkko til NTB.

Han trodde først at løpet bare ville holde til en femteplass sammenlagt, men da Shani Davis mislyktes på langdistansen, klatret Bøkko til fjerdeplass – samme plassering som han hadde i EM i januar.

Det lover godt foran VM enkeltdistanser i Salt Lake City i mars, men Bøkko holder seg ydmyk og kommer ikke med noen offensivt resultatmål.

– Jeg får prøve å stille inn en formtopp, så får vi se hva som skjer, sier Norges nye skøytehåp.

Maren avsluttet med stil

Maren Haugli (21) avsluttet allround-VM på skøyter i Heerenveen med stil. Men hvis hun skal hevde seg i toppen må hun bli raskere.

– Det blir viktig å få de første rundene bedre. Jeg taper litt for mye der, spesielt på 3000 meter. Men det er ikke gjort over natta. Jeg må få opp marsjfarten, sier Haugli.

– Jeg tror det er fullt mulig å hevde seg i allround i 2010, men jeg kan ikke gå ut og si at jeg blir verdens beste. Jeg tar en sesong av gangen. Jeg føler jeg har verdens beste landslag rundt meg, og har en stor mulighet til å utvikle meg med de andre på laget.

Jevnaker-jenta slo til med fjerdeplass på avslutningsdistansen 5000 meter søndag. Tida 7.03,19 er hennes beste løp noensinne i Europa, men 8,21 sekunder bak hennes personlige rekord fra Calgary-VM i fjor. Rundetidene lå stabilt på 32-tallet.

Helgas 3000 og 5000 meterløp var en bekreftelse at Haugli endelig har funnet formen. 21-åringen har slitt etter gjennombruddet i fjorårets VM, der hun tok en flott 5. plass, med mye sykdom.

– Jeg må prøve å få rundene ned med ett eller to sekunder, selv om det kanskje er litt mye. Jeg har ikke vært i form og i stand til å trene på det. Det at jeg går jevnt er et godt tegn for meg som har pleid å ha det som en av styrkene mine, mente Haugli.

Sammenlagt ende hun på tolvteplass. Fortsatt mangler hun en del på de kortere
distansene. Men Haugli var lettet over at hun er på gang igjen, og håper hun har lært av problemene hun har hatt denne sesongen.

– Jeg må ta signalene på alvor med en gang, det er noe jeg tar med i ryggsekken min. Jeg er ung og glad jeg kan ta lærdom av det, sa hun.

(NTB)

FORTSETTER Å IMPONERE: Håvard Bøkko leverte et imponerende VM.